Patru din zece români susțin, conform statisticelor, că nu s-ar vaccina împotriva coronavisului, chiar dacă în următoarea perioadă ar exista un astfel de ser, un astfel de tratament, potrivit Barometrului de Sănătate Publică, realizat în octombrie.
Pe lângă acest lucru, o treime dintre români spun că ar aștepta mai întâi să observe dacă alte persoane care s-au vaccinat au avut parte de confruntări cu efecte secundare ale vaccinului anti-covid.
83% dintre români au spus că se informează despre COVID-19 prin intermediul televiziunilor de știri, în timp ce aproape 50% au indicat televiziunile, în general, ca sursă de informare, potrivit presei naționale.
În privința emiterii de știri false despre coronavirus, 43% dintre respondenți au afirmat că în fiecare zi s-au confruntat cu astfel de știri, în timp ce un sfert au văzut săptămânal astfel de informații. 37% dintre români sunt de părere că țara noastră a fost nevoită să se descurce singură în combaterea pandemiei de coronavirus, iar peste 35% cred că țara noastră a primit cel mai mult ajutor din partea Uniunii Europeane.
Aproape jumătate dintre români se consideră foarte bine informați cu privire la COVID-19 și 43% ar fi, mai degrabă, doar informați.
Cele mai de încredere surse oficiale de informație, în opinia lor, sunt Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății.
Sondajul de opinie „Barometrul de Sănătate Publică” a fost realizat pe un eșantion de o mie de persoane, din toată țara. Studiul este realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române.
Cum comentează un medic clujean reținerea societății puse în fața vaccinării
Medicul liberal Florin-Vasile Stamatian consideră că, în ciuda faptului că oamenii sunt suspicioși cu privire la vaccinarea împotriva coronavirusului la momentul dat, în timp aceștia își vor schimba perspectiva.
“Toată situația în cauză este pe aceeași linie cu opoziția populației la vaccinare în general, pentru toate afecțiunile.
Pe baza diverselor studii, mai mult sau mai puțin controlabile, sau bazându-se pe diverse discuții cu diferite persoane, unii oameni consideră că vaccinarea ar fi periculoasă, de exemplu, pentru copii.
Statistica de 4 din 10 persoane ar fi cam aceeași proporție cu acea parte a populației care duce o luptă anti-vaccin, în general, care s-a născut în societatea civilă”, a declarat pentru Gazeta de Cluj medicul Stamatian.
De asemenea, medicul clujean mai susține că nu este așa facilă distribuția pe piață a unui vaccin care ar avea efecte grave asupra populației.
“Informații despre vaccin nu are nimeni exact. Toate informațiile sunt deocamdată din mass-media, de la televizor. Este suficient ca oamenii să acceseze o emisiune pentru a afla că transportul vaccinului trebuie făcut la -70, -80 de grade și deja se pun semne de întrebare. Îți pui problema cum se păstrează acel vaccin. Și apoi se mai pune problema efectelor secundare. Însă dacă chiar există așa ceva, acestea vor fi vizibile peste ani și ani de zile.
Eu totuși mă îndoiesc că cineva ar îndrăzni să pună pe piață niște vaccinuri fără să fi verificat efectul lor și care nu sunt aprobate. Pentru că spre a intra pe piață, acestea trebuie să fie aprobate de Societatea Europeană a Medicamentului, deci e greu să intre pe piața europeană și cu atât mai greu să intre pe piața americană.
Atât timp cât se urmărește un scop medical în toată ecuația asta, oamenii ar trebui să se informeze clar care sunt mecanismele și efectele vaccinului. Nici eu nu pot spune pentru că nu am informații exacte cu privire la modul de acțiune al vaccinului, mai ales că ADN-ul mesager care se folosește este unul viral, nu unul artificial. Mai apoi se creează în organism o proteină asemănătoare cu proteina virusului”, a explicat medicul Florin-Vasile Stamatian.
“Deocamdată este normal să existe o oarecare reținere, iar statistica de 4 din 10 este un procent acceptabil dacă e să ne gândim la mentalitatea populației în general. În momentul în care se va începe să se facă vaccinarea și vom vedea efectele, cred, personal, că oamenii vor renunța la această reținere”, a conchis medicul liberal Stamatian.
Pfizer a anunţat că a descoperit un vaccin împotriva coronavirus
Lumea aflată în curs de dezvoltare se află, de asemenea, în faţa unei dileme: să suporte costurile ridicate legate de utilizarea vaccinului Pfizer sau să aştepte un vaccin mai convenţional ce poate fi livrat prin intermediul reţelelor de sănătate existente deja.
Cei care vor încerca să livreze vaccinul experimental al Pfizer după ce acesta a dat rezultate preliminare „extraordinare“ vor avea în faţă provocări uriaşe de ordin logistic. Ţările vor fi nevoite să construiască de la zero reţele de producţie, depozitare şi transport la temperaturi extrem de scăzute necesare pentru susţinerea vaccinului. Investiţiile masive şi coordonarea necesară fac aproape ca numai ţările bogate să aibă accesul garantat, şi apoi probabil numai pentru populaţiile lor urbane.
UE a comandat 300 milioane de doze de vaccin
După anunţul privitor la datele preliminare pozitive privind vaccinul, unele guverne s-au grăbit să finalizeze comenzi şi să înceapă negocieri cu Pfizer şi BioNTech. Uniunea Europeană a confirmat o comandă de până la 300 milioane de doze, în timp ce Filipine, Singapore şi Brazil au anunţat că sunt în discuţii.
Euforia iniţială generată de anunţul privind succesul vaccinului este acum diluată de realizarea că niciun vaccin utilizat în prezent nu a mai fost realizat pe baza tehnologiei folosită în cazul vaccinului Pfizer, potrivit presei internaționale.
„Producţia vaccinului este costisitoare, componenta sa instabilă, acesta are un termen de valabilitate redus şi este necesar un transport la temperaturi extrem de scăzute“, arată Ding Sheng, director la Global Health Drug Discovery Institute din Beijing.
Costurile ridicate implicate de folosirea vaccinului Pfizer vor spori probabil temerile că ţările cele mai bogate vor avea mai întâi acces la cele mai bune vaccinuri, în pofida programului Covax al OMS ce ţinteşte atragerea de 18 mld $ pentru achiziţia de vaccinuri pentru ţările mai sărace.
Chiar şi pentru ţările bogate care au pre-comandat doze, printre care Japonia, SUA şi UK, livrarea vaccinului Pfizer va implica probleme considerabile legate de transport, electricitate, şi altele.
Se spune că succesul are mulţi autori, iar datele încurajatoare anunţate cu privire la vaccinul Pfizer i-a făcut pe mulţi din Washington să se grăbească să-şi atribuie meritul. Vicepreşedintele Mike Pence s-a numărat printre oficialii administraţiei Trump care au declarat că susţinerea venită din partea programului guvernamentale Operation Warp Speed a ajutat la accelerarea dezvoltării vaccinului.
Adevărul este că Pfizer nu a primit niciun fel de finanţare din partea programului respectiv. Dar compania parteneră, BioNTech, a primit bani. De la guvernul german. Berlinul a acordat companiei germane 445 milioane de dolari în cadrul unui acord încheiat în septembrie pentru accelerarea vaccinului.
Ce a făcut America în schimb a fost să se angajeze să cumpere sute de milioane de vaccinuri în avans pentru a se asigura că americanii sunt printre primii care vor fi vaccinaţi în cazul obţinerii aprobării FDA.
Pfizer şi BioNTech ar putea câştiga 13 miliarde de dolari în urma producerii vaccinului anti-COVID
Producătorul american de medicamente Pfizer şi firma germană de biotehnologie BioNTech pot câştiga 13 miliarde de dolari în urma vânzărilor de anul viitor, care ar fi împărţite între cele două companii, conform analiştilor din cadrul băncii de investiţii Morgan Stanley.
Multă frecție la un picior de lemn pe tema vaccinului.. important este ce conține acest vaccin, precum și faptul că nu s-au făcut studii care să urmărească efectele pe termen lung – ce va fi cu entuziaștii care s-au înghesuit să-l ia după doi ani, îmi poate spune cineva?
Nu mă mir că medici aflați pe statele de plată ale big pharma promovează vaccinurile, ăsta e rolul lor. Știați că vaccinul ăsta anunțat cu surle și cu trâmbițe conține ARN modoficat genetic, care vă va modifica genetic pe cei care îl luați?
Informați-vă înainte de a ăntinde brațul, ori veți suferi:
Altering Human Genetics Through Vaccination
https://www.organicconsumers.org/news/altering-human-genetics-through-vaccination