În perioada 28.01.2014 – 06.02.2014, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Inspecţie comercială au desfăşurat o serie de acţiuni tematice de verificare a activităţii de comerţ stradal (gherete, tonete, chioşcuri), precum şi a activităţii desfăşurate în pieţele agroalimentare de pe raza municipiului Cluj-Napoca.

În ceea ce privește comerţul stradal, au fost vizate chioşcurile de presă-carte de la care nu se mai desfăşoară activitate comercială de mai mult de 30 de zile consecutive şi care erau într-o stare de degradare avansată. Astfel, cu  sprijinul Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca,  au fost ridicate pe cale administrativă de pe domeniul public două chioşcuri de presă-carte, în conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 170/2009. Amplasamentele de pe care au fost ridicate chioşcurile sunt: Piaţa Mihai Viteazul – str. Argeş şi str. Aurel Vlaicu – staţia de transport în comun “Atlas”.

În pieţele agroalimentare vizate s-a urmărit respectarea algoritmului de calculare a preţurilor, corelarea datelor înscrise în certificatele de producător cu categoriile de produse puse în vânzare, deţinerea tuturor autorizaţiilor prevăzute de lege, deţinerea documentelor de provenienţă a mărfurilor, a certificatelor de calitate pentru produsele comercializate, afişarea corespunzătoare a preţurilor și deţinerea buletinelor de verificare metrologică pentru cântare. Au fost verificaţi 94 de comercianţi care îşi desfăşoară activitatea în pieţe (producători agricoli, persoane fizice autorizate, societăţi comerciale).

 S-au constatat nereguli privind lipsa buletinului de analize pentru produsele lactate expuse spre comercializare, lipsa actelor de provenienţă a mărfurilor, lipsa registrului unic de control, comercializarea marfurilor în locuri neautorizate, comercializarea de produse agricole nespecificate în certificatele de producători agricoli și  lipsa certificatului de producător, în original, la locul desfăşurării activităţii.

Pentru neregulile constatate au fost încheiate 10 procese-verbale de constatare a contravenţiilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 12/1990 republicată şi ale HCL nr. 150/2009,  valoarea amenzilor aplicate fiind de 6.300 lei. Pentru lipsa actelor de provenienţă s-au dispus, ca şi măsuri complementare, confiscarea mărfurilor (ceapă verde, ridichi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.