Site-ul online AngliaMea.ro a formulat o serie de chestionare pentru a evalua unele percepţii și stilul de viaţӑ al romȃnilor care trӑiesc și muncesc în Marea Britanie. Legat de aspectul financiar, se pare cӑ 64% dintre romȃnii din UK economisesc cel mult £500/lunӑ, restul de 36 % declarȃnd cӑ ar reuși sӑ facӑ economii mai substanţiale. Economiile relativ modeste se explicӑ prin salariile mici ale majoritӑţii romȃnilor dar mai ales prin costurile de viaţӑ foarte ridicate din Marea Britanie, în special chiriile și transportul.

La întrebarea “Cȃt estimaţi cӑ este minimul pentru o viaţӑ decentӑ în UK”, 60% au rӑspuns “peste £1200 lire/ persoanӑ/lunӑ”, în timpce 21% apreciazӑ cӑ ar fi suficient o sumӑ “între £1000-1200”. Pentru un procent mai mic, de 12%, pragul minim ar fi cuprins “între £800-1000”. Conform unui raport realizat de Joseph Rowntree Foundation, în 2014 s-a apreciat cӑ minimul necesar pentru o viaţӑ decentӑ în UK ar fi de £17,100/an pentru o persoanӑ singurӑ, adicӑ aproximativ £1425/lunӑ, aceastӑ cifrӑ confirmȃnd percepţia majoritӑţii romȃnilor care trӑiesc aici. Bineînţeles cӑ aprecierea este oarecum subiectivӑ și este legatӑ de stilul de viaţӑ al fiecӑruia.

Legat de discriminare și alte aspect sociale, se pare cӑmajoritatea romȃnilor nu se simt discriminaţi în UK, în ciuda unor zvonuri legate de atitudinea neprietenoasӑ a englezilor faţӑ de noi. 44% dintreromȃni nu s-au simţit niciodatӑ discriminaţi în UK, în timp ce 31% au declarat cӑ s-au simţit discriminaţi indirect, refuzȃndu-li-se ceva (un loc de muncӑ, de exmplu). 19% s-au simţit discriminaţi prin “atitudini, priviri, ironii”. Totuși, un procent de aproximativ 6% au fost la un moment dat discriminaţi direct, prin cuvinte. Ȋn general, britanicii promoveazӑ o atitudine deschisӑ, pozitivӑ și civilizatӑ faţӑ de strӑinii din ţara lor. De altfel, Londra este o metropolӑ a diversitӑţii care a devenit “acasӑ” pentru un numӑr impresionant de imigranţi.

La întrebarea “Cum reacţionaţi cȃnd întȃlniţi conaţionali romȃni în UK?” rӑspunsurile au fost surprinzӑtoare: doar 26% au rӑspuns “Sunt bucuros, îi abordez imediat pentru a face cunoștinţӑ”, în timp ce 16% au ales opţiunea “mӑ bucur sӑ vӑd și alţi romȃni aici dar nu îi abordez”. Pentru 20% prezenţa altor conaţionali le este “absolut indiferentӑ”. Un procent de 23% au declarat cӑ i-ar evita pe cȃt posibil. Mai mult, 15% dintre cei care au luat parte la aceste chestionare, au rӑspuns “mӑ deranjeazӑ și categoric evit orice discuţie sau contact”. Astfel, 38% dintreromȃnii din UK, adicӑ aproximativ 4 romȃni din 10, ar evita pe cȃt posibil orice contact sau discuţie cu alţi romȃni întȃlniţi acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.