Medicul clujean George Dindelegan se clasează pe locul patru în topul celor mai bine plătiți rectori, decani și prorectori de la cele 6 Universități de Medicină și Farmacie din România. Acesta câștigă aproximativ 9.600 de euro pe lună (47.000 de lei pe lună).

Potrivit declarației de avere pentru anul 2021, Dindelegan încasează un salariu de 155.902 lei pe an din cadrul UMF Cluj-Napoca, profesia de medic la Spitalul Județean de Urgență Cluj îi aduce anual un venit de 74.921 de lei, iar din activitatea medicală independentă – colaborări cu mai multe clinici și spitale private (PFA – persoană fizică autorizată) încasează alți 336.871 de lei pe an.

Libertatea a analizat declarațiile de avere pe anul 2021 ale rectorilor, decanilor la Medicină și prorectorilor de la cele 6 Universități de Medicină și Farmacie din România: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. 

Am prelucrat datele din 47 de declarații de avere și a rezultat un clasament care arată nu doar cine sunt cel mai bine plătiți medici universitari, dar și cine sunt cei care reușesc să adune multiple surse de venit din locuri de muncă paralele.

Medicii din UMF-uri combină de cele mai multe ori cariera academică și activitatea medicală la stat, dar și la privat. Câțiva dintre ei însă, cum este senatorul Leonard Azamfirei, au și o carieră politică. 

Prorector UMF Iași: 23.000 de euro din meditații

În alte cazuri, aceiași medici își multiplică veniturile cu activitate independentă pentru companii farma. Sau au drepturi de autor la scrierea de cărți de specialitate. 

Și, nu în ultimul rând, și meditațiile reprezintă o sursă substanțială pentru unii medici, cum este cazul Georgetei Liliana Foia, prorector la UMF Iași, care a declarat venituri de 23.000 de euro din meditații în 2021.  Iată un top al celor mai prolifici dintre medicii universitari, cei care adună de la două salarii în sus, sau cum este cazul recordmanului Adrian Covic: 10 salarii, fără a număra veniturile din activități independente. 

1. ADRIAN COVIC, Iași, prorectorul cu 10 salarii: 18.600 de euro pe lună 

Adrian Covic este unul dintre prorectorii Universității de Medicină și Farmacie din Iași. El ia bani din douăsprezece surse, dintre care 10 sunt salarii.  Are trei salarii declarate de la UMF Iași, unul ca medic la Spitalul Clinic Parhon din Iași, dar și salarii de la Fresenius Nephrocare, Nefrocare, plus venituri de la Academia de Științe Medicale, Academia Oamenilor de Știință, UEFISCDI, clinica Almedra.

Ultimele venituri nu vin din salarii, ci din profesii libere independente și activități independente profesioniste, care nu sunt defalcate. salariu la UMF Iași: 163.667 de lei  alt salariu UMF: 7208 lei alt salariu UMF: 1.971 de lei medic la Spitalul Clinic Parhon Iași: 93.231 de lei salariu la Fresenius Nephrocare: 418.290 de lei salariu la Nefrocare SRL: 72.806 lei Academia de Științe Medicale: 19.200 de lei Academia Oamenilor de Știință: 14.134 de lei UEFISCDI: 10.026 de lei clinica Almedra SRL: 13.784 de lei profesii libere independente: 209.552 de lei activități independente profesioniste: 78.723 de lei

Veniturile lunare sunt de aproximativ 92.000 de lei, echivalentul a 18.600 de euro

Sunat de Libertatea, medicul Covic a cerut să fie contactat prin SMS.

Apoi, a menționat că, din cauza programului aglomerat, nu poate discuta până săptămâna viitoare, când ar putea programa o întâlnire cu jurnaliștii Libertatea. În luna august 2022, Ziarul de Iași a scris că un dosar în care Covic era acuzat de evaziune fiscală, conflict de interese şi fals în declaraţii a fost redeschis, după ce fusese inițial clasat.

2. LEONARD AZAMFIREI, Tg.Mureș (senator, rector, medic, autor, vicepreședinte al Colegiului Medicilor): 10.400 de euro pe lună 

Anul trecut a fost unul plin pentru senatorul PSD și rectorul UMF Târgu Mureș, Leonard Azamfirei. A combinat cariera universitară cu cea politică, dar și cu cea medicală. A găsit chiar timp pentru a servi drept vicepreședinte al Colegiului Medicilor Mureș. 

Șase surse de venit menționează Azamfirei în declarația sa de avere pentru 2021, astfel:  

  • ca profesor universitar, rector și prin contracte instituționale, a câștigat de la UMF: 301.309 lei 
  • ca medic primar ATI la Spitalul Județean de Urgență: 118.775 de lei;
  • indemnizația de senator: 147.956 de lei;
  • drepturi de autor la Casa de Editură Viață și Sănătate: 836 de lei;
  • drepturi de autor la  Editura Hipocrate: 23.150 de lei;
  • ca vicepreședinte la Colegiul Medicilor Mureș: 25.248 de lei. 

Rodul acestei activități a însemnat venituri totale de peste 10.400 de euro pe lună (sau peste 51.000 de lei pe lună).

Contactat de Libertatea, Leonard Azamfirei se apără spunând că toate aceste locuri de muncă „nu sunt full time”. El spune că, după ce a devenit parlamentar, și-a redus la un sfert norma de medic ATI la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș. 

Cu alte cuvinte, spune că venitul de medic primar ATI, în prezent de aproape 10.000 de lei pe lună, e doar o mică parte din salariul său ca medic de dinainte de a fi ales senator. Dacă ia 2.000 de euro net la un sfert de normă, se poate înțelege că lua 8.000 de euro cu normă întreagă, în cazul în care sfertul de normă e chiar sfert, cum a declarat.

În ceea ce privește drepturile de autor de la edituri, Azamfirei a menționat că este vorba de cărți publicate cu ani în urmă, nu în 2021.

Parlamentar de luni până miercuri, medic de miercuri până luni

Întrebat cum își organizează săptămâna de lucru pentru a face față tuturor funcțiilor și rolurilor sale, Azamfirei și-a descris astfel programul: 

  • „Activitatea la Parlament este de luni la prânz până miercuri, uneori marți seara, când sunt în București”
  • „Activitățile de integrare clinică (n.r. – activitatea de medic la spitalul public, care cuprinde și îndrumarea rezidenților) le fac în zilele de miercuri, joi, vineri, uneori și în weekend, când sunt în Târgu Mureș”
  • „Ca rector și profesor universitar, am cursuri în zilele când sunt în Târgu Mureș, respectiv joia, vinerea. Iar o parte din cursuri le predau online”.

Întrebat dacă a luat în calcul să-și suspende activitatea de medic pe timpul mandatului său de parlamentar, Azamfirei a răspuns: „Nu știu să vă spun. Dacă nu m-ați fi întrebat, nici dumneavoastră n-ați fi înțeles că veniturile mult mai mici pe care le am, prin comparație cu perioada de dinainte de a fi senator, rezultă din reducerea cu 75% a numărului de ore la spital. Eu am făcut asta tocmai ca să evit orice fel de înțelegere greșită a situației.”

3. CĂTĂLIN CÎRSTOIU, București (decan și medic): 10.000 de euro pe lună 

Ortopedul Cătălin Cîrstoiu este managerul Spitalului Universitar din București, dar și decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Carol Davila. Așa arată veniturile sale pe anul 2021, potrivit declarației de avere: salariu Spitalul Universitar de Urgență București: 400.837 de lei; salariu UMF Carol Davila: 188.594 de lei. 

Managerul Spitalului Universitar a declarat doar două surse de venit. Cumulate, acestea îl aduc pe podium, cu salarii de 10.000 de euro pe lună (peste 50.000 de lei). Ziarul nu a luat în calcul și suma câștigată din investiții la clinica privată Anemona Clinical Services, peste 400.000 de lei, ci doar veniturile din salarii.

Contactat de Libertatea pentru a fi întrebat cum se împarte între UMF și funcția de manager de spital, Cîrstoiu a răspuns printr-un mesaj: „Cred că cel mai bun mod să aflați este să îmi întrebați studenții, pacienții, colegii, colaboratorii, dar și familia. Eu unul văd cu prisosință doar consecințele, și bune, și rele”.

4. GEORGE CĂLIN DINDELEGAN, Cluj (chirurg, profesor și prorector): 9.600 de euro pe lună

Chirurgul George Călin Dindelegan este profesor și prorector pentru rezidențiat și cursuri postuniversitare la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Ca profesor, are și integrare clinică la Spitalul Județean de Urgență din Cluj, unde, pe lângă activitatea medicală, instruiește rezidenții. 

După-amiaza și seara, consultă și operează la privat, ceea ce îi aduce venituri duble față de cele obținute din salariile de la stat, potrivit declarației sale de avere pentru anul 2021.

  • salariu la UMF Cluj: 155.902 lei;
  • medic Spitalul Județean de Urgență Cluj: 74.921 de lei;
  • activitate medicală independentă – colaborări cu mai multe clinici și spitale private (PFA – persoană fizică autorizată): 336.871 de lei. 

Cu totul, chirurgul Dindelegan câștigă aproximativ 9.600 de euro pe lună (aproximativ 47.000 de lei pe lună), ceea ce îl plasează pe locul 4 în clasament. 

Când reporterul îi spune asta, Dindelegan răspunde doar pe jumătate în glumă: „Mă bucur că sunt pe locul 4, dar, pe de altă parte, s-ar putea să fie una dintre puținele declarații corecte. Toate veniturile mele le vedeți acolo.”

Dindelegan spune că activitatea lui la stat, ca rector, profesor și medic la spitalul public, însumează 7 ore în prima parte a zilei de lucru. După-amiaza, merge la privat: are uneori consultații câte două ore, alteori operează mai multe ore.

Nu colaborează cu un singur spital privat, ci cu mai multe, în funcție și de preferințele pacienților, completează el.  „Și în țările occidentale, profesorii sunt și chirurgi. E mai greu să fii profesor de chirurgie fără să practici”, spune Dindelegan, care admite că lucrează aproape zilnic peste 7 ore pe zi (norma întreagă a medicilor). 

„Nu v-ați dori să fiți operată de un chirurg odihnit”

„Plec dimineața la 6 și mă întorc la 20, la 21. Nu sunt singurul. Și înainte de activitatea privată, lucram câte 12 ore la stat. Dar nu v-ați dori să fiți operată de un chirurg odihnit”, spune Dindelegan. 

Rugat să comenteze faptul că a câștigat dublu la privat decât din veniturile de la stat, ceea ce ar putea să scadă motivația pentru locul de muncă din sistemul public, Dindelegan a invitat reporterul: „Haideți la Cluj și vorbiți cu pacienții mei. Întrebați-i dacă mă ocup de ei sau nu. Întrebați-i dacă vreunul vreodată mi-a dat cel mai mic lucru: un leu, o carte, o floare, vedeți că n-am primit niciodată nimic. Restul e timpul meu liber, pot să lucrez”. 

Apoi a adăugat: „Veniturile la privat sunt strict în funcție de cazuistica pe care o ai. Nu toți medicii câștigă la fel în privat. Eu mă ocup de anumite lucruri de care nu se ocupă nimeni.”

Citeşte întreaga ştire: Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.