Curtea de Apel Cluj a dispus, săptămâna trecută, măsura arestului la domiciliu pentru unsprezece persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală din afacerea cu mașini second-hand. Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu de 10 milioane de euro, pentru perioada 2013-2014. În urma perchezițiilor făcute la Cluj, Alba şi Prahova, poliţiştii au confiscat 34 de autoturisme, în valoare de 700.000 de euro. Unul dintre suspecți este un funcționar al primăriei clujene.

 

IPJ Cluj a anunțat, la începutul lunii, destructurarea unei rețele de infractori care ar fi adus în Cluj peste 10.000 de mașini second-hand din Uniunea Europeană și le-ar fi revândut fără să plătească TVA. Prejudiciul estimat de procurori este de 10 milioane de euro. Conform procurorilor, politica rețelei era de a vinde mașinile la un preț mai mic decât cel de pe Piața Auto Florești, cunoscută ca Oserul de mașini din Cluj. Rețeaua era structurată pe trei niveluri: intermediarii al căror nume nu apare în acte, persoane care dețin în acte firmele ”fantomă” sau ”bidon”, în general oameni săraci, uneori de origine romă, și cei  care se ocupau de documentele pentru înmatricularea mașinilor, între care Ramona Colcer,  funcționar al Primăriei Cluj-Napoca.

 

Unșpe negrii mititei

Curtea de Apel Cluj a dispus măsura arestului la domiciliul pentru unsprezece dintre persoanele inculpate în dosar, și anume pentru Chiorean Vasile Ioan, Apahidean Flaviu Gabriel, Mărginean Marcel Cosmin, Sîntămărean Gabriel Corneliu, Butnar Adrian Ioan, Moldovan Petre Cristian, Ploscar Dumitru Aurelian, Zbera Elena Gabriela, Buzan Alexandru Lucian, Lucaciu Camelia şi Jucan Tudor Vlad. Din motivarea propunerii de arestare a procurorilor reiese că ”există indicii temeinice, care conturează  o suspiciune rezonabilă că aceşti inculpaţi au săvârşit fapte de evaziune fiscală de o gravitate deosebită.”

Probatoriul cuprinde rapoarte de inspecţie fiscală efectuate la persoanele juridice, procesele-verbale întocmite de către inspectorul antifraudă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, neconcordanţele care apar între declaraţiile date de către partenerii intracomunitari şi declaraţiile date de către societăţi, patrimoniul societăţilor obţinut de la Direcţia Taxe şi Impozite, din care reiese că peste 10.000 de maşini au fost aduse pe aceste societăţi în ultimii doi ani din anul 2012 până în anul 2014. De asemenea, ”extrasele de cont prin care se confirmă faptul că în cele mai puţine cazuri eventual se trimitea avansul pentru maşină, dar nu se încasa preţul ceea ce confirmă faptul că tot acest preţ de vânzare a autoturismului pe teritoriul naţional era încasat cash, interceptările convorbirilor telefonice, filajul care s-a făcut în cauză confirmă legăturile infracţionale dintre inculpaţi, aceste interceptări sunt confirmate de către AWB-uri (documente de transport). De asemenea, trebuie subliniat faptul că niciuna dintre aceste societăţi nu funcţionează la sediul lor, deci sunt societăţi fantomă”, argumentează reprezentantul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

 

Caruselul TVA

Metoda de fentare a TVA a fost, așa cum au denumit-o anchetatorii, „frauda de tip carusel clasică”. Mai exact, ”folosindu-se de datele de identificare ale firmelor, de ștampile și facturi, au achiziţionat din spaţiul intracomunitar autoturisme fără a achita TVA la achiziţie, datorită faptului că se efectua o achiziţie intracomunitară, cu taxare inversă, pe care le revindeau în majoritate clienţilor persoane fizice aplicând un preţ apropiat de cel de achiziţie care conţinea doar profitul lor fără a colecta şi plăti TVA reuşind astfel prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la TVA să vândă autoturismele mult mai ieftin decât alţi comercianţi cinstiţi.”

Intermediarii Chiorean, Apahidean, Moldovan, Butnar, Jucan, Ploscar postau pe situl AUTOVIT autoturisme oferite spre vânzare clienţilor din toată ţara, luate în principal de pe site-ul mobile.de ori mobile.ro Tot ei ţineau legătura cu clienţii şi se ocupau de vânzarea acestor autoturisme, încasând preţul de vânzare, din care cotă parte mergea spre cei care întocmeau actele, sume de bani cuprinse între 100-200 lei, potrivit anchetatorilor.

”În ceea ce priveşte toate societăţile susmenţionate, acestea întocmesc doar declaraţii informative  privind TVA-ul pe care le transmit la ANAF CLUJ cu sume de bani mult mai mici decât TVA-ul aferent operaţiunilor derulate. Procedează în acest mod doar pentru a se menţine cu vectorul TVA, respectiv a se menţine activ  în cadrul Registrului Operatorilor Intracomunitari (ROI) pentru a putea efectua achiziţiile de autoturisme second-hand din spaţiul UE cu taxare inversă, ulterior nu  înregistrează, nu colectează şi nu plătesc TVA-ul la bugetul de stat după vânzarea autoturismelor pe teritoriu României. Un alt considerent pentru care procedează în acest mod este acela de a crea o aparenţă de legalitate a tranzacţiilor efectuate, în unele cazuri plătind sume modice  de câteva mii de lei, în realitate sumele de plată sunt foarte mari  de ordinul sutelor de mii de lei sau chiar al milioanelor de lei – reprezentând obligaţii fiscale, dar şi pentru a îngreuna descoperirea şi cercetarea faptelor penale”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

 

Linia fierbinte a Ramonei Colcer

Prezentăm mai jos extrase din motivarea propunerii de arestare, din care reiese implicarea și rolul pe care l-a avut, în cadrul rețelei, Ramona Colcer, funcționar al primăriei clujene la Direcția Taxe și Impozite locale.

”Din cercetări şi din interceptările telefonice obţinute la dosar rezultă faptul că o persoană folosind cartelă prepay poartă discuţii în mod repetat cu Colcer Ramona, angajată a Primăriei Cluj-Napoca – Direcţia Taxe şi Impozite Locale. În esenţă, discuţiile vizează întocmirea şi depunerea documentelor pentru obţinerea certificatului fiscal pentru autoturismele achiziţionate pe SC „Tirolia Electronic” SRL. (…)

Totodată din interceptarea convorbirilor purtate de Buzan Alexandru-Lucian cu Colcer Ramona, angajată a Primăriei Cluj-Napoca -Direcţia Taxe şi Impozite Locale, a rezultat că susnumitul foloseşte şi documentele SC „Information Tehnology & Service” SRL, care a fost preluată  în cursul lunii iunie 2014 de către numitul Cociș Vasile Alin asociat unic şi administrator, tocmai pentru a face achiziţii intracomunitare de autoturisme, ulterior revânzându-le pe teritoriul României, fără a înregistra aceste operaţiuni în evidenţa contabilă.(…)

Astfel că, aşa cum rezultă din interceptări, numitul Ploscar Dumitru-Aurelian, personal sau cu ajutorul administratorului Frandes (cu menţiunea că cei doi au locuit împreună) sunt persoanele care întocmesc facturile fiscale pe numele societăţii, dosarele pentru înmatricularea autovehiculelor  şi beneficiază de ajutorul lui Colcer Ramona pentru a scoate certificatele fiscale de la Primăria Cluj-Napoca. Din interceptări, rezultă că există o legătură strânsă, posibil de concubinaj, între Ploscar şi Colcer printre altele cei doi au fost împreună în vara anului 2014 în staţiunea Băile Felix şi în judeţul Mureş, la o locaţie de agrement în 12-14.09.2014.(…)

Întrucât societatea a fost declarată inactivă din interceptarea convorbirilor purtate de Buzan Alexandru-Lucian cu Colcer Ramona angajată a Primăriei Cluj-Napoca – Direcţia Taxe şi Impozite Locale, a rezultat că susnumitul foloseşte  documentele SC ”Information Technology & Service” SRL, care a fost preluată  în cursul lunii iunie 2014 de către numitul …., asociat unic şi administrator, tocmai pentru a face achiziţii intracomunitare de autoturisme, ulterior revânzându-le pe teritoriul României, fără a înregistra aceste operaţiuni în evidenţa contabilă”, se arată în motivarea propunerii de arestare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.