Luni consilierii județeni votează două proiecte de hotărâre privind nominalizarea unor sume unităților de cult – 1,1 milioane pentru ortodocși și 500.000 pentru celelalte culte. Floreștiul primește cele mai frumoase sume: 100.000 pentru parohia reformată, 70.000 pentru parohia ortodoxă de la Cetatea Fetei, și încă 40.000 pentru construirea a alte două biserici.
Consiliul Judeţean Cluj are pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a legislativului două proiecte de hotărâre care prevăd alocarea din bugetul judeţean a 1,3 milioane de lei cultelor religioase din judeţ. Biserica Ortodoxă va primi suma de 110 mii lei pentru finanţarea unor lucrări de reabilitare şi reparaţii la bisericile şi casele parohiale din 84 de parohii. 100.000 de lei vor fi alocaţi Parohiei reformate din Floreşti, Parohia Romano-Catolică, iar “Sf. Mihail” Cluj-Napoca va primi aceeaşi sumă pentru “Lucrări de reparaţii şi refaţadizări a clădirilor parohiei”.
Cel mai mare ajutor pentru bisericile din Cluj-Napoca va fi de 10.000 de lei, de aceste sume beneficiind Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din cartierul Zorilor, acolo unde vor fi continuate lucrările de pictură, dar şi Parohia Ortodoxă „Cuvioasa Paraschiva”, pentru lucrările de construire a unei noi biserici.
Pe lângă banii care vor merge la Biserica Ortodoxă, CJ Cluj va mai aloca 500 mii lei pe unităţi de cult aparținând cultului reformat, romano-catolic, unitarian, evanghelic şi mozaic. Dintre aceştia, 60.000 vor ajunge la Parohia Reformată Cluj XI pentru “Construirea centrului social religios”, și alţi 100 mii sunt destinaţi Parohiei reformate din Floreşti. De asemenea, Comunitatea evreilor din Cluj va beneficia de 30 de mii de lei pentru putea realiza o serie de lucrări de reparaţii la unele edificii.
230.000 de lei vor fi îndreptaţi către Parohia Reformată, Parohia Romano-Catolică, Biserica Evanghelică Luterană şi Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca pentru diverse reparaţii la lăcaşele de cult.
Anul trecut au dat 1,3 milioane
Anul trecut, în luna aprilie, consilierii județeni au votat alocările ce țin de biserici. Astfel, cei 800.000 plus încă 500.000 de lei destinaţi cultelor religioase au fost acordaţi din prima, spre deosebire de banii pentru tineret sau sport, care au făcut subiectul unor dezbateri intense. „Suma de 800,00 mii lei este repartizată pe cultele religioase recunoscute în România în funcţie de numărul adepţilor, comunicat de către Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj, după datele ultimului recensământ”, arată referatul CJ.
120 de proiecte au fost finanţate astfel, toate pentru parohii ortodoxe. Argumentul principal ar fi fost, potrivit unor surse, că banii merg către bisericile de lemn din Transilvania, care sunt ameninţate cu degradarea sau chiar într-o stare deplorabilă, iar reparaţia acestora este o prioritate. Anul acesta, însă, nici urmă de biserici de lemn, prevalând în lista pentru parohiile ortodoxe banii alocați pentru construirea de biserici noi.
Suma pentru alte culte decât cel ortodox a rămas aceeași ca și anul trecut. Parohia Reformată Floreşti a primit sprijin financiar consistent și anul trecut pentru aceeași „Construire lăcaş de cult şi casă parohială” (tot 100.000 de lei), iar aceeaşi sumă a fost alocată pentru Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail pentru „Lucrări de reparaţii şi refaţadizări ale clădirilor ce aparţin parohiei”. Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca a primit aceeași sumă de 30.000 de lei, de data aceasta pentru întreţinerea cimitirelor evreieşti, iar Biserica Armeano-Catolică din Gherla a avut în 2014 o alocare de 20.000 lei.
Locul trei la nivel național
O analiză realizată de gandul.info arată că autoritățile din Cluj sunt în fruntea topului național, atunci când vine vorba de alocarea banilor publici către lăcașurile de cult. Consiliul Județean Cluj a finanțat lăcașurile de cult cu 3.490.000 de lei – aproape 800.000 de euro. Este a treia cea mai mare alocare la nivel național acordata de vreo instituție publică bisericilor, în 2014. O suma importanta, de 1,5 milioane de lei, a fost acordata de la bugetul județean pentru Campusul Teologic Nicolae Ivan. Tot CJ Cluj a alocat, în 2014, 600.000 de lei pentru lucrările de la Complexul Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu.
Primăria a lansat competiția ecumenică
Primăria Cluj-Napoca a lansat anunțul de participare pentru acordarea de sprijin financiar de la bugetul local pentru unitățile de cult. Banii se acordă pentru întreținerea și funcționarea lăcașurilor de cult cu venituri mici, construirea și repararea acestora, desfășurarea unor activități de asistență socială și medicală organizate de culte, precum și pentru muzee sau sedii administrative și de învățământ teologic.
Potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei, bugetul pentru bisericile clujene va fi stabilit după adoptarea bugetului municipiului. Cultele au depus cererile de finanțare între 12 ianuarie și 13 februarie. Amintim că în 2014 Primăria Cluj-Napoca a alocat 2,5 milioane de lei cultelor religioase.