Magistratul Cristi Danilet a castigat procesul la Curtea Constitutionala si, impotriva vointei a sute de colegi judecatori, el se va reintoarce in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii de unde a fost suspendat. Insa, modalitatea prin care judecatorii Curtii Constitutionale i-au dat castig de cauza lui Danilet este uimitoare pentru ca magistratul clujean a contestat un articol al Legii CSM (Legea  317/2004) pe care el l-a promovat in anul 2005.

La sfarsitul lunii februarie, judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica au fost revocati din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a voturilor exprimate in adunarile generale ale judecatorilor. Dupa ce au contestat revocarea, procesul a ajuns pe masa judecatorilor Curtii constitutional. Magistratii din cadrul CC au analizat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 55 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, ridicata in dosarul in care Cristi Danileţ a contestat revocarea sa din funcţia de membru ales al CSM.
„In urma deliberarilor, Curtea Constituţionala, cu majoritate de voturi, admite excepţia de neconstituţionalitate şi constata ca dispoziţiile art.55 alin. (4) şi (9) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt neconstituţionale. Decizia este definitiva şi general obligatorie”, se arata intr-un comunicat de presa al CC.
Argumentaţia reţinuta in motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a precizat sursa citata.
Potrivit articolului 55, alineatul 4, „membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majoritaţii adunarilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atribuţiilor incredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. In cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor”.
Alineatul 9 al articolului 55 prevede ca „in termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate şi motivate de reprezentanţii adunarilor generale prevazute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplica in mod corespunzator”.

Legile care isi schimba “naravul”

Insa, decizia CC este demna de un scenariu de commedia dell arte pentru ca articolul 55 din Legea CSM, care a fost declarat neconstitutional si in baza caruia Danilet a revenit in cadrul CSM, a fost promovat de insusi Cristi Danilet.
Judecatorul Horatiu Dumbrava a declarat ca Danilet a invocat neconstitutionalitatea articolului 55 strict din motive personale, in momentul in care a vazut ca prevederile ii sunt nefavorabile. “Nu pot sa nu remarc faptul ca cel care a invocat exceptia de neconstitutionalitate, Cristi Danilet, a fost cel care a promovat acest articol in 2005, art. 55 din Legea 317/2004. De altfel s-a si laudat cu acest lucru, ca acum sa invoce aceasta neconstitutionalitate cand nu ii mai convine textul. Va reamintesc ca domnul Danilet a fost consilierul fostului ministru de atunci Monica Macovei, de aceea mie mi se pare surprinzator ca a invocat dintr-o data, intr-o chestiune personala, aceasta exceptie. Dar, ma rog, este dreptul dumnealui, iata CCR s-a pronuntat. Sa vedem ce consecinte va avea in viitor aceasta decizie”, a sustinut Dumbrava intr-un interviu publicat in luju.ro. Mai mult, judecatorul Horatiu Dumbrava a dezvaluit ca in 2005 Cristi Danilet a sustinut ca este necesar ca acest articol sa fie introdus in Legea 317/2004. “Ma surprinde aceasta vehementa a domnului Danilet in ce priveste o chestiune personala, din moment ce atunci cand era o chestiune obiectiva, pe care toti o priveam obiectiv in 2005, a sustinut ca acest text este imperios necesar sa fie introdus in Legea 317/2004”, a declarat magistratul Dumbrava.

Majoritatea magistratilor din tara l-au contestat pe Danilet

La sfarsitul lunii februarie, “plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitarile adunarilor generale ale judecatorilor de la Judecatoria Ramnicu – Valcea respectiv, Curtea de Apel Cluj si a dispus, cu majoritate de voturi, revocarea din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecator Alina Nicoleta Ghica, reprezentant ales din partea curţilor de apel şi a domnului judecator Cristi Vasilica Danileţ, reprezentant ales din partea judecatoriilor”, arata reprezentantii CSM. Judecatorul Cristi Danileţ a fost revocat din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 14 voturi „pentru” şi patru „impotriva”. Judecatoarea Alina Ghica a fost revocata din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 11 voturi „pentru” şi şapte „impotriva”. Curtea de Apel Cluj a sesizat in 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, dupa centralizarea voturilor adunarilor generale ale judecatorilor din 13 curţi de apel din ţara din totalul de 16. „In urma centralizarii voturilor la aceste curţi de apel, precum şi la Curtea de Apel Cluj a rezultat ca, dintr-un numar total de 514 judecatori cu drept de vot, au participat la şedinţa adunarilor generale 475 de judecatori, din care 424 de judecatori au votat pentru revocarea doamnei judecator Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat impotriva, 10 voturi au fost nule şi au existat doua abţineri”, preciza Curtea de Apel Cluj.

CSM dat in judecata

In 15 februarie, Asociaţia Magistraţilor din Romania a dat in judecata Consiliul Superior al Magistraturii, caruia ii cere pronunţarea de indata a unei hotarari de revocare din CSM a judecatorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, in condiţiile in care adunarile generale ale judecatorilor au votat pentru indepartarea lor. Asociaţia Magistraţilor din Romania a cerut, imediat, Consiliul Superior al Magistraturii sa puna capat incercarilor de tergiversare a finalizarii procedurii de revocare a membrilor aleşi Alina Nicoleta Ghica şi Cristi Vasilica Danileţ, intrucat nu este in puterea acestei instituţii sa cenzureze votul exprimat de judecatori, dispoziţiile art. 55 alin. 9 din Legea 317/2004 fiind imperative.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Adevarul ne face liberi.” spunea in Jurnalul fericirii, Nicolae Steinhardt.
    Dragi romani, stiti cati MAGISTRATI/JUSTITIARI au fost numiti/promovati/sustinuti de T. Basescu pe meritul “Mapei profesionale” avizata de Nuty Udrea, Monica Macovei – Alcool si cativa limbrici P.D.-Lasi? Voi ce credeti magistratii, numiti sau impusi de T. Basescu, au fost si sunt obiectivi sau ar trebui sa plece din sistem? T. Basescu a reuşit să aservească propriilor interese politice o mare parte a sistemului judiciar al statului. Preşedintele suspendat T. Băsescu nu a pierdut nicio ocazie de a demonstra acest lucru, divulgând în avanpremieră declanşări de urmăriri penale, anchete si arestari, dar mai ales fabricarea de dosare la comanda sa pentru liderii opoziţiei şi urmăririle penale selective.
    De ce nu s-a sesizat C.S.M. – inspectia judiciara ca urmare a numeroaselor imixtiuni facute de cuplul Alcool, T. Basescu-Monica Macovei? T. Basescu a hahait dispretuitor, in repetate randuri, la adresa poprului roman si asta nu se iarta. Daca ipocrizia, hotia, minciuna si fatarnicia lui T. Basescu inseamna ca este bun politician, inseamna ca si Satana e bun politician. T. Basescu si camarila, ati ajuns mai imorali ca “Foamea Neagra”, vestita prostituata din perioada interbelica.Trebuie sanctionata si oprita sinecura basista formata din Laura Ştefan, Sorin Ioniţă, Andreea Pora, Alina Mungiu-Pippidi, Tapalaga, Turcescu, Banciu, Ana Otilia Nuţu, Suzana Dobre, s.a.m.d. . care minte, fura si dezinformeaza.
    P.S. Blejnar, regina hoata a lui Basescu, va beneficia de impunitate din partea “moralilor” Daniel Morar sau Danilet,slugile lui Monica Alcool-Macovei, care vor sarja pe vicii de procedură sau din cauză că anumite probe au fost viciate? Se vor bucura majoritari din C.S.M. sau C.C.R.in frunte cu Zegrean, Cojocaru Aspazia sau Iulia Motoc? Cand vom striga: “Capul lui Motoc vrem”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.