Corpul de Control al primului-ministru a trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(PICCJ) o sesizare privind alocarea de către primul-ministru de la acea vreme, Emil Boc, a 60 de milioane către Cluj Arena, stadion construit de finul său, Alin Tișe. Gazeta de Cluj vă prezintă în exclusivitate faptul că Ministerul Finanțelor arată că nu a primit spre avizare niciodată acel act, cu toate că ministrul de la acea vreme, Gheorghe Ialomițeanu, a semnat pe hotărârea de guvern. Surse bine informate ne arată că semnătura este de ajuns, dar procurorii vor decide dacă s-a încălcat sau nu legea în acel caz.

 

Ce spune corpul de Control al primului-ministru

”Coprul de control al primului-ministru a efectuat verificări la entitățile publice implicate în inițierea, elaborarea, avizarea, prezentarea și adoptarea HG 1378/2010 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, pentru județul Cluj.

[…] Se impune precizarea că proiectul de hotărâre a Guvernului nu a fost transmis Ministerului Finanțelor Publice în vederea avizării, așa cum impuneau prevederile legale în vigoare, ci doar pentru un punct de vedere referitor la proiectul de act normativ.

Adresa și o copie a proiectului de act normativ au fost transmise prin poștă militară la Ministerul Finanțelor Publice în data de 29.12.2010, ulterior adoptării actului normativ în ședința Guvernului din data de 28.12.2010.

Din aceste împrejurări rezultă că transmiterea de către Ministerul Administrației și Internelor a proiectului de act normativ către Ministerul Finanțelor Publice a avut un caracter pur formal, cu scopul de a crea aparența respectării prevederilor legale referitoare la avizarea interministerială a proiectelor de acte normative”, se arată în corpul de control al Guvernului.

 

Ministerul Finanțelor spune că nu a dat avizul

”Referitor la solicitarea dumneavoastră cu privire la avizarea Hotărârii Guvernului nr.1378/2010 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, pentru judeţul Cluj, prin care s-a aprobat alocarea sumei de 60.000 mii lei bugetului propriu al județului Cluj, pentru finanțarea obiectivului de investiții “Stadion la standarde internaționale respectând normele UEFA și FIFA pe amplasamentul stadionului Ion Moina”, vă comunicăm că Ministerul Finanţelor Publice nu a primit spre avizare proiectul de act normativ sus menționat.

Având în vedere  prevederilor art.1 din Anexa I la Hotărârea Guvernului nr.561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, cu respectarea prevederilor Legii nr.24/2000, potrivit cărora Ministerul Administrației și Internelor are calitatea de iniţiator al Hotărârii Guvernului nr.1378/2010, menționăm că  Ministerul Finanţelor Publice nu a primit, în copie, forma elaborată de inițiator a proiectului de hotărâre a Guvernului nr.1378/2010, în vederea analizării și comunicării unui punct de vedere.

Totodată, menționăm că proiectul de hotărâre a Guvernului la care faceți referire a fost transmis Ministerului Finanțelor Publice de către Secretariatul General al Guvernului ca material pentru ședința de Guvern, pe care Direcția Generală de Sinteză a Politicilor Bugetare a completat disponibilul Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, conform atribuțiilor stabilite prin Regulamentul de Organizare și Funcționare”, se arată în răspunsul celor de la Ministerul Finanțelor la solicitarea ziarului Gazeta de Cluj.

 

Ce spun Tișe și Boc

„La stadionul Cluj Arena a fost declanşat un control politic din partea Corpului de Control al premierului, care nu avea competenţe de control la Consiliul Judeţean Cluj. Este vorba despre poliţie politică exercitată de dictatorul Ponta, un premier care are practici securistice, ceea ce ne arată o escrocherie şi o mizerie fără margini. Luni depun plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat împotriva lui Victor Ponta şi a Corpului de Control al premierului. Sunt vizaţi, pe lângă premier, şeful Corpului de Control, directorii instituţiei şi echipa de control care a fost la CJ Cluj”, a spus Tişe, citat de Mediafax.ro.

Propunerea de alocare a banilor a fost făcută în decembrie 2010 de foştii miniştri Traian Igaş şi Gheorghe Ialomiţianu, iar Emil Boc a acceptat cererea. Banii au fost alocaţi ca urmare a cererii lui Alin Ţişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, iar inspectorii Guvernului au arătat că nu a fost justificat caracterul de urgenţă în alocarea fondurilor şi au fost încălcate norme legislative. În plus, finanţarea nu a fost legală, iar bugetul de stat a fost diminuat în mod nejustificat.

Cererea de finanţare a fost aprobată pe 28 decembrie, pe baza unei note fundamentare semnată de ministrul de Interne şi ministrul Finanţelor. Proiectul nu a fost transmis spre Ministerul Finanţelor pentru avizare, ci doar pentru un punct de vedere, după şedinţa de Guvern în care s-a aprobat. De asemenea, ministrul Igaş nu s-a consultat cu direcţiile cu atribuţii în avizarea unor astfel de proiecte. Cluj Arena a fost construit în 2011 şi a costat 45 de milioane de euro.

Emil Boc, premierul de atunci al României, a reacţionat în urma concluziei Corpului de Control, arătând cu degetul către Naţional Arena şi proiectul de acolo, unul tras la indigo cu cel de la Cluj Arena: „Proiectul de Hotărâre de Guvern privind Cluj Arena a fost adoptat cu respectarea tuturor prevederilor legale, astfel încât, din acest punct de vedere, banii au fost alocaţi pentru ca şi la Cluj-Napoca, la fel ca la Bucureşti, să avem un stadion de Champions League, cu care România să se poată mândri. Precizez că în aceeaşi şedinţă de Guvern am alocat 35 de milioane de euro pentru Naţional Arena din Bucureşti, exact prin aceeaşi procedură şi prin aceleaşi mecanisme. Ce să înţeleg din raportul Corpului de Control? Că orice investiţie la Cluj este ilegală şi orice investiţie în Bucureşti este legală?”, se arată pe Mediafax.

alin tise emil boc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.