Familia Siserman se pare că nu are suficiente pile pentru a putea bate ancheta Ministerului Sănătății. Costel Siserman nu a putut fi numit director din cauza unor incertitudini în ceea ce privește legalitatea concursului. Gazeta de Cluj a trimis o solicitare către Ministerul Sănătății în 31 iulie în ceea ce privește legalitatea concursului, dar aceștia nu au răspuns încă.

 

Costel Siserman nu ar avea o continuitate în muncă de 10 ani și și-ar fi “trucat” CV-ul pentru a ajunge în funcția de director al IML. Oficialii de la Ministerul Sănătății derulează o anchetă, dar până atunci nu l-au numit pe Siserman șef al instituției, la Medicină Legală rămânând director Marius Vartic. Costel Siserman este fratele lui Viorel Siserman, șeful Parchetului Militar Cluj, care este căsătorită cu Sorina Siserman, judecătoare în cadrul Curții de Apel Cluj. Ițele familiei sunt puternic înfipte în cadrul Justiției.

 

Acuzaţiile colegilor

”În perioada 05.05.2003-01.11.2004 domnul Dr. Siserman Costel şi-a desfăşurat activitatea ca medic intern la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Francois Rabelais din Tours (Franţa). Acest aspect rezultă din CV-ul pe care domnul Dr. Siserman Costel l-a postat pe internet cu ocazia susţinerii tezei sale de doctorat şi a fost confirmat prin e-mail de către CHRU de Tours France. În toată această perioadă, domnul Dr. Siserman a beneficiat şi de salariu integral, inclusiv sporurile de condiţii deosebite de la IML Cluj-Napoca, creând astfel un prejudiciu de aproximativ 130.000 RON. Acest fapt este demonstrat de fişele fiscale pe anii 2003 şi 2004 din care rezultă că domnia sa a beneficiat ilegal de toate drepturile băneşti de la IML Cluj-Napoca  şi pe perioada când a lucrat în Franţa. Dacă cele arătate ar fi fost descoperite în timp util, înaintea încheierii perioadei de prescripţie, este evident că asemenea fapte ar fi atras răspunderea penală şi civilă a dr. Siserman.

Despre cele de mai sus, Ministerul Sănătăţii a fost informat printr-o adresă înregistrată la MS cu nr. 68752/10.12.2012. Mai mult, a fost informată comisia de control a MS cu ocazia controlului dispus la IML Cluj în cursul lunii februarie a acestui an, când s-au depus şi acte doveditoare în acest sens. De asemenea, ca urmare a tupeului domnului dr. Siserman de a se înscrie la concurs, cu toate că ştia că nelegalitățile lui fuseseră descoperite, în data de 12.07.2013 a fost trimis prin fax un material adresat Domnului Ministru şi comisiei de concurs, împreună cu acte doveditoare.

 

Profanarea de cadavre

Un alt aspect care ridică mari semne de întrebare asupra calităţilor manageriale a domnului Dr. Siserman se referă la aprobarea dată de domnia sa pentru desfăşurarea unui curs postuniversitar în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca, care a generat un mare scandal mediatic referitor la profanarea unor cadavre aflate la instituţia noastră. Activităţile practice ale cursului s-au desfăşurat pe cadavre autopsiate la IML Cluj-Napoca. Aspectul cel mai îngrozitor care este legat de acest subiect se referă la faptul că s-a recurs la decapitarea a 6 cadavre. Ca urmare a acestei fapte oribile, la data de 06.03.2013 s-a formulat o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, care a început o anchetă penală. În cursul dimineţii următoare înregistrării sesizării penale, la solicitarea fostului director dr. Siserman, cadavrele au fost înhumate de către angajaţii Primăriei Cluj-Napoca. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în data de 06.03.2013 IML Cluj-Napoca a primit un fax de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca prin care se interzicea înhumarea respectivelor cadavre până la finalizarea cercetării şi adoptarea unei soluţii. Este evident că înhumarea precipitată a cadavrelor mutilate constituie acţiuni premeditate de “îngropare a oricăror urme”. Faptele sunt evident penale, cu atât mai mult cu cât folosirea cadavrelor autopsiate la IML Cluj-Napoca, precum şi în oricare instituţie medico-legală, exced prevederilor legale. Un alt aspect grav legat de acest subiect şi care denotă o lipsă crasă de caracter îl constituie faptul că Dr. Siserman a încercat să paseze responsabilitatea celor întâmplate asupra unui coleg, care îl înlocuia în acea perioadă, căruia i-a solicitat să semneze cererea de aprobare a cursului, cu toate că în ziua în care cursul a fost aprobat, Dr. Siserman era prezent în institut. Oricum ar fi fost,  responsabilitatea directă a celor întâmplate aparţine Directorului de atunci al instituţiei, respectiv domnului dr. Siserman.

Cele mai sus arătate ridică mari semne de întrebare asupra caracterului, moralităţii şi calităţilor manageriale a domnului dr. Siserman, care doreşte să devină cu orice preţ directorul IML Cluj-Napoca.

 

Vechimea neîntreruptă de 10 ani, lipsă

Un alt aspect, care constituie un veritabil impediment în acceptarea dosarului de concurs a Dr. Siserman, despre care Ministerul a fost înștiinţat şi trebuia să îl cunoască, este acela că în perioada 2005-2006 domnia sa a deţinut funcţia de Director la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj. Este evident că în această perioadă domnia sa nu putea să presteze activităţi de medic legist. În această situaţie se ridică întrebarea firească dacă domnia sa îndeplineşte condiţiile specifice de participare la concurs, respectiv cele referitoare la cerinţa unei vechimi neîntrerupte şi efective în specialitate de cel puţin 10 ani. Din informaţiile noastre, funcţia de Director ASP este incompatibilă cu exercitarea profesiei de medic legist, pe perioada mandatului de directorat.

Cu toate că Ministerul Sănătăţii a fost în cunoştinţa de cauză despre tot ce s-a relatat, dosarul candidatului Costel Siserman a fost admis. Oare este posibil ca într-o ţară europeană un personaj cu asemenea trecut să devină director de institut medico-legal într-un centru universitar de talia Clujului. Aşteptăm o reacţie din partea Ministerului Sănătăţii”, arată oficialii IML într-un comunicat de presă remis anterior ziarului Gazeta de Cluj.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.