Un clujean a devenit cunoscut printre inspectorii de la Serviciul Control Urbanism al Primăriei Cluj-Napoca după ce a ridicat imobile fără a cere niciun fel de autorizaţie din partea municipalităţii. Cazul a ajuns în instanţă, iar primăria a fost obligată în cele din urmă la emiterea autorizaţiei de construire, asta după ce unul dintre imobile era deja finalizat şi cu unele apartamente vândute. Însă, cu autorizaţia în mână, clujeanul tot nu se conformează legii.

 

Imobilele pe care le-a construit clujeanul Pintea Ovidiu Ionuţ au fost toate cu probleme. Pe Calea Turzii nr. 241E (corp A) a răsărit aproape peste noapte un bloc. Ferit de ochii lumii, blocul a fost iniţial ridicat fără niciun fel de autorizaţie de construcţie. Inspectorii Primăriei Cluj-Napoca l-au atenţionat pe constructor de când era la stadiul de fundaţie, însă Pintea nu s-a dat în lături de la nimic pentru a-şi finaliza construcţia. Primăria a sesizat la acea vreme instanţa şi poliţia şi clujeanul s-a ales doar cu o amendă modică. Acest lucru l-a declarat şi purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, în 2010 când construcţia era în fază incipientă:

“În spatele imobilului de pe Calea Turzii, de la numărul 241D, este o lucrare fără niciun fel de autorizaţie de construcţie. Investitorul Ovidiu Ionuţ Pintea a fost amendat în 30 martie 2009 cu suma de 3.000 de lei, atunci când construcţia era în fază incipientă, la fundaţie. S-a dispus atunci sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate”.

În data de 12 aprilie 2010 s-a efectuat un control de către reprezentanţii municipalităţii, iar aceştia au constatat că Ovidiu Ionuţ Pintea nu s-a conformat măsurilor dispuse în 2009 şi au decis să sesizeze instanţa şi poliţia.

“S-a depus plângere penală la poliţie pe numele constructorului şi s-a cerut la judecătorie desfiinţarea blocului”, a mai precizat Oana Buzatu.

Într-un final, în 2016 Ovidiu Pintea cu Nicolaie şi Maria Pintea au primit autorizaţie de construire în urma unei decizii din 2015 pronunţată de Tribunalul Cluj, devenită irevocabilă prin decizia pronunţată de Curtea de Apel Cluj.

”Obligă pârâtul Primarul Mun. Cluj Napoca la emiterea autorizaţiei de construire pentru imobilul situat în str. Calea Turzii nr. 241/E, Cluj Napoca”, se arată în soluţia pe scurt.

Autorizaţia prevede ”executarea lucrărilor de construire pentru locuinţe colective D+P+4E+E retras (corp A) şi S+D+P+3E (corp B), amenajări exterioare”.

Aşadar, lipit de imobilul cu probleme prezentat mai sus, a răsărit o altă construcţie deja ridicată, însă deşi în condiţiile de realizare a proiectului se cere respectarea acestuia, lucrurile nu stau întocmai aşa. Concret, proiectul ”construire locuinţe colective, cu garaj la subsol, amenajare teren, împrejmuire, racorduri şi branşamente şi operaţiuni notariale de alipire şi dezlipire”, prevede ”construire 2 imobile de locuit cu regim de înălţime D+P+4E+ ER (demisol + parter + 4 etaje + etaj retras) şi S+D+P+3E+ER (subsol + demisol + parter + trei etaje + etaj retras). Imaginile vorbesc de la sine şi ne arată că Pintea a ignorat legea încă o dată, iar în loc de etaj retras a construit un etaj normal, etaj care nu este prevăzut în acte.

 calea turzii 214E (2)

Vecinii, deranjaţi de construcţie

De asemenea, vecinii au sesizat şi ei problema imobilului Corp A, făcând o sesizare la primărie prin care au reclamat că s-a depăşit regimul de înălţime:

”Subscrisa, Asociaţia de proprietari Calea Turzii Nr. 241D, C.IF. 25734010, din municipiul Cluj-Napoca, strada Calea Turzii Nr.241 D, solicităm verificarea autorizaţiei de construire, şi respectarea de către constructor a celor prevăzute în autorizaţia de construire, pentru construcţia situată în judeţul CLUJ, municipiul CLUJ-NAPOCA, Calea Turzii Nr. 241E, edificată imediat în vecinătatea noastră, deoarece regimul de înălţime a construcţiei în curs de edificare depăşeşte deja cota D+P+4E+E5 restrâns, depăşind cu mult regimul de înălţime a imobilului nostru, respectiv a clădirilor din zonă. Construcţia depăşeşte regimul de înălţime al imobilului nostru, luând lumina locatarilor din imobil”.

Referitor la sesizarea Asociaţiei de proprietari Direcţia de Urbanism şi Dezvoltare Urbană au comunicat că proprietarul a fost sancţionat pentru că Pintea nu s-a conformat în ceea ce priveşte legalitatea:

”Pentru lucrările executate fără autorizaţie de construire pe terenul aflat la est de imobilul din Calea Turzii nr. 241D, domnul Pintea Ovidiu Ionuţ, în calitate de proprietar a fost sancţionat contravenţional de către inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplină în Construcţii, prin procesul verbal de constatare nr. 2021/2009.

Cu ocazia unui control ulterior s-a constatat că nu s-a respectat măsura de oprire a lucrărilor dispusă prin procesul verbal mai sus menţionat, fapt pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală conform art. 24 alin. 1, lit. b, coroborat cu art. 25 din Legea nr. 50/1991-republicată.

Întrucât contravenientul nu s-a conformat în termenul dispus prin procesul verbal în ceea ce priveşte intrarea în legalitate, potrivit art. 28, alin. 1, coroborat cu art. 32, lit. b din Legea nr. 50/1991-republicată, au fost sesizate instanţele judecătoreşti.

Având în vedere cele prezentate, considerăm că instituţia a luat măsurile care s-au impus conform atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare”.

  pintea ovidiu ionut

Clujean: ”Primăria a eliberat autorizaţia de construcţie după ce blocul a fost dat deja în folosinţă”

Pintea Ovidiu Ionuţ s-a făcut mare imobiliar începând cu 2006, când pe strada Mihai Românul nr. 5 a extins un imobil pe două laturi, fără a deţine autorizaţie pentru extindere. Mai mult, Primăria a eliberat autorizaţia de construcţie după ce blocul a fost dat deja în folosinţă. Pentru acest imobil, mai mulţi clujeni au făcut o sesizare Primăriei, acuzându-l pe primar că s-a făcut un mare abuz:

”Domnule primar, cred că s-a făcut un mare abuz la imobilul de pe strada Mihai Românul nr. 5. Aţi eliberat autorizaţie de construire după ce blocul a fost dat în folosinţă parţial. De ce, domnule primar? Cred că s-a făcut un mare abuz şi s-a creat un precedent. De ce nu aţi lăsat cazul să îşi urmeze cursul normal, adică să hotărască dacă a fost construit ilegal. Dacă acest cetăţean era corect, îşi depunea documentaţia la timp, înainte de a construi blocul, nu? Acest bloc este cu vreo 55-60 de apartamente a câte două camere care au fost deja vândute. Dumneavoastră aţi fost informat că sunt birouri şi apartamente colective. Să fim serioşi, domnule! Nu credeţi că protejaţi pe cei care încalcă legea? Pe un post TV aţi declarat clar ”Nu voi accepta niciodată blocuri construite între două case şi ilegal”. Ruşine! Una spuneţi, alta faceţi. Acum trebuie să îi ajutaţi pe toţi cei care au construit ilegal, să nu-i lăsaţi să ajungă la tribunal, doar ei sunt cu bani mulţi şi au de dat la toată lumea. Domnule primar, mai răriţi din angajaţii de la urbanism care sunt mână-n mână cu mafia. În final, vă invit să vizitaţi acest bloc”, a sesizat Claudiu Mureşan.

O altă clujeancă, Popa Maria, îi dă dreptate acestuia susţinând şi ea că ”acest Pintea Ovidiu Ionuţ a sfidat autorităţile şi legile în anul 2006 şi continuă să o facă şi acum. Lângă blocul de pe strada Mihai Românul nr.5, a construit un alt bloc de cinci etaje fără autorizaţie de construcţie şi promite aceste apartamente spre vânzare, încasând sume cuprinse între 20.000-40.000 euro. Cine din acest oraş protejează oamenii cinstiţi de acest Pintea?”.

Pentru acest lucru, în data de 23 februarie 2009, Pintea a primit o amendă de 30.000 de lei şi s-a dispus revenirea la starea iniţială a construcţiei. În acest caz, Pintea şi-a prezentat poziţia la instanţă:

“Menţionez că am acordul notarial al tuturor vecinilor de pe strada Mihai Românul nr.5. Din motive necunoscute, domnul Chichişan Simion, arhitect la biroul de proiectare Chibo, nu reuşeşte din 2006 să dobândească autorizaţia de construcţie”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.