Primăria Cluj Napoca riscă să plătească peste 6,5 milioane euro de pe urma unui proces intentat de compania portugheză Cogedir. Litigiul a fost generat de incompetența reprezentanților administrației clujene care au încheiat un contract cu portughezii pentru construirea unui parking subteran în zona Mihai Viteazu. Doar că în subsolul terenului este pozată o magistrală a Companiei de Apă Someș care nu poate fi mutată, lucru care nu a fost luat în calcul de oficialii lui Emil Boc.

Compania portugheză Cogedir a dat în judecată Primăria Cluj Napoca pentru că nu poate edifica proiectul unui parking subteran din Piața Mihai Viteazu din vina administrației clujene. În cadrul procesului, judecat de Monica Trofin, magistrat la Tribunalul Cluj, portughezii cer despăgubiri de câteva milioane de euro de la administrația locală clujeană. Inițial, Cogedir a cerut în instanță despăgubiri de 1,6 milioane euro, anularea HCL 331/26.08.2010 (care a stat la baza contractului, n.red.) și a actelor subsecvente încheiate, dacă nu se găsește o altă soluție pentru construirea unui parking cu 200 de locuri, iar în Piața Mihai Viteazu să se construiască un alt parking de 329 de locuri, în loc de unul cu 531 de locuri, cum era prevăzut în proiectul inițial.

Ulterior, societatea portugheză a mai cerut despăgubiri de 480.613,39 euro/lună, prejudiciu produs prin studiul de fezabilitate făcut de companie pentru parkingul de 531 de locuri și plata unui prejudiciu de 5.114.786 euro, contravaloarea prejudiciului produs prin încetarea contractului de concesiune din culpa concedentului, adică a municipalității clujene.

După ce primăria a fost dată în judecată, administrația Boc a încercat să găsească soluții tehnice și a fost contractată firma clujeană de proiectare K&K Studio care, în final a propus trei variante alternative pentru realizarea parkingului cu peste 500 de locuri.

Însă cei de Cogedir au considerat că variantele propuse de firma clujeană de proiectare nu sunt viabile.

Reprezentantul firmei K&K Studio a declarat că nu dorește să dea nicio declarație referitoare la acest subiect.

”Mergeți și întrebați la primărie. Noi am făcut un studiu comandat de primărie și ei sunt în măsură să discute pe acest subiect”, a declarat KULCSAR ANDRAS LEVENTE, acționarul și administratorul firmei K&K Studio.

Gargară oficială

Pentru a explica situația parkingului problemă, Emil Boc a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a declarat că el a negociat cu reprezentanții firmei portugheze Cogedir și că așteaptă decizia instanței. ”Am negociat cu cei de la Cogedir, din păcate la tribunal. Lucrările nu s-au mai realizat din cauza descoperirii unei conducte de apă, care nu mai permite construirea parkingului în forma stabilită. Noi am propus să se realizeze în continuare parkingul, nu la 531 de locuri, ci eventual la 450 de locuri, cât ar urma să se piardă prin ajustarea proiectului din cauza acelei conducte. Compensarea pentru diferenţa dintre numărul locurilor de parcare se poate face fie prin locuri în plus la suprafaţă – acolo trebuie desfiinţate parcările la suprafaţă dacă se realizează cele subterane, prin contract ca să se poată exploata parkingul şi pentru faptul că ei şi-au făcut plan de afaceri la 531 de locuri – sau prin reducerea corespunzătoare redevenţei pe care o au de plătit către primărie”, a spus Boc în cadrul conferinței.

Municipalitatea a concesionat în anul 2009 aproximativ şase mii de metri pătraţi pe o perioadă de 49 de ani şi la suma de 110 euro/mp în vederea construirii unui parking subteran în Piaţa Mihai Viteazul.

6 COMENTARII

  1. Nu e nimic,platesc clujenii. Din pacate niciunul din cei implicati nu va fi tras la raspundere ca sa se recupereze prejudiciul. Baiatul asta vazut ca un Iisus salvator al clujului nu fura, el da tunuri din neatentie.

  2. Ba nu, Funar e de vina! El o pus canalu’ acolo! Si de fapt nu-i canal, e adapost antiatomic, pe cand ne vom razboii cu ungurii. Iar rachetele atomice funariote is amplasate in silozurile de pe Eroilor, iar tuburile de lansare supraterane sunt mascate cu afise. Si de fapt Boc a incalcat Tratatul de Neproliferare a armelor nucleare in Europa. Ca pe vremea lu Funar lansatoarele erau mai mici( max 500km raza de actiune), daaaaa Boc le-a dublat si pot lansa rachete Tomahawk… Da’ pentru asta, eu ca bou de contribuabil clujan sunt de acord sa platesc… CA IO’S din CLUUUJ! Si adapostul antiatomic (prin care curge cacat) are nevoie de parking, nu?

  3. Se mai trezesc clujenii vreodata? Cand vor realiza ca acest Boc si gasca sunt niste mincinosi corupti si absolut incompetenti?A fost nevoie de 12 ani cu Funar, acuma au trecut 15.

  4. judecatoarea Trofin nu e impartiala, cu siguranta nu va da castig de cauza primariei. Toti judecatorii care s-au implicat in procese si actiuni impotriva primariei, n-ar trebui sa judece procesele in care primaria e parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.