Poliţiştii ploieşteni au trimis la parchet dosarul în care trei clujeni, care făceau parte din schema ”Caritasul Unguresc”, au făcut un prejudiciu estimat la 250.000 de lei. Chiar dacă această schemă piramidală a început în Cluj Napoca şi şi-a întins tentaculele în marile oraşe din ţară, cei de la IPJ Cluj nu au făcut mare lucru cu acest dosar. Dacă în 2014 spuneau că anchetează acest dosar, de atunci poliţiştii clujeni nu au mai anunţat nimic în legătură cu Caritasul Unguresc.

 

În cursul acestei săptămâni, poliţiştii prahoveni au trimis în judecată trei clujeni, o femeie din Sălaj şi un bărbat din Harghita suspectaţi că făceau parte din schema infracţională Caritasul Unguresc. Prejudiciul estimat în acest dosar a fost evaluat la aproximativ 250.000 de lei.  Potrivit unui punct de vedere oficial al poliţiei prahovene, ”ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au definitivat cercetările în dosarul penal privind cinci persoane (patru bărbaţi şi o femeie — trei din judeţul Cluj, unul din Sălaj, iar ultimul din Harghita), bănuite de comiterea, în diferite forme de participaţie, a mai multor infracţiuni de natură economică, respectiv camăta, delapidare şi înşelăciune, precum şi desfăşurarea, fără drept, de activităţi dintre cele prevăzute la art. 5, alin. (1), din O.U.G. nr. 99/ 2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului (‘ atragere si/ sau gestionare de sume de bani provenite de la contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordării de credite’)

Din cercetări a rezultat că persoanele în cauză ar fi înşelat mai multe persoane, pe raza judeţului Prahova şi a judeţelor învecinate, prin modul de operare ‘caritas unguresc’, respectiv promiţând acordarea unor finanţări, prin intermediul unei societăţi care nu îndeplinea condiţiile legale pentru a derula activităţi specifice instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare. Aceştia ar fi amăgit persoanele vătămate pentru a le determina să achite mai multe rate, reprezentând un aport social necesar în vederea constituirii fondului din care li se spunea că urmează a fi onorate cererile de împrumut. În momentul în care acestea realizau că au fost înşelate şi nu mai achitau contribuţiile lunare pe timp de trei luni, erau suspendaţi sau excluşi din societate, uneori fără a le fi restituit aportul social plătit, în funcţie de insistenţa fiecărei persoane vătămate. De asemenea, a mai rezultat faptul că persoanele în cauză ar fi reuşit să inducă în eroare 264 părţi vătămate, cauzând un prejudiciu total de peste 250.000 lei.

În cadrul cercetărilor a fost dispusă măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi asupra sumei de 36.000 lei, dar şi măsura popririi conturilor bancare ale acestora şi ale societăţilor implicate în activitatea infracţională. Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, cu propunere de emitere a rechizitoriului şi sesizare a instanţei competente a soluţiona cauza”, arată anunţul.

 

Anchete cu viteza melcului

Gazeta de Cluj a descris schema infracţională în anul 2012 şi abia după doi ani, poliţia clujeană a anunţat printr-un comunicat că cei care au nevoie de împrumuturi trebuie să fie mai atenţi la actele pe care le semnează.

“Cum creditele sunt tot mai greu de obţinut, în ţară au apărut firme care promit împrumuturi cu dobânzi minime, uşor de accesat de persoane cu venituri reduse sau care figurează pe lista de rău platnici. Împrumuturile se aprobă rapid, fără verificări de bonitate şi cu termene de returnare de 10 – 20 de ani. Prin reclame sau verbal, sunt atrase persoane care nu sesizează clauzele ascunse din contracte şi nu realizează că achită, în avans, diverse taxe sau rate lunare, fără să fi primit efectiv creditul. Mai mult, nici nu se stabileşte când vor primi banii de care au nevoie”, arată poliţiştii clujeni.

 

NUP a la Cluj pentru Caritasul Unguresc

Anul trecut, procurorii clujeni au emis soluţia de neîncepere a urmăririi penale împotriva firmei Favorit Solution, administrată de WALDMAN CSABA LASZLO care a implementat în România schema financiară Caritasul Unguresc.

Pe de altă parte, în cadrul unui proces comercial de insolvenţă al firmei Favorit Solution, Waldman a fost pus să plătească  342.788 de lei în contul firmei pe care o administra şi a cărei procedură de insolvenţă a fost încheiată. În cadrul procesului de insolvenţă a participat şi avocatul Camelia Barboş, cunoscută ca fiind ca fiind unul dintre colaboratorii avocaţilor democrat-liberali Ovidiu Turdean şi Ciprian Păun.

”Admite cererea formulată de lichidatorul judiciar CII Terpe Maria Cristina în cadrul procedurii insolvenţei privind pe debitoarea SC Favorit Solution SRL, şi, în consecinţă: Dispune închiderea procedurii insolvenţei debitoarei SC Favorit Solution SRL. Dispune radierea debitoarei SC Favorit SOLUTION .din Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. Dispune notificarea prezentei sentinţe tuturor creditorilor, debitoarei, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Cluj şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj în vederea efectuării menţiunii închiderii procedurii şi radierii. Încuviinţează onorariul lichidatorului judiciar, în cuantum de 3000 lei + TVA şi cheltuieli de procedură în cuantum de 80 lei, care urmează a fi achitate din fondul de lichidare constituit conform art. 39 al.4 din Legea nr.85/2014. Descarcă pe lichidatorul judiciar de îndatoriri şi responsabilităţi cu privire la procedură. Executorie”, arată soluţia sentinţei prin care s-a închis procedura de insolvenţă a firmei.

 

La Cluj se bate apa-n piuă

Chiar dacă în comunicatul poliţiei clujene emis în 2014 nu apare explicit numele societăţii acuzate de fraudă, conform unor informaţii judiciare, este vorba de SC First Exist Group care funcţiona la Cluj Napoca şi se ocupa de acordarea de credite. Firma nu este bancă, iar acordarea de împrumuturi se face abia după ce clienţii plătesc o anumită taxă, calculată în funcţie de banii solicitaţi. Doar că, cei care apelează la acest tip de servicii plătesc taxa respectivă şi apoi sunt puşi să aştepte acordarea creditului până la calendele greceşti.

Mulţi dintre cei care au fost păcăliţi de acest sistem au depus plângeri la poliţie, însă până acum se pare că nici o investigaţie nu a fost finalizată, chiar dacă activitatea celor de la această continuă.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.