La începutul acestei luni a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă (OUG) din decembrie 2012, care prevede noua structură organizatorică a Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi preluarea institutelor de cercetare de către acest portofoliu, care preia şi activitatea şi structurile specializate de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Universităţile, deşi se vorbeşte de mult timp despre autonomie, sunt reconfirmate ca fiind în subordinea ministerului.
Una dintre primele măsuri stipulate în noul act legislativ se referă la noua organigramă a ministerului şi încadrarea personalului în numărul de posturi aprobat de Guvern prin OUG. „În termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se face încadrarea personalului în numărul maxim de posturi aprobat şi în noua structură organizatorică”, se arată în hotărârea de guvern din 16 aprilie, publicată în Monitorul Oficial în data de 30 aprilie.
Potrivit Mediafax, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, va putea astfel să numească un nou secretar de stat pe preuniversitar, loc rămas vacant după eliberarea din funcţie a lui Stelian Fedorca fiindcă Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil, la începutul lunii martie. Potrivit presei locale, fostul inspector şcolar general din judeţul Vâlcea, Florian Smeureanu, ar fi fost propus de PNL pentru funcţia de secretar de stat pe preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei.
Cea mai mare schimbare, însă, este legată de statutul institutelor de cercetare, care au trecut în subordinea Ministerului Educaţie, lucru anunţat în decembrie 2012. „Ministerul Educaţiei Naţionale conduce sistemul naţional de învăţământ, cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare”, se arată în hotărârea de guvern.
46 de institute şi o căruţă de bani
Ministerul Educaţiei preia activitatea şi structurile specializate de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), are personalitate juridică şi coordonează aplicarea Strategiei şi Programului de guvernare în domeniul educaţiei, învăţământului, cercetării ştiinţifice, tehnologiei, dezvoltării tehnologice şi inovării. „Ministerul Educaţiei Naţionale preia personalul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, care se desfiinţează la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în hotărâre.
La 30 de zile de la apariţia OUG dată de Guvern în luna decembrie, s-au trecut în coordonarea ministerului Educaţiei institutele naţionale de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea guvernului, a instituţiilor publice sau de drept public. În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern din aprilie 2013, se vor aproba regulamentele de organizare şi funcţionare ale institutelor de cercetare şi patrimoniul acestora va fi inventariat.
Printre cele 46 de institute naţionale de cercetare care se află acum în subordinea Ministerului Educaţiei se numără şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserelor, Plasmei şi Radiaţiei, unde se construieşte cel mai mare laser din lume în cadrul proiectului ELI-NP cu finanţare europeană de 83% din costurile de peste 350 de milioane de euro.
Comisia Europeana a anunţat, în decembrie anul trecut, că a aprobat finanţarea proiectului ELI din România care prevede construirea la Măgurele a celui mai mare laser din lume. Conform comunicatului remis presei de CE, în proiect vor fi implicate 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre, iar contribuţia financiară din partea Uniunii Europene va fi de aproximativ 180 de milioane de euro, numai pe partea de construcţie. Denumita ‘Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics’ (ELI-NP), proiectul va avea rolul unui laborator paneuropean în care mai sunt implicate Cehia şi Ungaria. În cadrul său va fi regăsită o gama larga de discipline ştiinţifice, care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizica, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. ELI-NP este o parte a proiectului care a fost identificat în 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructuri de cercetare de înaltă prioritate pentru Europa.
O şansă pentru institute noi la Cluj
Din Cluj-Napoca, singurul institut de cercetare care apare pe lista instituţiilor şi unităţilor de cercetare ştiinţifică care trec în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Educaţiei Naţionale este Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM Cluj-Napoca). Potrivit paginii sale de internet, „INCDTIM este singurul institut naţional de cercetare dezvoltare din regiunea de N-V, reacreditat 2008, cu dotare la standarde europene oferind un mediu profesional celor care aspiră la o carieră în domenii de cercetare ca spectrometria de masă, cromatografia şi fizica ionilor, fizica sistemelor nanostructurate, fizica moleculară şi biomoleculară şi tehnologia izotopilor stabili”.
HotNews arată că ministrul delegat pentru cercetare este menţionat pentru prima dată în această hotărâre de guvern: „Ministrul educaţiei naţionale şi ministrul delegat, în domeniile în care a fost investit, reprezintă ministerul în raporturile cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele juridice şi fizice din ţară şi din străinătate”. În plus, ministrul educaţiei naţionale poate delega calitatea de ordonator principal de credite, pentru domeniul pentru care a fost investit, ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologica, secretarilor de stat, secretarului general, secretarilor generali adjuncţi sau altor persoane împuternicite în acest scop”.
În prezent, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică este Mihnea Costoiu. Rector al Universităţii Politehnică din Bucureşti din luna martie 2012, Mihnea Costoiu este doctorand al aceleiaşi instituţii şi a ocupat din 2005 funcţia de director general administrativ al acesteia, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi la Universitatea Politehnică. În 2009 a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar în perioada 2001-2004 a fost secretar general în cadrul Ministerului, tot sub mandatul acesteia.
Amintim că ministrul delegat a fost într-o vizită la Cluj la sfârşitul lunii ianuarie pentru a discuta cu rectorii şi directorii institutelor de cercetare despre posibilitatea universităţilor de a prelua institutele de cercetare, dar şi formarea de noi unităţi. Universitatea ”Babeş-Bolyai” şi-a anunţat atunci intenţia de a accesa fonduri naţionale de cercetare prin institutele pe care le deţine, cum ar fi Institutul de Chimie.
Diana Gabor