„O relaţie bilaterală între două ţări, inclusiv un stat membru al NATO şi al UE şi Federaţia Rusă în cazul celălalt, se susţine printr-o agendă politică de contacte la nivel corespunzător. Este o poziţie de principiu pentru care trebuie să lucrăm în perspectivă. Dialogul politic este bine să se poarte la nivel de miniştri de externe, alte instituţii, dar este bine şi la nivel politic înalt, preşedinte şi prim-ministru. Sunt agende pentru care trebuie în mod firesc să lucrezi, dar pentru asta mai avem încă de lucru”, a afirmat Corlăţean, într-o conferinţă de presă despre „reperele şi perspectivele diplomaţiei româneşti pe 2013”, a declarat Corlateanu.

El a fost întrebat dacă, după vizita pe care a făcut-o la Moscova în urmă cu două săptămâni, ar fi posibilă în următorul an o vizită în Federaţia Rusă a preşedintelui Traian Băsescu sau la Bucureşti a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Pe de altă parte, Corlăţean a menţionat că pentru „perioada următoare” vor fi realizate vizite importante în relaţia cu SUA, atât la Washington, cât şi la Bucureşti.

„Pot să vă spun că în perioada următoare ne-am propus să materializăm într-un mod cât mai eficient, din punct de vedere politic, agenda de contacte politice la nivel, atât la Washington, cât şi la Bucureşti, care să contribuie la aprofundarea şi extinderea parteneriatului strategic bilateral. Detalii vor fi oferite la momentul respectiv”, a spus ministrul de Externe.

El a vorbit şi despre un turneu de nivel înalt care ar putea fi făcut în ţările Americii Latine în a doua jumătate a anului sau începutul lui 2014 pentru a sprijini interesul companiilor româneşti de a fi prezente pe această piaţă cu „dinamică economică în permanentă creştere”.

Şeful diplomaţiei a mai menţionat şi posibilitatea în lunile următoare a unei vizite în România a ministrului de externe iordanian, a ministrului irakian de Externe, Hoshyar Zebari, şi a ministrului de Externe din Polonia, Radoslaw Sikorski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.