Un fost magistrat, acuzat de mită, refuză să fie judecat de foștii colegi

226

Judecătorul Nicolae Stanciu, fostul președinte al Curţii de Apel Constanţa, a formulat o cerere de strămutare a dosarului penal la o instanţă de acelaşi grad şi competenţă, dar dintr-un alt judeţ.

Se pare că Stanciu nu vrea să fie judecat de foștii săi colegi din cadrul instanței din Constanța a cărei activitate a coordonat-o timp de şapte ani.

Cererea a fost înregistrată, luna trecută, pe data de 23 ianuarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).  Magistratul a ocupat din 2006 până în 2013, a ocupat funcţia de preşedinte al Curţii, ulterior fiind numit vicepreşedinte. De menţionat că la data faptelor din rechizitoriu, în perioada noiembrie-decembrie 2012, încă ocupa funcţia de preşedinte, scrie Replicaonline.ro.

Magistratul cu funcţie de conducere este acuzat că ar fi primit mită de la un cunoscut om de afaceri, în schimbul traficării influenţei în rândul colegilor săi, probabil aceiaşi care îl vor judeca, pentru a interveni într-un dosar aflat pe rolul instanţei şi pentru a da o soluţie favorabilă afaceristului constănţean.

Concret, procurorii susțin că Stanciu  a pretins și primit de la afaceristul respectiv mobilier în valoare de 14.815.03 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuința magistratului în data de 21 decembrie 2012. În cursul anului 2014, promisiunea făcută de preşedintele Curţii de Apel s-a concretizat, cu ocazia soluționării unui dosar având ca obiect plângerile formulate de concurenții societății afaceristului Costea, în cadrul unei proceduri de achiziții publice.

Potrivit DNA, în declarația de avere întocmită în 2013, Nicolae Stanciu nu a declarat contravaloarea obiectelor de mobilier. Pentru toate aceste motive, Nicolae Stanciu este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii, mai precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ