Seful delegatiei Romaniei la Eurovision, Dan Manoliu, a explicat, pentru „ring”, de ce Italia ne-a acordat in finala doar un punct, Spania nici un punct, iar Moldova a avut un show aproape identic.
Potrivit oficialului TVR, romanii din Italia si Spania au votat masiv pentru Romania in finala Eurovision si au adunat cele mai multe puncte. Dar 50% din ponderea votului apartine juriilor de specialitate care, se pare, n-au punctat deloc melodia „It’s My Life” a lui Cezar „The Voice”, anuland, practic, avantajul Romaniei la televoting.
„Ne-au ars extrem de tare”
Pentru a lamuri situatia din Italia si Spania, Dan Manoliu va trimite o scrisoare catre EBU (European Broadcasting Union, alianta serviciilor media publice care organizeaza Eurovision – n.r.): „Potrivit tabelului oficial cu televotingul din Italia, Romania a primit cele mai multe puncte, urmata de Moldova. Cum am primit doar un punct din Italia, inseamna ca juriul italian ne-a ars extrem de tare si ne-a dat zero puncte. Alta explicatie nu exista! Facand socoteli, te cam incurci si constati ca nu prea iese. Romanii au votat si in Italia, si in Spania, doar ca juriul e al tarii respective, cu oamenii lor. Vom trimite la EBU o hartie in care vom spune ca e usor de mirare ca am luat 12 puncte la televoting si iata ca totusi am primit doar un punct din Italia. Asteptam sa vedem daca vor da publicitatii si notele juriului italian”.
Sabotati de suedezi?
Aproape identice, show-urile Romaniei si Moldovei ascunde un scandal de care se fac vinovati organizatorii suedezi. Pus in fata faptului implinit, lui Dan Manoliu nu i s-a permis sa schimbe nimic pe scena: „Dupa ce ne-am intors de la intalnirea sefilor de delegatii, am trimis filmare cu noul show si scenariul detaliat. Dupa aceea am inceput o corespondenta legata de sistemul de ridicare. Gasisem in Suedia si urma sa importam de acolo un fel de liza care putea sa ridice pana la o tona la 1,2 metri. Aceasta era cu cablu si putea fi telecomandata din afara scenei. Intr-o zi m-au anuntat ca nu mai e nevoie sa aducem nimic, pentru ca vor construi in scena aceasta trapa de care se va mai folosi o tara in prima semifinala (nu mi s-a spus care tara anume). I-am raspuns responsabilului de partea artistica, spunandu-i ca ma astept ca tara cealalta care va folosi trapa sa nu aiba un show asemanator. Oficialul mi-a raspuns: „O, nu! Nu-ti face probleme, show-ul vostru e cel mai interesant, nu are nicio legatura!”. In aceeasi perioada a venit in Romania pentru promovare si Aliona Moon (reprezentanta Moldovei – n.r.). I-am intrebat atunci pe cei din staful Moldovei ce show au si mi-au spus ca nu stiu inca. Nebunia a fost ca ei au facut o avanpremiera pe care au trimis-o inainte sa plecam, in sensul ca noi trimisesem si panza rosie intre timp, ca asa au vrut organizatorii. Am urmarit aceasta avanpremiera si socul cel mare a fost cand, chiar cu o zi inaintea plecarii spre Malmo, am vazut poze de la repetitia Moldovei. Atunci am scris un mail destul de dur in care ii spuneam directorului artistic ca mi se pare absolut incredibil, mai ales ca grafica era exact ce solicitasem noi, cu fulgere La noi erau niste linii si aratau foarte rau. A doua zi dupa ce am ajuns in Suedia, m-au chemat sa ma traga un pic de urechi, pentru ca nu e in spiritul Eurovision sa fii atat de dur si ne-am impacat. Dar i-am spus ca ma asteptam sa fiu avertizat. Daca la mine veneau doi oameni cu aceeași idee, ori ii puneam unul langa altul, ori il avertizam pe al doilea ca mai e cineva cu aceeasi idee. Pentru ca da prost si pentru show-ul tau. Ei n-au mai vrut sa schimbe si mi se pare normal, ca nu poti sa interzici Moldovei sau noua sa folosim aceeasi idee. Nu ne-au demonstrat cu faxuri sau e-mail-uri care a fost primul care a trimis scenariul, deci nu stim inca. Mie mi s-a parut destul de ciudat la show-ul Moldovei, in afara ca se ridicau si aveau rochie, rochia aceea a lor alba avea proiectii pe ea, la fel cum a avut Azerbaidjanul anul trecut. Deci show-ul Moldovei a avut doua „ciupeli”, daca e sa o luam asa: o data, proiectia care a fost folosita cu un an inainte si a doua, potrivirea cu aceasta ridicare. Diferenta din Romania si Moldova a fost ca ei au avut o piesa mai digerabila si un pachet soft si frumos”.
EBU a stabilit tariful la televoting
Oficialul TVR a explicat si de ce a fost atat de scump votul la Eurovision si de ce s-au inregistrat doar 21.035 de voturi de la cei peste 1,5 milioane de telespectatori din Romania. „Am discutat cu oficialii EBU ca un tarif de peste un euro la un televoting care de fapt nu te priveste in mod direct mi se pare mult prea mult pentru Romania. La 0,35 euro cu TVA per vot devine mai accesibil, pentru ca am avut acest tarif in selectia nationala si am inregistrat peste 100.000 de voturi. Le-am mai propus, ca sa fie ceva corect si festivalul sa castige, ca semifinalele sa nu fie cu juriu, ci doar cu televoting, iar juriul sa intervina doar in finala. Profesionistii nu merg intotdeauna pe aceleasi gusturi cu publicul larg, dar mai apar si suspiciunile de aranjamente, discutii si asa mai departe. Tariful televotingului e stabilit de EBU, iar banii stransi astfel se colecteaza de catre EBU dupa care iti revin cota parte, scazandu-se cheltuieli si alte lucruri. Deci nu TVR a fixat tariful la televoting. Tot EBU fixeaza si taxa de participare. Romania a achitat anul acesta 136.000 de euro taxa de participare (din bugetul total de 230.000 de euro) si se afla in primele 10 state platitoare, pentru ca e o tara mare si puternica. Adica deosebirea dintre noi si Moldova e uriasa. Cu toate acestea, participarea Romaniei la Eurovision e rentabila din foarte multe puncte de vedere. Cel mai important e ca aduce imagine Romaniei, e foarte OK sa fii acolo. E pacat sa te retragi. Suntem vazuti bine si nu suntem tratati ca paria ai Europei. Si pentru artistul care te reprezinta e important, o data-n viata are ocazia sa cante in direct in fata a peste 130 de milioane de telespectatori, inclusiv din Australia”.
Castigatorul se afla imediat dupa inchiderea liniilor telefonice
Dan Manoliu a explicat si sistemul de vot al EBU, care functioneaza centralizat: „Platforma de vot e verificata de EBU. Voturile juriului, acordate la repetitii, se trimit la EBU. Cand are loc televotingul, voturile se centralizeaza in Germania la Digame, firma acreditata de EBU și instantaneu ajung si la EBU care face socoteala intre televoting si notele juriilor si fiecare televiziune, inclusiv TVR, primeste un mail si un fax cu notele pe care trebuie sa le citeasca crainicul. Deci socoteala o face EBU. Daca crainicul vreunei televiziuni greseste, e corectat automat de prezentatorul show-ului. Deci Romania nu a citit niste note pe care le-am calculat la TVR. E greu de crezut ca cineva a fraudat. Chiar si la repetitii, notele fictive tot de la EBU sunt trimise, nici acelea nu sunt intamplatoare. Daca exista vreo greseala, aceasta e la nivel EBU, dar nu ai cum sa acuzi Italia ca a dat alte note fata de ce a citit. E imposibil!”.
Doar 30 de secunde pentru pregatirea lui Cezar pe scena
Show-ul live i-a obligat pe membrii delegatiei Romaniei sa-si depaseasca limitele „Cezar a cantat extraordinar de fiecare data. In acest an n-am avut probleme cu partea vocala. Emotiile nu au fost acolo, ci in alte parti. A fost un show destul de dificil Aveam doar 30 de secunde pentru montajul de pe scena. Organizatorii ne-au cerut sa participam si noi, asa ca la fiecare montare, pe scena eram si eu, si operatorul, ca sa se aseze ca lumea, pentru ca era o intreaga nebunie Mai intai se cobora o trapa, in trapa respectiva se aseza un paralelipiped dreptunghic de lemn care avea o teava de siguranta, se aseza peste aceasta chestie parasuta (adica panza rosie), veneau dansatorii cu ea, Cezar se urca pe acea chestie, teava trebuie sa intre intre rochie si esalon. Dar Cezar a cantat impecabil. In acest an Romania a avut cele mai frumoase lumini si n-au mai fost nemultumiri legate de grafica sau de cadre”, a povestit Dan Manoliu.
„Am avut un handicap urias, dar am crescut cu sange”
Per total insa, Dan Manoliu e multumit de evolutia Romaniei si iti dorette sa demareze pregatirile pentru editia de anul viitor chiar din iulie. „Rezultatul Romaniei din acest an mi se pare mult mai interesant decat in alti ani, mai ales ca Romania nu a beneficiat de media celor 10 puncte care veneau in fiecare an din Italia si din Spania. Plus cele doua puncte pierdute de la Moldova. Putem spune ca daca aveam inca 22 de puncte eram mult mai sus. Romania a avut mai multe note de 10 decat Modova care a adunat note mai mici din mai multe tari. Plus ca noi am obtinut note de la tari de la care nu ne asteptam, de la cei cu mintea deschisa. Sa iei puncte de la Marea Britanie, Irlanda sau Islanda inseamna ceva. In semifinala ne-am calificat de pe pozitia a cincea, mai bine decat anul trecut. Romania face parte din grupul celor patru tari care de cand a inceput acest sistem cu semifinale, in anul 2004, s-a calificat de fiecare data in finala. Sa iesi pe locul 13 din 38 de tari e destul de OK, mai ales ca la selectia nationala piesa lui Cezar a fost aleasa datorita votului publicului. Deci romanii au vrut-o! A fost un an extrem de dificil, pentru ca nu a fost un pachet usor de digerat, au fost scandaluri inainte de a pleca, comentarii foarte dure si in Romania, si in strainatate. Eram pe locul 38 la casele de pariuri si dupa primele prestatii live si repetitii, am crescut permanent. A fost un handicap urias sa plecam de pe ultima pozitie, plus „zumzaiala” colaterala, dar am crescut, cu sange as putea spune. Ma voi lupta ca pentru editia de la anul sa incepem din acest an. Adica peste o luna sa demaram strangerea de fonduri. Cu cat pornesti mai devreme, cu atat ai timpul necesar sa pui toate amanuntele la punct. Una e sa incepi in iulie, alta in ianuarie”, ne-a mai spus seful delegatiei Romaniei la Eurovision.
„Cezar e dezamagit de Eurovision pentru ca e foarte ambitios, vine dintr-o lume unde ai satisfactia imediata a unui concert in care depinzi de vocea ta si a ajuns intr-o alta lume, cu jurii, televoting si oameni care te fac praf, patrunzand in viata ta personala. Sigur nu i-a fost usor!” – DAN MANOLIU, Seful delegatiei Romaniei la Eurovision
„Multi uita ca aparitia lui Cezar la Eurovision a fost un act teatral, nu o parada de moda in care sa ne apucam sa judecam daca tinuta a fost sau nu OK. Plus ca la mijloc e vorba de Doina Levintza care, la cate piese de teatru si filme a facut, cred ca putea fi apreciata. Mai ales ca marele Jean Paul Gaultier, prezent in Suedia, a apreciat un singur show si o singura vestimentatie: cele ale Romaniei. Dar fiecare are dreptul sa comenteze.” – DAN MANOLIU, Seful delegatiei Romaniei la Eurovision
„Toate tarile vor trece prin semifinala, mai putin tara castigatoare si cele cinci tari puternic platitoare: Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie. Doar daca eram castigatori nu mai treceam prin semifinala. Dar trecerea prin semifinala, din punctul meu de vedere, reprezinta un avantaj. Tarile platitoare sunt cam codase pentru ca intra direct in finala si cam acolo se termina concursul, pentru ca expunerea media e oricum mica.” – DAN MANOLIU, Seful delegatiei Romaniei la Eurovision
„Razvan Ciobanu a criticat tinuta lui Cezar de la Eurovision, dar uita ca in anul 2004, cand am fost la Istanbul, el a imbracat-o pe Sanda Ladosi si nu a fost prea fericita. Atunci am fost criticati rau de tot pentru tinuta.” – DAN MANOLIU, Seful delegatiei Romaniei la Eurovision
Azerbaidjan, 2012