Dejeanul Ioan Terheș a fost prins băut la volan și arestat preventiv pentru 30 de zile. În ultima noapte petrecută în Centrul de Arest Preventiv al Poliției Cluj a avut ghinionul să împartă celula cu frații Iosif și Petru SZENTGYORGYI, cunoscuți ca fiind, potrivit gardienilor, niste ”animale”. Pentru că nu i-a cedat patul în care stătea lui Iosif SZENTGYORGYI, dejeanul a murit cu creierii zdrobiți. Iosif l-a luat de piept și, după ce i-a tras câțiva pumni, l-a izbit de podeaua celulei și de un perete. Niciunul dintre gardienii care îi păzeau pe deținuți nu a intervenit. Abia la apelul de dimineață au văzut că Terheș nu se simte bine. În aceeași zi, omul nevinovat a intrat în comă și a murit. Anul acesta Iosif SZENTGYORGYI a primit 14 ani de închisoare.

În toamna anului 2019, în Centrul de Arest Preventiv al Poliției Cluj a avut loc o crimă, dar autoritățile nu au suflat o vorbă. Aveau și motive: au băgat în aceeași celulă doi frați, Iosif și Petru SZENTGYORGYI, cunoscuți ca fiind cu antecedente grave de violență, unul dintre ei fiind luptător MMA, împreună cu două alte persoane, Ioan Terheș, un arestat preventiv pentru că a fost prins băut la volan și un alt bărbat, care, ulterior, a devenit martor cu identitate protejată.

Înainte de a-i aduce în celulă pe frații SZENTGYORGYI, gardienii i-au avertizat pe ceilalți doi că le vor aduce ”niște animale de la Gherla”.

După ce gardienii au plecat și i-au lăsat pe frații SZENTGYORGYI împreună cu ceilalți doi arestați, bătăușii au simțit nevoia să se impună. I-au spus lui Terheș să se mute din pat pentru a-i ceda locul unuia dintre frați . Pentru că omul a refuzat, Iosif SZENTGYORGYI l-a tratat cum știa el mai bine: cu bătaia.

La data de 18.11.2019 Iosif și Petru SZENTGYORGYI au fost transferați din penitenciarul Gherla în C.R.A.P. Cluj (arestul IPJ Cluj), fiind cazați în una din camerele de pe secția A – mai exact 4A. La data de 19.11.2019 cei doi inculpați au fost scoși din centru și prezentați organelor judiciare de pe raza localității Cluj-Napoca după care, în jurul orelor 18, când aceștia au revenit în centru, s-a hotărât de către conducerea C.R.A.P. Cluj relocarea acestora în camera 2B unde se aflau încarcerați Terhes Ioan și martorul cu identitate protejată XX. Camera 2B din cadrul C.R.A.P. Cluj dispune de patru paturi, câte două etajate. La momentul relocării inculpatului și a fratelui său în camera 2B, Terheș ocupa unul dintre paturile de jos, iar martorul cu identitate protejată cel de sus.

Martorul cu identitate protejată povestește că atunci când au intrat cei doi în cameră, s-a prefăcut că doarme pentru că îi era frică de aceștia în condițiile în care agentul de poliție care i-a anunțat că vor avea noi colegi de cameră, s-a exprimat că urmează să vină „două animale de la Gherla”. Martorul a mai arătat că cel tânăr a ocupat un pat situat jos, din cele patru existente în cameră, câte două suprapuse, iar celălalt i-a cerut lui Terheș, care ocupa celălalt pat de jos, situat sub patul ocupat de martor, să plece din pat și să-l ocupe pe cel de deasupra patului tocmai ocupat de fratele său. Pentru că l-a întrebat de ce ar trebui să se mute, Iosif s-a apropiat de el și l-a lovit de cîteva ori cu pumnii. Martorul își amintește că a simțit că se mișcă brusc cadrul patului, iar Terhes Ioan a exclamat de 2-3 ori ”Au”. După care agresorul l-a apucat de piept pe Terheș și l-a aruncat înspre mijlocul camerei, fiind proiectat cu ceafa de perete. După lovitură, victima a rămas ghemuită la podea și a început să geamă.

Cei doi frați au analizat rapid situația și l-au ridicat pe Terheș și l-au pus pe un scaun. La scurt timp, au reanalizat situația și au decis să îl urce pe dejean într-un pat.

În urma bătăii niciunul dintre cei trei gardieni nu a fost interesat să vadă ce se întâmplă între cei patru arestați.

I-a făcut creierii terci, dar niciun gardian nu a auzit nimic suspect

Revenind la celula în care a avut loc crima, martorul cu identitate protejată l-a întrebat pe Iosif ce urmează să se întâmple. Bătăușul i-a spus că vor spune gardianului că Terhes a căzut. Atunci când pe holul centrului s-a auzit zgomot, semn că urmează să se servească masa, Iosif, care între timp ocupase patul victimei, s-a ridicat, l-a luat pe Terhes Ioan în brațe și l-a așezat pe un scaun lângă masa din încăpere. Omul a rămas ținându-se cu mâinile de cap și acuzând dureri. După ce a fost împărțită mâncarea, cei doi frați l-au pus pe Terheș în pat. Pentru că omul care agoniza lua o medicație pentru probleme cardiovasculare, la un moment dat a venit medicul care se ocupa de arestul preventiv pentru a-i administra medicamentele. Martorul cu identitate protejată a povestit că Iosif SZENTGYORGYI i-a spus doctorului că se ocupă el de Terheș și să îi dea lui pastilele pentru a i le administra. Medicul a acceptat și nu i s-a părut nimic suspect, în situația în care, la câțiva metri distanță Terheș gemea și agoniza din cauza loviturilor primite.

În jurul orei 23.00, dejeanul a început să geamă tot mai tare, iar apoi să vomite astfel că cei doi frați au început să devină iritați. La un moment dat unul dintre ei a chemat gardienii. Au venit doi dintre ei care l-au luat pe Terheș și l-au dus la cabinetul medical. Martorul cu identitate protejată a povestit Iosif le-a spus gardienilor că cel pe care îl trântise cu capul de perete se simte rău de la pastile și că a căzut din pat. La momentul respectiv, Terheș nu mai reușea să articuleze niciun cuvânt, nu se putea ține pe picioare, avea ambii ochi vineți și era plin de vomă. Pentru că nu și-au dat seama ce are, au chemat un echipaj medical de la ambulanță. Victima a fost dusă la Secția de Neurochirurgie, unde a fost diagnosticat cu ”traumatism cranio-cerebral mediu acut închis cu: contuzii cerebrale frontale și temporale bilaterale asociate cu hemoragie subarahnoidiană și hematoame subdurale; fractură occipitală de calotă cu extindere la baza craniului; traumatism cranio-facial cu hematoame intraorbitare bilaterale extraconale, asociate cu fractură de perete orbitar supero-medial în dreapta; echimoze palpebrale bilaterale, echimoze la nivelul toracelui anterior și membrelor superioare”. Cu alte cuvinte, lovitura primită i-a zdrobit creierul. La scurt timp Terheș a intrat în comă și a murit în data de 20.12.2019.

Declarațiile gardienilor sunt contradictorii: unii spun că victima nu putea vorbi și că era foarte amețită, alții spun că Terhes a reclamat dureri de burtă și că a vomat toată noaptea, iar unul singur a spus că deținutul a gemut de mai multe ori în timpul nopții, dar că nu i s-a părut nimic îngrijorător.

”Animalele de la Gherla”

În 2018, SZENTGYORGYI IOSIF a fost condamnat la 6 ani de pușcărie pentru metoda Accidentul. În același an a primit 8 ani de închisoare pentru tentativă de omor. Împreună cu alte trei persoane au bătut doi ciobani până i-au lăsat inconștienți. Una dintre victime povestește cum a avut loc atacul. “O venit la noi, pe păşunea închiriată de mine, unde-mi pasc cele 350 de oi, patru inşi, printre care Szentgyorgyi Iosif, cunoscut luptător în cuşcă, fiul celui cu care ne disputăm păşunea de o bună perioadă de timp. Ăsta a venit după ce l-a chemat taică-său să ne bată. Înainte am avut o ceartă cu bătrânul, iar el a plecat şi a sunat apoi la 112. După ce le-am spus poliţiştilor sosiţi la faţa locului că terenul e închiriat de noi, oamenii legii au plecat şi ei. Dar au venit cei patru, într-o maşină şi ne-o rupt cu bâtele de baseball”, explică Romulus Corchiş.

În 2019, pe un cont de Facebook a apărut o filmare în care SZENTGYORGYI IOSIF bate o fată, cu pumnii și picioarele, până când victima leșină. În acest caz, tânăra nu a depus plângere împotriva bătăușului de frică.

5 COMENTARII

  1. daca penitentiarele ar fi locuri de reeducare si ispasire a pedepaei nu pension la academia infactorilor….unii nu ar merge cu asa usurinta acolo….si ar avea atata dispret fata de justitie.

  2. Ce bine ar fi ca in State sa putem purta pistoale la noi, nu mi-ar fi frica sa il folosesc in legitima apare, direct impuscatura semi mortala la care ma ameninta cu bate,cutite si rahaturi, da mai mergeti dracului de ghiolbani! Iar despre ala cu creierii terci, vai de el saracu prin ce a trecut aproape 24 de ore, sper sa faca AVC unguru sa vada ce bine e dar din ala grav cu paralizie si disfunctie verbala, mmm la toate gunoaiele astea pur si simplu le doresc moartea, SCAUNUL ELECTRIC!

  3. Stimați domni care nu cunoașteți adevărul mai bine abținetiva de la comentarii Domnu care a scris articolul aberează fff tare mă întreb de unde are informațiile că de la dosar este clar că nu le are dacă ar fi studiat dosarul clar nu ar mai scrie așa ceva dar nu este nici o problemă că o să fie chemat în judecată pentru acuzele ce le face fiind departe de adevăr . Mă întreb dacă a văzut certificatul medico-legal și știe ce scrie in el cum poate să zică că a murit cu cereri zdrobiți când în certificatul medico-legal scrie clar că Omu a murit de pneumonie Să nu șteargă știrea cum a făcut și altă dată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here