Gazeta de Cluj a realizat un top al prejudiciilor dosarelor realizate de procurorii DNA Cluj. Toate prejudiciile identificate fac parte din  perioada mandatului şefei DNA Elena Botezan, care acum este judecător la Curtea de Apel Cluj. În perioada 2013-2014 am identificat cele mai importante opt dosare ale DNA Cluj. Valoarea totală a prejudiciilor dosarelor DNA în 2013 s-a ridicat la 1.271.834 de euro în vreme ce suma prejudiciilor din dosarele de top ale anului 2014, ajunge la aproximativ 8 milioane de euro, cu peste şase milioane în creştere faţă de acum doi ani.

 

La începutul anului 2013 cadrele DNA Cluj desfăşurau activităţi procedurale în 12 delegări emise de procurorii de caz (1 de la DNA şi 11 de la alte parchete). Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, procurorii de caz au emis pe parcursul anului trecut 97 delegări din care 13 de către structuri ale D.N.A. şi 84 de la alte unităţi ale Ministerului Public. Au fost soluţionate 100 delegări în perioada de referinţă. În  anul 2013 cei de la Direcţia Naţională Anti-Corupţie Cluj au lucrat la două dosare importante cu un prejudiciu total de peste un milion de Euro.

 

Dosarul de la Vamă

Fostul şef al Vămii, Alain Modre a fost trimis în judecată într-un dosar de corupţie. Autoritatea Naţională a Vămilor –Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 17.953 lei (plus majorări de întârziere, dobânzi şi penalităţi aferente până la data plăţii efective). În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Modrea Alain Florin.  Alain Modrea a mai fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie în calitate de şef al Serviciului Inspecţie Fiscală şi Control Ulterior din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj. Fostul şef al Vămii Cluj a fost condamnat, în 18 martie 2013, de Curtea de Apel Cluj la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

 

A vândut 433 de maşini

Un alt dosar ce le-a dat de furcă celor de la DNA Cluj l-a vizat pe Vele Alin Sebastian, asociat al companiei SC Mivalis Company SRL. Inculpatul Vele Alin Sebastian, în calitate de asociat la SC Mivalis Company SRL, după ce a vândut pe teritoriul României 433 de autoturisme second – hand achiziţionate din ţări din spaţiul intracomunitar, nu a consemnat în actele depuse la administraţia financiară deconturile privind taxa pe valoarea adăugată şi nu a înregistrat în contabilitatea firmei sale veniturile aferente vânzărilor de autovehicule comercializate 19 noiembrie 2010 – 31 decembrie 2011.

În această modalitate, inculpatul Vele Alin Sebastian a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 5.329.849 lei (echivalentul a aproximativ 1.254.082 euro) reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozitul pe venitul suplimenta 

Clujul s-a remarcat în 2014 în trendul naţional în ce priveşte Justiţia. Raportat la numărul de dosare penale cu nume importante din mediul administrativ, politic şi de afaceri, cu siguranţă 2014 a fost cel mai agitat an pentru Justiţia clujeană, în special datorită DNA-ului, depăşind anul 2011 când a fost arestat fostul primar Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia.

 

Clujeanul cu prejudiciu de 1 miliard de lei

Primul în clasamentul dosarelor din 2014 este un afacerist care este asimilat judeţului Cluj- Andrei Cionca. Acesta a adus un prejudiciu de un miliard de euro lui Nicolae Iordache, patronul firmei Romstrade. Cu toate acestea, dosarul este doar în fază de urmărire. Andrei Cionca, proprietarul Casei de Insolvenţă Transilvania(CITR) este unul dintre cei mai „grei” jucători din insolvenţă din România. A „pus” mâna pe cele mai mari contracte de insolvenţă, dar şi cele mai dubioase. În fiecare insolvenţă Cionca îşi scoate un profit în plus. Mai toate sunt în afara legii. Însă în insolvenţa Romstrade au fost cele mai multe probleme, unele chiar penale, fapt pentru care procurorii anticorupţie au intrat pe fir.

Cel de-al doilea loc îl ocupă Dosarul Tower, unde Mihai Chezan şi sora lui Mihaela Barboş au adus un prejudiciu de 5 milioane de euro şi încă 4,9 milioane de lei la aproape 100 de persoane.

În acest dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecţilor Chezan Mihai Dumitru şi SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică).

 

Prejudiciu de 2 milioane de euro

Pe locul trei o găsim pe Borşoş Elisabeta, clujeanca ce a reuşit să aducă un prejudiciu de aproximativ 2 milioane de euro bugetului de stat.

Din Raportul de Inspecţie Fiscală întocmit, rezulta că învinuita Borşoş Elisabeta, în reprezentarea societăţii Afid, a cumpărat produse informatice de la Direcme Computadores în valoare de 3.733.784,42 euro, pe care le-a vândut în Spania societăţii Belap Campanill fără colectarea TVA. Plăţile, în cuantum de 3.272.841,49 euro au fost efectuate integral prin bancă între cele trei societăţi implicate în circuitul mărfurilor. Elisabeta Borşoş a scăpat doar cu o condamnare cu suspendare pentru o evaziune fiscală de două milioane de euro, dar a  fost obligată la plata despăgubirilor civile către ANAF în cuantum de 9.288.635 lei. Cum procesul a decurs cu judecarea şi condamnarea în lipsă a inculpatei, deoarece aceasta a dispărut imediat după începerea cercetării penale, ANAF s-a ales, deocamdată, cu un plătitor imaginar.

 

Dosare ce au primat la capitolul ”mită”

În afara topului clujenilor ce au creat prejudicii menţionăm două dosare de mare importanţă. Dosarul Fany, unde  Daniela Dobrilă este acuzată că a primit mită de peste 15.000 de euro de la patronii firmei de transport Fany, Ştefan şi Olezia Cadar şi ancheta anului 2014,  ”Mită la CJ Cluj”, unde fostul şef al CJC, Horia Dorin Uioreanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită de la afaceristul Ioan Bene şi Vasile Pogăcean. Aceştia i-ar fi dat lui Uioreanu mită de circa 400.000 de lei.

 

Prejudicii de top în 2013-2014

  1. Andrei Cionca – 1 miliard de euro(2014)
  2. Chezan şi sora lui Mihaela Barboş – 6 milioane de euro (2014)
  3. Borşoş Elisabeta – 2 milioane de euro (2014)
  4. Vele Alin Sebastian – 1.254.082euro (2013)
  5. Fostul şef al Vămii, Alain Modre – 17.953 lei (2013)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.