Preşedintele Uniunii Ardelenilor şi Bănăţenilor, Emil Aluaş, vorbeşte în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj despre problema autonomiei teritoriale, atât a acestor regiuni, cât şi a Ţinutului Secuiesc, dar şi despre planurile sale politice şi proiectul Roşia Montană.

 

Reporter: Cum comentaţi manifestaţia pregătită de maghiari pentru autonomia Ţinutul Secuiesc?

Emil Aluaş: Maghiarii nu vor putea să obţină nici un fel de autonomie în Ardeal şi Banat fără participarea românească. Ştiu că pe 27 octombrie au organizat un lanţ, se vor ţine de mâini pe o distanţă de 40 km, din Secuime până în Târgu Mureş, pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Mai nou, vorbesc şi despre autonomie în Patrium, zona locuită de maghiari din judeţele Satu Mare şi Bihor. Am informaţii că s-a înregistrat o scădere dramatică a numărului de maghiari la ultimul recensământ, dar nu e un lucru de care să ne bucurăm, pentru că noi ne-am născut cu toţii aici, şi am trăit împreună.

 

Rep.: Este proiectul de regionalizare un pas înainte către proiectul de autonomie a Ardelului?

E.A.: Liviu Dragnea vine dintr-o altă cultură şi nu înţelege ce vrem noi, cei din aceste 17 judeţe din Ardeal şi Banat. Regionalizarea lui Dragnea e un fiasco, unul dintre cei care puteau să negocieze regionalizarea în această zonă este Klaus Johannis, dar nu mai înţelege nimeni ce vrea. Ca vicepreşedinte al PNL, ar trebui să aibă o viziune mai clară despre Ardeal.

Nici populaţia latină din Ardeal nu mai este ce era în urmă cu 200 de ani, emanciparea a creat nişte vârfuri, avem şi altă putere de înţelegere, o cultură şi o civilizaţie inteligibilă. Pe grupul pe care îl reprezint nu îl interesează ce se întâmplă în Călăraşi, sau în Covasna. Noi dorim să promovăm păstrarea identităţii culturale şi lingvistice a Ardealului şi Banatului.

Această regionalizare depinde mult de infrastructura fiecărei regiuni, iar în România e foarte inegală. La nivel de Cluj avem 54 km de autostradă, e o umilire a Ardealului. Noi le facem o favoare că suntem alături de ei.

 

Rep.: Care sunt planurile Uniunii Ardelenilor şi Bănăţenilor la următoarele scrutine?

E.A.: Mi-ar fi plăcut să candideze la alegerile europarlamentare din partea Uniunii Ardelenilor şi Bănăţenilor, dar este o culpabilitate generală a românilor – nu vreau să dau bani din buzunarul meu pentru a reprezenta un popor care mi-a luat apartamentul când am plecat din ţară. Mi-ar plăcea să îmi reprezint ţinutul la nivel de Bruxelles, încet-încet trebuie să renunţăm la aşa-zisa superioritate naţională.

La parlamentare aş fi câştigat în mod sigur. Aleşii clujenilor de acum nu au puterea de cuprindere de a înţelege ce se întâmplă în oraş, darămite în regiune. Şi aceasta este o tragedie, pentru că acestea sunt problemele importante pentru întreaga zonă.

 

Rep.: Care este poziţia dumneavoastră vis-a-vis de proiectul Roşia Montană?

E.A.: Eu am fost la Roşia Montană de mai multe ori. Cunosc problema de mult timp şi sunt pentru exploatarea aurului, dar în condiţiile stabilite de noi. Toate acestea creează progres. În localitatea Bor din Serbia sunt resurse de aur foarte mari care sunt exploatate cu cianuri de doi ani deja, dar acolo nu a fost nicio demonstraţie. Noi nu avem capacitatea tehnologică şi cunoaşterea de a exploata acest zăcământ. Într-o vizită la Roşia Montană am vorbit cu şeful sindicatului de acolo şi mi-a spus că oamenii s-au apucat de băut şi au tot felul de probleme pentru că nu au un loc de muncă.

 

Diana Gabor

2 COMENTARII

  1. ,,Noi le facem o favoare că suntem alături de ei”.
    Care noi, domnule Aluas?Ardelenii ce sunt papuasi? Ce limba vorbesc papuasa? Ardelenii ce religie au? Sunt cumva budisti?
    In Ardeal se face singura autostrada din Romania domnule Aluas. Se lucreaza la autostrada Arad – Sibiu si se lucreaza, comparativ cu alte investitii , foarte bine. Este insa adevarat ca nu se face autostrada Transilvania pe care ungurii o vad ca un culoar de legatura intre viitoarea regiune autonoma tinutul secuiesc si ungaria ( cu u mic ca altfel nu merita). Da din punctul asta de vedere aveti dreptate, tu si ungurii ar trebui sa plecati ca sa nu ne mai onorati cu prezenta voastra.
    ,,Noi dorim să promovăm păstrarea identităţii culturale şi lingvistice a Ardealului şi Banatului”.
    Care identitate lingvistica a Ardealului si Banatului? Oare romanul din Caras Severin vorbeste alta limba decat cel de la Craiova sau de la Suceava? Ai studiat folclorul si se pare ca este complet diferit? Eu zic sa il intrebi pe Grigore Lese care a umblat printoate satele din Romania.
    Eu domnule sunt de loc de langa Targu Mures si nu mi se pare ca vorbesc alta limba decat ceilalti romani si nici cultural nu ma simt diferit..
    Care sunt elementele culturale pe care vrei sa le pastrezi si cine te impiedica? Ca sa se conserve asa zisa identitate culturala ce ar trebui sa se intample? Romanii din alte zone ale tarii sa nu se mai aseze in Ardeal? Ca alt pericol eu nu vad tinand cont ca politicienii din Ardeal au condus mult timp Romania.

  2. aluas se cramponeaza de un lucru,chestia asta cu banat-transilvania ,origini,cultura etc. nu stiu daca le intelege,bate apa-n piua sa se afle in treaba,se baga singur in seama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.