Primarul comunei Floreşti, Horea Şulea, a anunţat câştigarea a două noi proiecte pe fonduri europene de către administraţia locală pe care o conduce. În plus, acesta are în derulare diferite proiecte de dezvoltare şi lucrează constant pentru atragerea de investitori şi fonduri pentru comună.

 

Primăria Floreşti a câştigat două proiecte POSDRU, unul pentru un program de reconversie profesională, în valoare de aproape 10 milioane de lei, şi un al doilea pentru integrare socială, suma necesară fiind estimată la 11 milioane de lei. Aproape 1000 de persoane vor beneficia de aceste proiecte pentru care administraţia locală din comună a atras bani europeni.

”E un lucru foarte bun. În schimb, după cum am mai spus, degeaba ne chinuim noi să facem proiecte pe fonduri europene, atâta timp cât guvernul nu face eforturi pentru a atrage investitori pentru a crea cât mai multe locuri de muncă. O să mă străduiesc să continui iniţiativele adresate mediului de afaceri. De exemplu, Floreşti Business Day va fi în luna iunie la a doua ediţie. De anul trecut, numărul de firme a crescut cu peste 250 de societăţi, în parte şi datorită unor astfel de evenimente. În 2013 erau cam 1200 de firme înscrise în Floreşti, iar acum avem 1510 firme”, a declarat primarul comunei Floreşti, Horea Şulea.

 

Susţinere pentru mediul de afaceri

Administraţia locală din Floreşti a dat anul acesta o Hotărâre de Consiliu Local prin care a fost instituit un program de minimis, în conformitate cu Codul Fiscal. Prin acesta, se creează avantaje pentru toţi cei care au intenţia de a investi în Floreşti. ”Programul este unul amplu, iar cert este că se creează avantaje pentru toţi şi, mai ales, se creează locuri de muncă. Orice investiţie e benefică”, a explicat Şulea.

În legătură cu un noii posibili investitori, primarul nu a vrut să dezvăluie încă nimic concret, dar a confirmat că există intenţia unei companii de a crea 300 de locuri de muncă în zona industrială a Floreştiului dintre centrul de comună şi localitatea Luna de Sus, pe o suprafaţă de aproximativ şapte hectare. Horea Şulea a precizat că va anunţa mai multe când se va elibera autorizaţia de construire.

”Noi am încheiat anul trecut un proiect pe fonduri europene pentru drumul de exploataţie agricolă, cu valoare de aproximativ 900.000 de euro, iar anul acesta avem încă în derulare proiectul ”Floreşti, vatră istorică şi ecumenică”, iar în curând vom demara construcţia şi amenajarea unui punct de informare turistică”, a spus primarul.

 

Mina de aur a Floreştiului

Acesta a precizat că deocamdată nu au fost demarate programele europene de fonduri pentru mediul rural, însă, de îndată ce începe concursul pentru bani europeni, administraţia pe care o conduce este pregătită din punct de vedere strategic şi mai trebuie doar să scrie şi să depună proiectele cu care vor să participe.

Am menţionat într-un articol anterior că este posibil ca pe teritoriul comunei Floreşti să se deschidă un centru SPA, dat fiind că în zonă există izvoare de apă minerală şi sulfuroasă. „Aceasta ar putea fi mina de aur a Floreştiului, e un loc frumos, între păduri şi în apropiere de autostrada Transilvania. Noi, ca administraţie publică, nu putem să face o astfel de investiţie, e vorba de circa 100-150 de milioane de euro. Eu cred, însă, că tot ce este de valoare va fi pus în valoare, iar cei interesaţi vor fi impresionaţi de ceea ce are de oferit acel loc”, a subliniat Şulea.

 

„Punct negru” pentru transportul rutier

Întrebat despre şoseaua de ocolire prin sudul localităţii Floreşti, primarul a declarat că pentru traficul din regiune comuna este un ”punct negru”, dar, cu toate acestea, nu a găsit înţelegere la Guvern, chiar dacă un astfel de proiect ar trebui realizat de CNADNR, împreună cu DRDP, însă probabil nu există interes. ”Eu îmi doresc foarte mult încă o şosea de legătură între Floreşti şi Cluj. Lumea înjură primarul, dar nu văd cine e adevăratul vinovat. Îmi doresc pentru concetăţenii mei să aibă cât mai multe variante de trafic rutier, şi acestea să fie cât mai bune”, a spus Horea Şulea.

”Pe mine mă interesează strict problemele floreştenilor, deşi dimineaţa tot mai mulţi clujeni vin încoace, pentru că oamenii sunt mereu în căutarea unui loc de muncă mai bun, iar la noi se deschid mereu noi firme. Şi pentru ei este important să se rezolve această problemă”, a adăugat edilul. Un lucru foarte important pentru relaxarea traficului în Floreşti este introducerea transportului public metropolitan, pentru că traseele operate de Compania de Transport Public sunt mai aproape de floreşteni, trec printre blocuri şi îi iau chiar din faţa casei.

 

O comună construită prin investiţii

Floreştiul este o comună de cinci stele, şi datorită eforturilor administraţiei locale. În Floreşti străzile recent asfaltate se mătură mecanizat, se spală, iar staţiile de autobuz au fost modernizate. În plus, există un proiect depus pe SEAP pentru asfaltarea şi extinderea utilităţilor pentru ultimele 10 străzi care nu au fost încă modernizate, iar extinderea iluminatului public este un proiect în derulare. Primăria vrea să lanseze o licitaţie şi pentru modernizarea trotuarelor de la şoseaua dintre Cluj şi Floreşti, alături de introducerea cablurilor în subteran, iar în paralel cu aceasta se va desfăşura trasarea pistelor de biciclete din cadrul proiectului bike sharing în care administraţia locală este parteneră cu apahidenii şi clujenii.

„72% din bugetul comunei Floreşti este destinat pentru investiţii. Aspectul valoric este foarte relevant în acest sens: anul trecut am avut un buget de aproximativ 35-36 de milioane de lei, iar în 2014 am votat un buget de aproximativ 83 de milioane de lei. Diferenţa e creată de banii obţinuţi din drumurile făcute la Bucureşti, pentru că nu am fost acolo cu plocoane, am fost cu acte. Anul acesta, veniturile extrabugetare sunt de la Consiliul Judeţean şi din fondurile europene pe care le-am atras astfel.

E foarte important că am redus pe cât posibil cheltuielile, pentru ca investiţiile şi dezvoltarea să aibă alocări cât mai mari. Un mandat are patru ani. Dacă în primii trei ani nu ai făcut treabă serioasă, nu ai dovedit ce poţi să faci, nu ai făcut nimic. Eu am preluat Primăria cu datorii de aproximativ două milioane de euro, undeva la 35% din bugetul comunei de atunci. Am reuşit anul trecut să asfaltăm 11 străzi, să tragem 60 de km de conducte de apă şi canalizare, să rezolvăm problemele cu presiunea apei, iar iluminatul public de cea mai bună calitate va fi în curând gata pe încă 11 străzi”, a spus primarul Horea Şulea.

floresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.