Un informator al S.R.I. în conducerea Bisericii Greco-Catolice

3661

Acest articol doreşte să aducă în discuţie o problemă foarte gravă a Bisericilor din România, o problemă care nu s-a rezolvat odată cu căderea dictaturii comuniste, ci persistă în continuare fără vreun rost real. Ne referim aici la racolarea preoţilor de către anumite servicii ale Statului şi transformarea lor în unelte ale acestora, precum şi în mijloace de manipulare a populaţiei. 


Ştim cu toţii că spovedania este o taină sfântă în Biserică, taină care trebuie să rămână doar între preot şi credincios. Din nefericire, atât înainte de 1989 cât şi după, prin şantaj sau alte tehnici, unii preoţi au fost constrânşi să-şi încalce jurământul. Încercăm doar o discuţie publică pe această temă, pentru ca preoţii, medicii psihiatrii dar şi alte categorii să fie scutiţi de a colabora cu respectivele structuri. Mai dorim să precizăm că nu au fost doar racolaţi preoţi ci au fost puşi în Biserici oameni fără scrupule, uşor şantajabilii, care au devenit instrumentele Statului. Cel mai uşor se pot manipula tocmai oamenii credincioşi, prin încrederea lor în conducătorii spirituali, de care ascultă deoarece sunt consideraţi puşi în demnitatea lor chiar Dumnezeu. Din nefericire, în multe cazuri nu este tocmai aşa. Este dureros pentru mine, un credincios practicant, dar adevărul trebuie arătat. Este datoria fiecărui creştin să facă acest lucru. Şi aş dori să arăt un exemplu concret, chiar din Biserica mea, Biserica Greco-Catolică.


Un anumit cleric aflat azi în funcţii înalte la conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj – Gherla, slujitor şi la catedrala Greco – Catolică Schimbarea la Faţă, a semnat ”pactul cu Diavolul”, în anul 1999, cu numele conspirativ ”Duru”. Şi mai grav este că acest individ dornic de parvenire şi care se visează şi episcop, a fost pentru o vreme unul din duhovnicii studenţilor teologi. Cum este posibil aşa ceva în Biserică? Cum poate cineva să se spovedească unui asemenea ipocrit? Ca şi comparaţie, este ca şi cum ai face transfuzie de sânge de la o persoană infestată cu sifilis. Şi nu este singurul. Am avut un cleric care colabora şi turna încă înainte de 1989, pe când Biserica Greco-Catolică era în ilegalitate, iar după 1989 a avut funcţii importante plasându-şi apropiaţii în funcţii de conducere. Acest individ, culmea nesimţirii, apărea şi la emisiunea ”Memorialul Durerii” făcând pe victima, deşi în realitate el era unealta călăilor. Desigur a existat şantajul, pe motive sexuale neconforme cu legile Bisericii şi ale normalităţii.

Şi ne mai mirăm astăzi că Biserica Greco-Catolică de Cluj-Gherla a ajuns unde a ajuns? Este aproape distrusă şi această distrugere a venit chiar din interiorul ei, de la clericii cu anumite nume conspirative. Da, avem o Biserică pe moarte iar conducerea Bisericii nu face nimic, doar construieşte pe banii Statului o catedrală uriaşă şi urâtă care va fi complet goală. Această Biserică martiră, în care toţi cei 12 episcopi din perioada grea a prigoanei nu au trădat (După cum spunea şi Papa, din 12 apostoli unul a trădat, din 12 episcopi greco-catolici români nu a trădat niciunul), a ajuns să fie infestată cu trădători lamentabili şi asta astăzi, în libertate. Eu consider că aceşti indivizi nu mai au ce căuta în Biserică. Mai doresc să afirm un lucru, în numele meu şi al credincioşilor care mai au demnitate şi credinţă: toţi acei clerici din Biserica Greco-Catolică care au şi un nume conspirativ să se retragă din funcţiile lor la o mănăstire unde să-şi ispăşească păcatele, asta dacă mai au puţină credinţă, dacă nu, să plece efectiv din Biserica noastră, deoarece nu au ce căuta în ea trădătorii.

Vlad Nap

36 COMENTARII

 1. Asa se intampla atunci cand episcopul alege lingusitori pe langa el, iar preotii de calitate sunt alungati prin sate indepartate. Chiar nu stie ca primul semn al tradarii este lingusirea? Astia sunt primii care-l vor trada cand apar necazuri.

 2. Dar oare toate afacerile cu terenurile Bisericii, retrocedate cu greu, cine le face? Cum sunt vandute asa, fara nicio consultatie cu nimeni? A ajuns Biserica noastra martira sa fie parazitata de caramidari, duri si ,,alte nationalitati,,. Apropos, oare numele constipativ DURU vine de la sapunul cu acelasi nume? Am auzit ca baietii de la gradinita cu program prelungit din Gherla sunt mari fani ai acestui sapun. Pana prin 1927 conducerea Bisericii noastre era la Gherla, dar din ce vedem, actuala conducere vrea sa o mute din nou acolo, dar intr-o cladire mai impunatoare, bine pazita, sa nu fie deranjati de credinciosii cu demnitate si credinta.

 3. noi am aflat de mult de la fostii secretari ai episcopiei ca toti preotii au dosar intr un dulap de la etaj intocmit de conducere in copie trimis si la securitate ca numai in felul acesta poti reusi a distruge biserica care a suferit si a supravietuit in catacombe .O biserica, cea mai bogata in proprietati din transilvania care isi vinde toate proprietatile cum poate sa mai existe in viitor?O biserica tradata din interior cum mai poate dainui ?credem ca toti cei care a ti semnat angajamente ar trebui sa va pensionati pe caz de boala.cum dormiti noaptea cind stiti cui serviti?chiar nu va temeti de Dumnezeu sa va tradati fratii in slujire si sa i umiliti de cite ori aveti ocazia.Durule retragete urgent unde mai poti sa nu aduci cumva mai mari prejudici Bisericii GRECO-CATOLICE si sa descopere jurnalisti mai rusinoase adevaruri decit acestea care se stiu de catre uni.Tu nu mai poti asculta marturisiri la schimbarea la fata ca nu prezinti incredere in urma acestei descoperiri reale .In catedrala intru un confesional un ciochist si in celalalt un ciochist si homalau asa a ajuns catedrala luata cu greu de cei care au trecut prin puscarie si care au preferat inchisoarea in schimbul delatiuni si colaborari.Biserica noastra nu poate avea nici un viitor daca la baza ei sunt inca delatori si homointeligenti care ne recitau cindva ca daca bani nu au avut sfesnic curu si au facut si cei care nu au stat ca i au DURU T au fost zeci de ani pedepsiti.Eu in calitate de bun cunoscator a problemelor cred ca se impune o schimbare urgenta a intregului cansistoriu fara lingusitori,fetite,rautaciosi cu preoti probati pastoral demni si care au capacitatea de a misca lucrurile intr o directie mai buna.

  • ” Care noi ? ” asemenea aberatii sunt demne de un Spital de Psihiatrie, poate ar fi cazul sa mergeti nu la Biserica ci la un consult Psihiatric care v-ar face bine !
   „Platim noi ” fattura si tratamentul inclus pt asemenea tampenii !!!
   Nu va e RUSINE sa DENIGRATI in HALUL ACESTA ?

   SA VA FIE RUSINE !!!!!!!!!!

   ” noi am aflat de mult de la fostii secretari ai episcopiei ca toti preotii au dosar intr un dulap de la etaj intocmit de conducere in copie trimis si la securitate ca numai in felul acesta poti reusi a distruge biserica care a suferit si a supravietuit in catacombe „

   • Probabil sunteti unul (sau mai degraba una) din acei oameni care merg des la biserica fara sa stie ce inseamna crestinismul si Biserica, tipul habotnic, care, daca popa spune ca cerul este de culoare roz il credeti, doar este popa, sfintit, desi vedeti ca e albastru. Crestinismul inseamna nu doar participarea la slujbe, inseamna comunitate, intrajutorare, etc. Vedeti asa ceva la noi in biserica? La noi credinciosii merg la slujba, se aseaza langa niste oameni pe care-i vad de 27 de ani dar nici nu le cunosc numele, se termina cantatul , ies afara si pleaca. Este de datoria fiecarui crestin sa arate nedreptatile chia daca sunt facute de preoti. Sau va luati dupa calugarii ortodocsi care spun altceva, caun popa daca face orice, inclusiv daca e beat in sant, trebuie sa-i pupi mana? Asta e crestinism pentru prostii care nu citesc scriptura. si functioneaza si la noi in biserica.

    • Care noi? Noi credinciosii cu demnitate, credinta si onoare, domn’ parinte, sau tovarase parinte, cum va place mai bine. E vorba de noi credinciosii care ne-am saturat de preotii incompetenti, inculti si ignoranti care ne ,,conduc,, Biserica, de fapt ne-o distrug. De ani de zile am incercat sa vorbim dar nu am fost ascultati, nici macar primiti, Durului i-am spus ca nu e normal ca face circ in catedrala noastra, dar degeaba, nu i-a pasat. Am scris scrisori, multa vreme, degeaba, un singur raspuns, ca cine tot scrie este cam nesimtit, ba mai mult, au si raspandit zvonul ca cel care tot scrie la episcopie este dus de acasa. Asta e conducere, care-si bate joc de preoti si de enoriasi? Si mai grav cand e vorba de nonagenari care au stat in catacombe si care au facut enorm pentru Biserica dar nu au fost primiti in audienta. Episcopii si cei de la conducere trebuie sa fie urmasii apostolilor. Sunt ei asa ceva? La apostoli trebuia sa mergi in audienta? Iuliu Hossu primea pe oricine, la orice ora si eram atunci 450.000 de credinciosi nu 19.000 cati suntem acum. Voi nu vedeti ca disparem? Iar unii de la conducere incurajeaza celibatul fetelor, sa stea nemaritate si sa se plimbe in excursii cu Anton Crisan. Alti crestini incurajeaza crearea de familii noi, si asa numarul lor creste, la noi, din contra, dar ne pretindem niste DURI fata ce celelalte culte? Nu? Voi nu intelegeti ca Biserica suntem noi toti? Nu pricepeti ca fara noi, credinciosi,i nu mai exista Biserica? Fara voi, mascariciii in sutana de la conducere exista. Va putem inlocui oricand cu altii, asa cum faceau primii crestini, adica adevaratii crestini. Ei isi alegeau preotii doar care erau vrednici, iar din acestia episcopii. Iar cand se descoperea ca cel ales nu era vrednic, era schimbat de credinciosi. Nu, azi in Biserica e dictatura, eu sunt episcopul si fac ce-mi plac muschii mei sau burta Durului. Nu va pasa ca nu respectati Biblia. Nu tovarasi, nu mai acceptam apucaturile astea, nu sunteti vrednici sa ne pastoriti si vrem sa ne lasati in pace Biserica, pentru ca nu aveti ce cauta in ea, nu aveti credinta si dragoste fata de ceilalti.

     • Comemoram martirajul lui IOAN BOTEZATORUL iar cele spuse aici sunt in acord cu duhul marelui profet. Un mare BRAVO jurnalistilor curajosi batjocoriti de propria lor ierarhie dar ocrotiti de MARELE IOAN!

     • Acolo la CLUJ situatia e mai mult decat grava. Nadajduim ca noul mitropolit CLAUDIU va reaseza bisericuta noastra pe o directie clara, cel putin acest episcop este un om bun, sincer, cult si curat.

  • Afirmatia cu „dosarele de la etaj” e , din pacate, reala. Ultimul amenintat cu aceasta colectie de barfe a fos un calugar (MAT. AUDIO). Ce naivi …. tot ce flatulati in sala tronului faraonic este cunoscut. Sa ai duhovnic si paharnic pe unul ca duru spune tot. Vorba unui bagaret sapun aveti, va mai trebuie canepa….

 4. Cum toti banii Bisericii noastre sunt numarati si administrati de clanurile Crisan si Teglas? Cum astia fac afaceri si se imbogatesc pe seama Bisericii noastre? Cine sunt totusi acesti indivizi, de unde si cum au aparut in Biserica noastra? Aceasta intrebare o punea si fostul protopop Rebreanu chiar la predicile sale. Degeaba a scris nuntiuturii apostolice despre ce se intampla la Cluj, raspunsul acesteia este intotdeauna acelasi: Episcopul locului trebuie sa rezolve problemele. Si vedem cum le rezolva. Cine a dat din gura a fost scos de la postul sau. Asa au patit toti.

 5. Încep cu această postare în copie:
  ”Care noi ? ” asemenea aberatii sunt demne de un Spital de Psihiatrie, poate ar fi cazul sa mergeti nu la Biserica ci la un consult Psihiatric care v-ar face bine !
  „Platim noi ” fattura si tratamentul inclus pt asemenea tampenii !!!
  Nu va e RUSINE sa DENIGRATI in HALUL ACESTA ?
  Este vizibil că site-ul este ”păzit” de SS! Și dacă înțeleg bine, ei afirmă că noi denigrăm, dacă i-am prins!
  Altfel, toată Biserica creștină, includ Evanghelicii, este infestată de SS. Ca să vorbim de distanța dintre ”SS” și ”Oculta Mondială”- necesită spațiu și dezbateri, pentru a evita confuzii! Eroziunea internă, prin Iuda, a dărâmat ”celula” Sfântă, incropită de Mântuitorul! Apreciez substanța adâncă și rafinată a autorului, ca:
  ”Cel mai uşor se pot manipula tocmai oamenii credincioşi, prin încrederea lor în conducătorii spirituali, de care ascultă deoarece sunt consideraţi puşi în demnitatea lor chiar Dumnezeu”.
  DUREROS! Dar am fost preveniți: Și se vor vinde unii pe alții”- Matei 24:10
  Pentru provocare, destul!

  • DUREROS !
   Asa tampenii scrise de cineva inca n-am mai citit intr-un ziar… a ba da : ) era OTV… cu Elodia…
   Continuati aceste dezvaluiri spre hazul multora asa adevaruri mai rar….
   E clar ça ai nevoie de un consult psihiatric.

   Eu in locul celor denigrati v-as da in judecata pt calomnie, inclusiv pe Dl jurnaslist care a scris aceasta aberatie.
   E simplu aveti dovezi ? PUBLICATILE !

   CALOMNIA VOASTRA E SUB ORICE LIMITA !!!

   Rusine sa va fie !!!!

   • Se sparge cuibul de vipere de pe Motilor? ,,Caci nimic nu este acoperit care sa nu iasa la iveala, si nimic ascuns care sa nu ajunga cunoscut” (Matei 10,26)

    • Buna Dl Jurnalist Nap Vlad,
     Profesional vi se pare normala abordarea D-vs in presa cu calomnii ?
     Va descalificati Profesional atat D-vs ca profesie cat si ziarul la care D-vs lucrati publicand articole de gen Can-Can.

     Daca aveti dovezi de la SRI publicatile in presa ce e asa de greu de inteles ?

     De unde atata frustrare la D-vs ? Sunteti casatorit ? Aveti prietena ? Sau sunteti in cautarea unei jumatati si Toni v-a stricat socoteala ? : )
     Astea spuse in paranteza…

     Iar faptul ca selecxtati anumite citate din Biblie si le publicati nu va ajuta la nimic…

     Astept sa vad Profesionalismul D-vs de jurnalist.
     Publicati dovezile,

     O zi frumoasa.

     • Domnule parinte, in primaul rand, pentru a va putea lua in seama trebuie sa va dati numele, sa vad si eu cu cine stau de vorba. Asa ar fi cinstit. In al doilea rand, eu am inceput aceasta actiune de luni de zile, fara sa-mi ascund identitatea, si fac totul pentru Biserica mea, in calitate de credincios practicant, fara sa fiu pus de cineva sau sa fiu platit. E datoria mea de crestin sa fac acest lucru. Chiar Sfanta Scriptura ma obliga sa fac ceea ce fac. Dar voi, acolo la episcopie, se pare ca nu prea o cititi. Fiti barbat si dati-va numele din moment ce sunteti asa de razboinic in spatele monitorului. Nu o veti face, asa e? In spatele monitorului sunteti viteaz dar in viata reala nu. Eu, fiind crestin, am datoria de a lasa omului loc de pocainta, am vb cu el, apoi am scris, poate, poate se pocaieste. De aceea nu am dat numele personajului si oricum toata Biserica stie cine este. Dar de ce nu ma dati in judecata, voi cei de la episcopie? Astept cu multa nerabdare, sa se umple sala de judecata de credinciosi revoltati, sa vada si ei si toata presa ceea ce ardeti de nerabdare sa vedeti.

    • Domnule jurnalist Nap Vlad,

     Incep cu acest citat din logica D-vs.
     „Fiti barbat si dati-va numele din moment ce sunteti asa de razboinic in spatele monitorului. Nu o veti face, asa e? In spatele monitorului sunteti viteaz dar in viata reala nu. ”

     Sfatul meu de „crestin” pt D-vs, e sincer si chiar nu e ironic.

     Mergeti la o consultatie la un medic psihiatru, platesc eu consultatia si tratamentul D-vs. In rest referitor la vitejii sunt sigur ca deja stiti identitatea tuturor celor de pe forum avand relatii la SRI. De acest lucru chiar nu ma indoiesc.

     Referiotor la Frustrarea D-vs existentiala mergeti la un psihoterapeut pt ca medicul psihiatru va da doar medicamente dar nu inlatura cauza…
     Vedeti in sufletul D-vs care e cauza profundei D-vs nefericiri. Daca spuneti ca e Biserica pt ca sunteti un adevarat greco catolic si ca va deranjeaza muzica de la Toni – care de altfel e frumoasa – discutati si cu psihoterapeutul acest aspect.
     Nu sunt ironic, pe bune.

     Referitor la profesionalismul D-vs, ma repet degeaba.
     PUBLICATI DOCUMENTUL SRI, si identitatea D-vs de ofiter acopeit si discutam.

     Succes,
     Nu a fost o ironie in ceea ce am scris,
     O zi frumoasa

 6. noi astea mai prosti fara diplome dar plini de credinta si curaj prof universitari ai clujului care ne este rusine sa mai intram in catedrala sa ascultam aberatii si nu predici ,noi cei care ne am batut pt catedrala pe cind voi erati fugiti in strainatate,noi cei care suferim de la revolutie si pina azi pt deciziile proaste pe care le a ti luat,noi cei care inca mai asteptam retrocedarea manastirii greco catolice nicula la procesul careia nu v a ti mai prezentat si am pierdut o definitiv,noi cei care nu mai acceptam incompetenta si joaca de a credinta si de a biserica ,noi cei care nu mai vrem instrainarea patrimoniului bisericesc,noi cei care dorim o ierarhie competenta structurata si asezata pe umerii preotilor care s au luptat pt biserica si nu lichele ciochiste si care formeaza clanuri de familie gata sa ne toarne pe toti credinciosi .chiar nu vi s a intimplat sa mergeti in audiente si cel din fata voastra sa noteze tot timpu,l in timp ce vorbiti?oare de ce?si mai ales pt cine?

 7. Tovarase DURU, fiti linistit, in continuare suntem alaturi de laturile si vidanjorii din Biserica. Totusi, atentie mare la acest individ care tot scrie, este foarte periculos. Am pierduc cea mai buna agenta a noastra din cauza lui (buna de numa, 90,60,90). Am infiltrat-o in patul sau si a reusit doar sa ne comunice…dezastru…mascul atroce si feroce….imi dau demisia…voi colegilor sunteti niste impotenti. Si nu a mai vrut sa plece din patul individului. De ce va spunem asta…..MARE ATENTIE!, avem informatii proaspete ca individul da tarcoale grupului dumneavoastra de fete nemaritate….Pentru numele Domnului, nu-l lasati sa se apropie…..daca ajunge la ele, vor face toate gemeni si creste numarul greco-catolicilor. Astfel, misiunea noastra din 1990 incoace, de a distruge aceasta biserica este complet distrusa.

 8. @Stimate Dl jurnalist: Sunteti cam agramat Domnule. Atentie la ortografie. A pomenit Dl. Nap de vreun nume in articol? Cineva se simte? Dv. stiti mai mult? Dovezile se pare ca le generati chiar Dv.

 9. Fotografia nu are legatura directa cu pitecantropul duru, daca dotiti o imagine suge-stiva gasiti in biserica de pe eroilor zisa a minoritilor.Acolo troneaza un tablou al unui barbat cu rochie si basma iar fata este identica cu cea gasita in baza de date din 1999, tabloul fiind un portret esuat al lui TONI(TZA), varianta sub acoperire.Cat de impertinent, golan si incult poti fi incat sa pui in biserica icoane cu propriul chip? Pe cheltuiala credinciosilor. Fotografia de mai sus e doar imaginea de manual a neputintei cronice…..

 10. imi este efectiv rusine de ce se intampla la episcopia nostra. am lucrat acolo, si la fiecare sindrofie erau invitati de baza seful politiei, armatei4, sri, jandarmeriei si alti sefi politicieni din care unu i la puscarie acum. in schimb nu am vazut sa faca asta cu preotii nostri dragi nici cu oameni saraci. Oare nu asta trebuieste sa faca un episcop? Cristos nu pe saraci i hranea si tot asa sfinti apostoli?

 11. Ma intreb,daca aparitia pozei episcopului este o intamplare sau vine sa ne confirme ceeace stiam cu totii ca de fapt preotul Anton Crisan conduce biserica si ca el este saracul o victima al acestuia si a celor care ii canta osanale.Oricum ar fi ,e jalnic.l

 12. Domnule jurnalist, chiar credeti ca mai e loc de pocainta pentru astfel de jigodii? Scurusuri ale societatii. Pai astia sunt atei convinsi, n-au nici in clin, nici in maneca cu ceea ce predica. Pentru ei e meserie, asa cum meserie e si turnatoria la SRI. Pe astia doar Codul Penal ii mai pune cu botul pe labe!

 13. Un popa din asta degenerat face mai mult decat zece propagandisti ai materialismului dialectic. Felicitari tovarasi greco-catolici, comunismul se cladeste cu popi turnatori, homosexuali si curvari. Popa ala smecher Stimate mai comenteaza ceva?

 14. Asa stand lucrurile refuz, mie si intregii mele familii, orce contact cu biserica unita pentru care bunicul meu a facut 11 ani de detentie. Sa va fie rusine tradatorilor!

 15. Am asteptat din partea episcopului sa ia masuri imediate de scoaterea din catedrala noastra a preotului TONI , nu sa publice un articol din care nu am inteles nimic sau poate vrea sa ne spuna ca nu se poate lipsi de osanalele (sau beneficiile) pe care i le aduce acesta.Ar trebui sa observe ca tot mai putini credinciosi frecventeaza biserica de pe Eroilor.

 16. Am citit si eu articolul de raspuns al biroului de presa al episcopiei si am ramas desamagita La inceput am fost indignata ca a aparut fotografia preasfintiei sale,dar acum m-am linistit.Tot ce face preotul Crisan eswte din ordinul dansului,asa ca nu asteptati mare lucru: nici bancutele nu se vor repune la dispozitiile oamenilor batrani si bolnavi,nici banii nostri nu vor fi folositi in slujba bisericii,pentruca are grija parintele Anton (prin membrii familiei lui) sa-i foloseasca cum doreste el. Este totusi o speranta: sa se lumineze preasfintia sa si sa nu ne ducem la alte biserici pentruca credinta noastra in Dumnezeu esta puternica
  .

LĂSAȚI UN MESAJ