Un clujean de 45 de ani a fost condamnat, în primă instanțță, la 10 luni închisoare cu suspendare și la plata daunelor morale de 10.000 lei pentru că a înjurat un polițist local. Organul i-a cerut să-și mute mașina.

Clujeanul, un agent de vânzări de 45 de ani, a fost trimis în judecată pentru ultraj, după ce în 8 octombrie 2022 în jurul orei 10 dimineața fiindu-i solicitat să îşi mute maşina de pe stradă, întrucât traficul a fost restricţionat pe durata evenimentelor ce au avut loc cu ocazia Zilelor Clujului, s-a apropiat cu repeziciune şi agresiv faţă de poliţistul local care se afla în timpul exercitării atribuţiilor de seriviciu pe care, de la o distanţă foarte scurtă şi pe un ton agresiv l-a ameninţat cu acte de violenţă fizică, spunându-i ”îţi dau o bucată şi leşini, mă!”, cauzându-i victimei o stare de temere. Acesta din urmă a formulat plângere penală pentru ultraj și a cerut daune morale de 10.000 de lei, adică aproximativ două mii de euro. Instanța s-a pronunțat săptămâna trecută și l-a condamnat pe inculpat la închisoare cu suspendare – căci se află la primul contact cu legea penală – dar și la plata daunelor morale cerute, arată actualdecluj.ro. Inculpatul a arătat că nu recunoaște săvârșirea faptei pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată. Prin urmare, instanţa a dispus efectuarea cercetării judecătoreşti, fiind audiați mai mulți martori, precum și persoana vătămată şi inculpatul.

Din probatoriul administrat a rezultat că în ziua respectivă după ce agenţii Poliţiei locale au procedat la ridicarea unui autoturism ce era parcat pe strada respectivă cu ajutorul RADP, în jurul orelor 10, persoana vătămată a observat parcat un alt autoturism pe stradă, iar un bărbat se afla lângă autoturism. Polițistul local i-a solicitat, de la distanţă, acelei persoane, să îşi mute autoturismul, aducându-i la cunoştinţă faptul că nu poate să parcheze sau să lase maşina în zona respectivă. În replică, persoana în cauză, identificată ulterior ca fiind inculpatul, a reacţionat nervos, replicându-i poliţistului local ”ce vrei mă?”, ”ce îţi trebuie mă?”, ”cine eşti tu să îmi spui să mut maşina?”, după care s-a apropiat agresiv şi cu repeziciune de acesta, în momentul când se afla mai aproape spunându-i persoanei vătămate ”îţi dau o bucată şi leşini, mă!”.

Înregistrarea video efectuată de persoana vătămată cu telefonul mobil personal suprinde fără putinţă de tăgadă gesturile şi ameninţarea adresate acesteia de către inculpat. Astfel, din examinarea înregistrării video-audio, se poate distinge cum persoana vătămată îi solicită inculpatului să mute autoturismul – ”domnule, v-am spus frumos să mutaţi maşina pentru că se închide strada”, iar inculpatul îi răspunde ”Ce mi-ai spus frumos, ai strigat la mine ca un ţigan”. În continuare, inculpatul se apropie cu paşi rapizi de persoana vătămată, moment în care aceasta îi transmite ”vă rog frumos să nu vă apropiaţi”.
Inculpatul răspunde următoarele: ”Da’ de ce să nu mă apropiu? Că mi-ai spus să mă duc la maşină, nu mi-ai zis să mă duc la maşină? Bă, nu mi-ai spus să merg la maşină? Nu mi-ai zis cum te numeşti, cine eşti, ce doreşti, ai dat drumul la alarmă, ca să ce…. că o ridici, cum o ridici? Îi inchisă strada? spune-mi te rog unde-i închisă strada. Bă, unde-i închisă strada… aici am venit pe lângă colegii tăi, cum comentezi aşa mă?”
”Trebuie subliniat că inculpatul foloseşte un ton ridicat şi imperative, chiar intimidant, în discuţia cu persoana vătămată”, a apreciat instanța. Mai apoi, inculpatul îi spune persoanei vătămate ”îţi dau o bucată şi leşini mă, nu ţi-i ruşine”, apoi victima îi cere buletinul autorului, însă acesta îi răspunde ”nu-ţi dau nimic”, după care filmarea se încheie.

Inculpatul a fost condamnat la zece luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj, dar și la plata a 10.000 lei daune morale către polițistul local agresat verbal. ”Instanța reține că în urma săvârșirii faptei, partea civilă a suferit, în mod cert, o suferință psihică, întrucât i-a fost adusă atingere integrităţii psihice şi demnităţii, astfel având dreptul de a primi despăgubiri.
Întrucât cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare, daunele morale se stabilesc prin aprecierea consecințelor negative suferite de cel în cauză. Astfel, cuantumul stabilit trebuie să fie echitabil, de natură a oferi o compensaţie rezonabilă, prin raportare la consecinţele negative concrete suferite de partea civilă pe plan psihic, gravitatea acestora, importanţa valorilor lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori, precum şi intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării.
Așadar, instanța reține că partea civilă a fost ameninţată cu exercitarea unor acte de violenţă de către inculpat, după ce în prealabil i-a solicitat acestuia să nu se apropie şi după ce inculpatul a folosit un limbaj neadecvat şi nerespectuos la adresa acesteia. Acţiunea inculpatului nu se subscrie unei simple ameninţări adresate unei persoane oarecare, ci prezintă o gravitate accentuată, prin raportare la contextul şi calitatea în baza căreia partea civilă interacţiona cu inculpatul.
Prin raportare la situaţia de fapt reţinută, este probabil că partea civilă a resimţit anxietate, temere şi umilinţă urmare conduitei inculpatului, pentru care nu a reprezentat un impediment faptul că la faţa locului se afla doi agenţi ai Poliţiei locale, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi că se afla într-un spaţiu public.
La stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie să se aibă în vedere că este necesar ca acestea să fie proporționale cu fapta care le-a cauzat și să reprezinte o compensație echitabilă pentru prejudiciile suferite de persoana vătămată. Așadar, instanța apreciază că suma de 10.000 lei, solicitată de partea civilă cu titlu de daune morale, este proporțională cu prejudiciul adus demnităţii şi integrităţii psihice a acestuia”, a motivat instanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.