Un „haiduc”- oier terorizează prin bătăi şi ameninţări tot ce mişcă în satul clujean Ciubanca, Recea Cristur!

488

Sever, ciobanul recidivist al unui proprietar de oi, milionar în euro, din judeţul Hunedoara, a instaurat de câţiva ani încoace teroarea în zona localităţii clujene Ciubanca, comuna Recea Cristur. Astfel, orice împotrivire a sătenilor în momentul când acesta le încalcă proprietăţile cu cele o mie de oi o „taxează” pe loc prin acte de violenţă. Astfel, sâmbătă 3 iunie, acesta a snopit în bătaie un sătean în vârstă de 70 de ani care îndrăznise să-l reclame la poliţie şi primărie pentru aceeaşi ispravă, încălcarea proprietăţii…

 

Sabin Micle e un pensionar paşnic, în vârstă de 70 de ani, din Ciubanca. Acesta – însoţit de fiu şi noră – la I.M.L. Cluj aşteaptă, miercuri, 7 iunie, să fie poftit în cabinetul de consultaţii al instituţiei. Între timp, povesteşte reporterului Gazeta de Cluj că în urmă cu  patru zile a fost atacat pe stradă de un „haiduc” al zonei, renumitul Sever, cel care a băgat spaima în toţi bătrânii – şi nu numai – ai aşezării, prin violenţa lui. „În acea zi ce sâmbătă, pe la ora 12.30 mergeam pe o uliţă din sat şi vorbeam la telefon cu o cumnată din Cluj, când, brusc a frânat în spatele meu maşina acestui individ. A coborât din maşină, beat turtă – aşa cum conduce el de obicei – şi m-a înjurat. Apoi mi-a reproşat că împreună cu vreo nouă persoane îl reclamasem la primărie şi poliţie pentru că-şi paşte oile pe terenul nostru, aduse din Hunedoara şi ne distruge complet recoltele. Alea fac dezastru şi de fiecare dată când cineva se plânge de el, îl pocneşte. Dar, culmea, nimeni nu are curaj să facă plângere împotriva lui, de teamă că-l omoară. Unul singur a îndrăznit şi atunci a luat cinci luni cu suspendare după ce Sever l-a distrus în bătaie. Are oameni mari în spate şi nu poate nimeni să-i facă ceva, în special pe proprietarul oilor, Dumitru Andrişoiu, milionar în euro”, explică bărbatul. Descrie apoi, cu amănuntul, cum a decurs bătaia pe care a încasat-o sâmbăta trecută: „A sărit cu pumnii, m-a lovit în ochiul drept, m-a muşcat de nas şi apoi a încercat să mă stranguleze. Dacă nu ţipa la el un vecin, precis mă omora”! Anunţat de către săteni, în timp ce bătrânul zăcea la pământ, în stare de inconştienţă, fiul lui a sunat de urgenţă poliţia şi ambulanţa, iar bărbatul a fost transportat în scurt timp la Spitalul Municipal din Dej. „Acolo mi-au acordat primul ajutor, mi-au măsurat glicemia şi tensiunea şi au vrut să mă interneze. Dar am refuzat fiindcă n-aveam pe nimeni să aibă grijă de cele şapte vaci ale mele, de acasă. Însă, în ciuda riscurilor la care mă expun am venit la I.M.L. astfel că mă pregătesc să depun plângere împotriva lui, fie ce-o fi! Nu se poate să terorizeze la nesfârşit o întreagă aşezare!” Intervine în discuţie şi fiul lui, Florin: „Pe acest Andrişoiu l-am sunat şi m-am plâns de purtarea ciobanului – dar mi-a spus că nu am ce discuta cu el, fiindcă îi plăteşte lui Sever 50-60 de milioane pe lună, în care sunt incluşi banii pentru păşunat”. Victima este poftită curând în cabinetul de consultaţii, de unde se întoarce cu un certificat în care i-au fost recomandate câteva zile de îngrijiri medicale.

Incitat de subiect, îl apelez telefonic pe Emil Itu, cetăţeanul bătut bestial de către cioban în anul 2009. Teribil de emoţionat, de parcă aştepta de mult timp momentul să se confeseze, acesta ne-a declarat: „Eu am încasat-o când am mers la proprietatea părinţilor din Ciubanca, să-i ajut pe aceştia. L-am rugat frumos pe individ să nu mai meargă cu oile şi să ne strice culturile, că am şi eu câteva, un cal şi un bivol şi trebuie să-i hrănesc şi pe ei. Instantaneu, vagabondul m-a atacat, chiar în căruţă, unde mă aflam. Eu aşa om n-am mai întâlnit, dar cred că e susţinut şi de către autorităţi, altfel n-ar face atâtea, fiindcă până şi primarul şi poliţia m-au sfătuit să nu-l dau în Tribunal. Eu nu i-am ascultat şi l-am dat – însă a primit numai o condamnare cu suspendare pe cinci luni, după ce în hotărârea judecătorească se menţiona că omul nu avea antecedente penale, deşi avem acte concrete prin care putem dovedi că a fost şi închis şi are şi alte sentinţe cu suspendare! Iar când am aflat de vecinul acesta, credeţi-mă, am plâns – fiindcă de aşa mare umilinţă nu cred să mai aibă parte vreo zonă din ţara asta, venită de la un asemenea ticălos”!

“La nivelul unităţii de poliţie din Recea Cristur a fost înregistrată o plângere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută de Codul penal, în urma unui conflict dintre doi bărbaţi între care exista o stare conflictuală mai veche.

Cercetările continuă pentru lămurirea aspectelor sesizate şi tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi. Pe numele celui acuzat de agresiune, în cursul anului 2017 nu au mai fost depuse alte plângeri penale la unitatea de poliţie din Recea Cristur”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ