Sursa foto: www.biosano.ro 

Contextul actual, marcat de pandemie, stres cronic și creșterea alarmantă a bolilor cauzate de stilul de viață (în special obezitatea, diabetul tip 2 și bolile cardiovasculare), aduce în prim-plan, mai mult decât oricând, importanța unei diete echilibrate, care să susțină funcționarea normală a organismului.

Dar ce ne facem, că mereu suntem pe fugă, iar tentațiile se regăsesc la fiecare colț de stradă?! Avem șanse, oare, să adoptăm un stil de viață mai sănătos?! Ca schimbarea să fie eficientă trebuie să ne schimbăm percepția în ceea ce privește alimentele, să facem alegeri mai conștiente și să ne ascultăm corpul.

Călătoria către un eu mai sănătos are în prim-plan informația. Doar înțelegând impactul pe care alimentele pe care le consumăm îl au asupra organismului nostru putem face alegeri înțelepte, care să ne protejeze sănătatea pe termen lung.

Și ar fi bine să renunțăm la:

Alimente procesate

Acestea au devenit o prezență aproape omniprezentă, mascată sub promisiunea gustului irezistibil. Aceste produse care trec prin multiple procese de fabricație, pline de aditivi, conservanți și alte substanțe artificiale, își fac loc la micul dejun, cină, gustările dintre mese, băuturi răcoritoare și lista continuă.

Alimentele procesate sunt create pentru a avea un termen de valabilitate îndelungat, o textură (mai) plăcută și un gust care să stimuleze consumul repetat. Studiile arată o legătură clară între consumul ridicat de astfel de produse și obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și chiar anumite forme de cancer.

Mai mult, alimentele procesate tind să înlocuiască din dietă alimentele integrale și naturale – fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele de calitate. Aceste alimente, bogate în calorii, grăsimi saturate, zahăr adăugat și sodiu, dar sărace în fibre, vitamine și minerale, creează un dezechilibru nutrițional cu efecte devastatoare asupra sănătății pe termen lung.

Zahăr

Zahărul este ascuns nu doar în deserturi și băuturi răcoritoare, ci și în produsele considerate sănătoase, precum iaurturile cu fructe, cerealele pentru micul dejun și chiar sosurile pentru salate.

Consumul excesiv de zahăr este un factor major de risc pentru dezvoltarea bolilor cronice, creșterea nivelului de trigliceride, rezistența la insulină și instalarea inflamației. Reducerea sau eliminarea completă a zahărului ne oferă un control mai bun al greutății și chiar reduce riscul de boli metabolice.

Grăsimi trans

Grăsimile trans sunt create prin hidrogenarea uleiurilor vegetale pentru a le face solide și a le prelungi durata de viață. Prezente în margarină, snack-urile ambalate și unele tipuri de fast-food, grăsimile trans sunt asociate cu bolile de inimă, creșterea nivelului de colesterol „rău” (LDL) și scăderea nivelului de colesterol „bun” (HDL).

Prea multă sare

Sodiul este un mineral esențial în funcționarea optimă a organismului uman, care joacă un rol crucial în reglarea volumului de sânge, în echilibrul fluidelor și în transmiterea impulsurilor nervoase. Doar că în dieta modernă consumul de sodiu depășește cu mult necesarul fiziologic, transformându-se într-un „pericol tăcut„, cu consecințe grave asupra sănătății.

Hipertensiunea arterială, una dintre cele mai directe și evidente consecințe, este un factor de risc major în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, boală coronariană și accidentul vascular cerebral. S-a observat că un aport ridicat de sodiu crește excreția de calciu prin urină, iar pe termen lung pot apărea diminuarea densității osoase și creșterea riscului de osteoporoză. De asemenea, excesul de sodiu poate afecta funcția renală și intensifică riscul de dezvoltare a bolilor de rinichi, ca urmare a presiunii suplimentare pe care o pune asupra acestor organe.

Ca să limităm excesul de sodiu din dieta noastră ar fi bine să acordăm mai multă atenție etichetelor de pe alimentele procesate și să alegem produse cu un conținut mai mic de sodiu. O altă soluție ar fi să gătim mai des acasă, cu sare celtica, ingrediente proaspete, naturale și ierburi aromatice.

Carbohidrații rafinați

Acest tip de carbohidrați se regăsește în pâinea albă, pastele din făină albă și orezul alb. Pentru că aceștia au fost privați în procesul de rafinare de majoritatea fibrelor, vitaminelor și mineralelor  sunt digerați rapid, lucru ce cauzează creșteri și scăderi bruște ale nivelului de zahăr din sânge. Din acest motiv apare și senzația de foame și fluctuațiile de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.