Cu puternicul fluviu Dunărea, podgoriile întinse, frumosul lac Balaton și capitala fermecătoare Budapesta, Ungaria oferă o mulțime de obiective turistice memorabile care pot fi explorate pe îndelete.

O călătorie cu mașina este una dintre cele mai bune modalități de a descoperi această țară diversă, numai că este esențial să fii pregătit din timp, deoarece șofatul în Ungaria are câteva reguli diferite.

Pentru a-ți face călătoria în Europa Centrală cât mai sigură și plăcută, am realizat acest ghid cu tot ce trebuie să știi înainte de a porni la drum, de la documentele necesare la regulile de circulație.

15 lucruri esențiale despre condusul în Ungaria

1. Documente și lucrurile pe care trebuie să le ai la tine

Atunci când pornești la drum în Ungaria, trebuie să ai asupra ta un permis de conducere complet și valabil (sunt acceptate permisele de conducere din Regatul Unit, UE, SEE și diverse permise internaționale). De asemenea, ar trebui să ai la tine și certificatul de asigurare auto, actele de închiriere pentru mașina închiriată sau actele de înmatriculare V5 pentru propriul vehicul.

Totodată, autovehiculul trebuie să fie echipat cu becuri externe de rezervă, o trusă de prim ajutor, un extinctor, un triunghi de avertizare și o vestă reflectorizantă.

2. Restricții de vârstă

Dacă dorești să închiriezi o mașină în Ungaria, vârsta minimă este de 21 de ani, dar unele firme de închirieri auto ar putea aplica o suprataxă dacă ai sub 25 de ani. De asemenea, unele firme de închirieri auto solicită să fi deținut permisul de conducere de cel puțin un an și probabil că nu ai avea voie să scoți mașina în afara Ungariei fără permisiune prealabilă.

3. Centuri de siguranță

Este obligatoriu ca șoferul și toți cei aflați în mașină să poarte centura de siguranță – așa că nu există scuze. Regulile sunt stricte și în ceea ce privește centurile de siguranță pentru copii. Copiii sub 3 ani care măsoară mai puțin de 150 cm ar trebui să stea într-un sistem de siguranță adecvat mărimii lor, iar copiii de peste 3 ani care măsoară peste 150 cm nu au nevoie de un sistem de siguranță, cu condiția ca centura de siguranță a mașinii să li se potrivească. Siguranța copiilor în vehicul este întotdeauna responsabilitatea părinților sau a persoanei care închiriază vehiculul.

4. Firmele de închirieri auto din Ungaria

Există mai multe firme recomandate de închiriere de mașini care operează în Ungaria. Printre acestea se numără Klass Wagen, Green Motion, Buchbinder Rent-a-Car, Alamo, Budget, Enterprise, Hertz și National. Klass Wagen este o firmă locală harnică, care a început cu doar 4 angajați și șapte vehicule, dar care a devenit din ce în ce mai puternică datorită angajamentului său față de serviciile pentru clienți.

Între timp, Green Motion este lider mondial în materie de închiriere de mașini în ceea ce privește emisiile reduse de CO2, iar Buchbinder oferă servicii de închiriere de mașini din 1990 și operează în prezent în 165 de orașe și aeroporturi din Germania, Austria și Slovacia, precum și în Ungaria.

5. Distanțe de parcurs și drumuri cu taxă

Drumul spre sud de la Budapesta la Szeged este de 176 km (aproximativ două ore), de la Szolnok la Debrecen este de 129 km (aproximativ o oră și 40 de minute, în funcție de trafic), iar de la Gyor la Sopron este de 96 km (aproximativ o oră și 20 de minute).

De asemenea, trebuie să știi despre drumurile cu taxă. Toate drumurile marcate cu un M necesită achitarea unei taxe de drum și este nevoie de o vignetă electronică pentru toate vehiculele de până la 3,5 t. cu o taxă mai mare de plătit pentru cele de 7 locuri. Poți să îți procuri vinieta oficială online.

6. Limitele de viteză

Limitele de viteză în Ungaria sunt de 50 km/oră în zonele construite, 90 km/oră pe drumurile deschise, 110 km/oră pe drumurile principale și 130 km/oră pe autostrăzi. Te rugăm să fii atent la semnalizare, deoarece același drum poate avea limite diferite pentru anumite secțiuni.

7. Partea dreaptă a drumului și prioritate

La fel ca în restul Europei continentale, în Ungaria trebuie să conduci pe partea dreaptă a drumului și să depășești pe partea stângă. La intersecțiile fără controale de trafic, trebuie să acorzi prioritate la dreapta. În cazul în care la intersecție există marcaje rutiere triunghiulare, trebuie să acorzi prioritate tuturor celorlalte vehicule. Și, în general, în zonele în care nu există marcaje, vehiculele care vin din dreapta au prioritate.

8. Inspecțiile vehiculelor

În mod normal, ar trebui să efectuezi câteva verificări standard pentru a te asigura că mașina ta este în stare de funcționare – mai ales înainte de o călătorie mai lungă.

Așadar, te sfătuim să verifici dacă frânele funcționează, dacă toate luminile funcționează și dacă oglinzile, geamurile și parbrizul sunt curate. De asemenea, ar trebui să verifici banda de rulare a pneurilor, uleiul de motor, nivelul apei din radiator, nivelul lichidului de frână, nivelul bateriei și al lichidului de ștergătoare de parbriz. Nu este necesar să efectuezi aceste verificări la fiecare călătorie, dar este bine să monitorizezi periodic starea vehiculului tău.

9. Semne rutiere comune

Multe dintre cele mai comune semne rutiere din Ungaria îți vor părea familiare dacă obișnuiești să călătorești și prin alte părți ale Europei. De exemplu, semnele de avertizare triunghiulare cu margini roșii indică faptul că fie drumul se îngustează în față, fie că trebuie să aștepți la ambuteiaje, că există treceri de vite etc.

Semnele de viteză recomandate au numărul relevant în alb plasat pe un fundal pătrat albastru. Semnul de parcare este un P alb pe un fundal pătrat albastru.

10. Parcare

În Budapesta și în majoritatea celorlalte orașe din Ungaria, există parcare gratuită în majoritatea zonelor turistice principale. În alte părți, există parcări cu parcometru pentru care se plătește între orele 8.00 și 18.00, iar în unele zone se plătește 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Vei vedea indicatoare care îți vor arăta unde există o taxă și, odată ce parchezi, ar trebui să iei imediat un tichet de la aparat. Timpul minim de parcare este de 15 minute și, de obicei, perioadele disponibile sunt de două și patru ore. Parcometrele acceptă doar monede de plată prin intermediul unui furnizor local de telefonie mobilă. Vei găsi, de asemenea, parcări subterane private și parcări cu mai multe etaje, care sunt sigure și păzite.

11. Benzinării și popasuri de odihnă

Nu vei întâmpina dificultăți în a găsi benzinării în Ungaria – în orașe, în localități și pe principalele rețele rutiere. Printre mărcile care trebuie căutate se numără OMV, MOL, Axion Hungary, Magan, Shell, Mobil și Lukoil. Multe dintre ele au facilități moderne, inclusiv magazine și zone de odihnă.

12. Restricții privind smogul

Anumite tipuri de vehicule pot fi restricționate să intre în Budapesta și în alte orașe atunci când există smog extrem. Este puțin probabil ca acest lucru să te afecteze, dar cel mai bine este să știi.

13. Trecerile de cale ferată

În Ungaria există mai multe treceri de cale ferată și tramvaie, așa că te rugăm să fii atent când te apropii de ele. Semnul de avertizare pentru tramvaie este vehiculul însuși într-un triunghi cu margini roșii, o săritoare albă cu margini roșii reprezintă o trecere de cale ferată în față cu o singură cale ferată și una cu un chevron la secțiunea inferioară avertizează sau o trecere de cale ferată în față cu mai multe căi ferate.

14. Conducerea sub influența alcoolului

Regula privind conducerea sub influența alcoolului în Ungaria este tranșantă – toleranță zero. Așadar, nu lăsa nici măcar un pahar de alcool să se apropie de buzele tale dacă intenționezi să pornești la drum. Poate că mai multe țări vor urma exemplul și vor implementa acest tip de politică strictă – poate că ar fi mai ușor de înțeles pentru șoferi și ar reduce numărul accidentelor în general.

15. Conducerea pe timp de noapte și iarna

Pe autostrăzile din Ungaria trebuie să folosești în permanență luminile de întâlnire, iar noaptea nu este legal să folosești luminile de întâlnire în zonele construite. Reține, de asemenea, că iernile pot fi extreme în Ungaria și că trebuie să folosești anvelope de iarnă sau lanțuri de zăpadă în aceste tipuri de condiții.

Ținând cont de aceste 15 lucruri despre condusul în Ungaria, poți porni liniștit în călătoria ta și să te bucuri de frumusețea acestei țări. Noi îți dorim drumuri sigure și o călătorie plină de experiențe unice!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.