La începutul săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a anunţat intenţia instituţiei de a înfiinţa un parc ştiinţific şi tehnologic, primul de acest fel din ţară. Finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) al Uniunii Europene dedicat parcurilor industriale, acesta se va numi Tetapolis şi va atrage în jur de 50 de milioane de euro.

Viitorul parc industrial va asigura o legătură între mediul de afaceri şi cel industrial, susţine preşedintele CJ Horea Uioreanu, astfel că va cuprinde şi ateliere de cercetare, dar şi un incubator de afaceri. „Consiliul Judeţean Cluj doreşte să dezvolte un proiect cu societatea de administrare a parcurilor industriale Tetarom şi mediul universitar şi va înfiinţa un parc ştiinţific şi tehnologic. Vom beneficia de expertiza Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice (IASP), reţeaua mondială de parcuri ştiinţifice şi zone de inovare. S-a ales Clujul având în vedere prezenţa universităţilor de aici, a experienţei acestora, şi a unui mediu de afaceri dinamic. Urmează să încheiem un protocol în perioada următoare cu universităţile şi mediul economic. Acest parc va asigura o legătură între mediul de afaceri şi cel universitar”, a spus Horea Uioreanu.

 

Universităţile şi parcul ştiinţific

 

Directorul Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice (IASP), Luis Sanz, a declarat la Cluj că pentru el este surprinzător faptul că acesta va fi primul parc ştiinţific şi tehnologic din România. Sanz a arătat că universităţile clujene vor avea mai multe beneficii de pe urma înfiinţării acestui Tetapolis, pentru posibilităţile de a face cercetare pe care le oferă. De altfel, Sanz a apreciat că universităţile clujene au rămas în urmă şi nu s-au mişcat deodată cu piaţa, rămânând fidele misiunii lor tradiţionale, cea de educaţie.

„Tetapolis va beneficia de sprijinul IASP, va avea acces la reţeaua internaţională a parcurilor ştiinţifice şi tehnologice, dar şi la o bază de potenţiali clienţi”, a spus Sanz. Potrivit Mediafax, IASP a fost înfiinţată în anul 1984 şi are sediul la Malaga, Spania. Asociaţia are statut consultativ special pe lângă Consiliul Economic şi Social al ONU şi are circa 400 de membri. Tetarom face parte din această asociaţie şi va fi principalul partener al CJ în înfiinţarea proiectului Tetapolis. De asemenea, în proiect au fost invitate şi universităţile clujene.

 

50 de milioane de euro

 

Viorel Găvrea, directorul Tetarom, a explicat care sunt sumele la care se ridică investiţia într-un asemenea proiect şi a dat mai multe detalii despre elementele tehnice ale acestuia. „Parcul ştiinţific şi tehnologic Tetapolis face obiectul unei aplicaţii pe care o vom depune în vederea accesării de fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial, axa 2. Suma maximă pe care o vom solicita pentru parc este 50 de milioane de euro şi aşteptăm redeschiderea POS. Vom construi clădiri în viitorul parc, vom construi şi echipa laboratoare de cercetare, de inovare, de transfer tehnologic, în parteneriat cu mediul academic, iar cercetarea va cuprinde mai multe domenii, de la chimie la oncologie. De asemenea, în parc se vor crea incubatoare de afaceri. Viitorul parc va fi înfiinţat pe un teren de circa 10 hectare, care urmează să fie identificat la o distanţă de maximum 10 km de Cluj-Napoca. Sperăm ca până în 2015 să avem gata această infrastructură de afaceri”, a afirmat Găvrea în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Diana Gabor

 

Tetarom I-IV

 

Tetarom I, prescurtare de la Transilvania Echipamente şi Tehnologii Avansate produse în România, este primul parc industrial creat de Consiliul Judeţean Cluj. Parcul are o suprafaţă de 32,00 ha şi se află în municipiul Cluj-Napoca, pe Str. Tăietura Turcului Nr. 47, între cartierul Grigorescu şi comuna Baciu.

Parcul este ocupat integral, fiind create peste 1.000 locuri de muncă. Valoarea totală a investiţiilor este de peste 50 milioane euro. Cea mai mare investiţie a fost realizată de compania Energobit SRL, cu o investiţie de aproximativ 18 milioane lei. Alte companii care îşi desfăşoară activitatea în Tetarom I sunt: Banca Transilvania SA, A&A Medical SRL, RCC Consult SRL, EGH Import Export SRL, Agressione Expres Impex SRL,Hoia Sport Parc SRL, CBC Development Design SRL, ş.a.

Tetarom II are o suprafaţă de 12,00 ha şi se află în municipiul Cluj-Napoca, pe Str. Emerson Nr. 2-4. Parcul este ocupat integral de către compania Emerson SRL, reprezentantul în România al corporaţiei americane EMERSON ELECTRIC. Compania Emerson a realizat aici o investiţie de aproximativ 120 milioane euro, creând peste 1.000 locuri de muncă.

Tetarom III are o suprafaţă de 154,00 ha şi se află în comuna Jucu. Două mari companii s-au mutat la Tetarom III după plecarea Nokia. Este vorba despre Bosch şi De’Longhi. Tetarom IV va fi construit în comuna Feleacu pe traseul centurii ocolitoare Apahida-Vâlcele pe o suprafaţă de ~ 85 ha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.