Licitația pentru salubritate stradală a fost anulată a doua oară de Primăria Cluj-Napoca. Edilul Emil Boc e plecat în China. Procedura a fost anulată pentru a doua oară de către reprezentanții municipalității pentru că nicio ofertă nu a fost declarată conformă. Responsabilul procedurii este Virgil Poruțiu, directorul tehnic al instituției. Vorba vine responsabil, pentru că el nu și-a asumat nicio responsabilitate pentru acest eșec sau pentru alte proceduri eșuate.

 

Gazeta de Cluj a încercat încă din urmă cu două săptămâni să ia un punct de vedere directorului legată de această licitație, însă el ne-a precizat că procedura a fost finalizată, doar că nu ne poate spune care este clasamentul.  Între timp, primarul Emil Boc a ”dezertat” în China, plecând departe de țară într-o perioadă în care licitațiile primăriei pe care ar trebui să o conducă înregistrează ”eșecuri” pe bandă rulantă.

Licitația de 174 de milioane de lei pentru salubritate stradală reprezintă cheia pentru curățarea zilnică a străzilor municipiului. Este vorba atât de măturarea străzilor, de spălarea acestora, udarea acestora, cât și alte proceduri care țin de igiena orașului. Incapacitatea Primăriei Cluj-Napoca de a finaliza o astfel de procedură poate duce chiar ca străzile din Cluj-Napoca, Capitala Tineretului, să rămână nespălate.

 

Primăria Cluj-Napoca spune că nimeni nu s-a calificat

„Licitația s-a anulat din cauza faptului că nu au fost îndeplinite criteriile de eligibilitate (documente de calificare/ tehnic / financiar)  de către cel puțin 3 ofertanți  pe fiecare lot în parte (sector I și sector II), conform art. 29 alin (9) din Legea nr. 51/2006 – a serviciilor comunitare de utilități publice. Pentru lotul 1 toate cele 3 oferte depuse au fost declarate neconforme/ inacceptabile; pentru lotul 2, doua oferte au fost declarate admisibile, iar 4 oferte au fost declarate neconforme/ inacceptabile. Până la data de 18.06.2015 rezultatul procedurii poate să fie contestat.

Caietul de sarcini a fost realizat în conformitate cu Ordinul nr. 111/2007 emis de Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare”, arată Primăria Cluj-Napoca într-un răspuns la solicitarea Gazeta de Cluj.

În schimb, dacă scenariul de până acum se repetă, clujenii vor avea străzile curățate de aceleași societăți care au câștigat ultima licitație. Rosal și Bratner vor curăța cel mai probabil în continuare străzile în virtutea unor prelungiri care se vor face datorită faptului că Primăria Cluj-Napoca nu a reușit în ultimii ani să finalizeze o licitație. Informația că licitația a fost anulată a apărut prima dată pe Ziardecluj.ro.

 

virgil porutiu

Incompetența lui Virgil Poruțiu, responsabilitatea nimănui 

Virgil Poruțiu este directorul tehnic în Primăria Cluj-Napoca și responsabilul de marile licitații. El se ocupă și de licitația pentru salubrizare stradală. S-a ocupat și de prima licitație, anulată de instanță, s-a ocupat și de a doua licitație, anulată chiar de ei. El spunea pe 3 iunie că procedura s-a finalizat. Pe www.gazetadecluj.ro puteți auzi declarația acordată ziarului Gazeta de Cluj de către Virgil Poruțiu. Ulterior, când l-am contactat să îl întrebăm dacă își asumă responsabilitatea a devenit dintr-o dată iremediabil ocupat. Iar șeful lui direct, Emil Boc, e plecat în China. Cum ar veni nimeni nu își asumă nimic.

”E finalizată evaluarea, dar mai multe detalii nu vă pot da. Nu vă pot spune. Nu îmi permite legea să vă spun”, declarat pe 3 iunie Virgil Poruțiu, director tehnic în Primăria Cluj-Napoca.

Oficialii biroului mass-media din Primăria Cluj-Napoca au confirmat pentru Gazetadecluj.ro că licitația pentru salubritate stradală a fost anulată.

”Licitația a fost anulată. O să se refacă din păcate. Ei într-adevăr nu au respectat caietul de sarcini și pot depune contestație până în 18 iunie la Primărie. De luni au fost anunțați”, a declarat pentru www.gazetadecluj.ro Iulia Perșa din cadrul biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca.

 

Cele mai bune oferte

Licitația pentru salubrizare și deszăpezire în municipiul Cluj-Napoca trebuia să fie adjudecată de Rosal și de către societatea Brai Cata din Brăila, conform punctajului calculat inițial de sursele Gazeta de Cluj. Se pare că cei de la Primăria Cluj-Napoca nu au acceptat nici cele două oferte, dar nici alte oferte. Brai Cata este deținută de societatea Urban, a ”baronului gunoiului din Vâlcea”, Florescu Teodor Gabriel, arătam într-un articol anterior. Procedura a fost estimată de oficialii Primăriei Cluj-Napoca la 174 de milioane de lei. Directorul tehnic al Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Virgil Poruțiu, ne-a specificat că în 35 de zile se va anunța care ofertă a fost declarată câștigătoare, în afara celei depuse de Retim, care a fost anulată odată cu deschiderea ofertelor. Apoi va urma perioada când procedura poate fi contestată.

Vechile contracte de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca sunt expirate din octombrie 2013, adică de un an jumătate. Așa că sperăm că vom afla cât mai curând câștigătorul acestei noi proceduri care ar mai putea trena câteva luni, dacă nu ani.

Societățile Rosal și Bratner își împărțeau până în prezent municipiul Cluj-Napoca în ceea ce privește colectarea deșeurilor. De aceasta dată, lotul deținut de Bratner (sector II) a fost adjudecat de Rosal, iar lotul I va fi preluat de societatea Brai Cata în cazul în care rezultatul licitației va rămâne același.

Licitația include servicii de curățare și măturarea străzilor, servicii de deszăpezire, precum și servicii de înlăturare a gheții. Procedura a fost deschisă săptămâna trecută.

”Concesionarea serviciului de salubrizare stradală și deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca cuprinzând activitățile: măturat manual, întreținerea curățeniei, spălatul carosabilului și al trotuarelor, stropitul carosabilului, curățat manual rigole, măturat mecanizat, curățat manual al zăpezii și gheții, pluguitul, combaterea poleiului, curățarea de zăpadă și gheață a gurilor de scurgere, încărcat, transportat zăpadă și gheață; toate activitățile descrise mai sus se vor realiza pe două sectoare – așa cum sunt împărțite pe loturi”, se arată în descrierea concesionării.

 

Licitația demarată în 2013

Societatea Brai Cata este deținută de Alexandru Silviu Daniel și Răileanu Elena, precum și de societatea Urban SA, controlată de afaceristul vâlcean Florescu Teodor Gabriel. Potrivit Ziarului de Vâlcea, patronul societății Urban SA este intitulat ”Regele Gunoaielor.” Mai mult, Florescu ar fi principalul sponsor din campaniile electorale al primarului penal din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu. Societatea Urban SA, care este acționar al societății Brai Cata, se află în insolvență.

Rosal este o firmă care nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru că se află de numeroși ani pe piața deșeurilor clujene.

Licitația pentru salubrizare a mai fost organizată o dată în 2013, însă anulată de instanță în 2014. Din acest motiv s-a reluat la începutul acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.