La nivelul municipiului Cluj-Napoca, majoritatea persoanelor care desfasoara munca in folosul comunității sunt tineri implicați în trafic si consum de droguri. Numai anul trecut au fost inregistrate 645 de mandate, de 5 ori mai multe decât in 2014. Persoanele în cauză sunt aduse la cunoștință de Poliția Română.

Dacă în cazul celor care au săvârșit fapte de natură penală procentajul de prezență este de 100%, în cazul persoanelor condamnate contravențional prezența nu depășeste 25%.

“În cazul persoanelor care efectuează muncă în folosul comunității putem spune că toți sunt egali, indiferent de fapta pe care au săvârșit-o. Sunt muncile stabilite prin hotărâre de consiliu și prin lege. Dacă la nivelul celor condamnați penal nu am întâlnit niciun fel de problemă, cei pe contavențional sunt foarte dificili. O parte vin, iau la cunoștiință mandatul, și nu se mai prezintă. Doar 25% dintre aceștia vin să presteze. Avem multe sancțiuni date pentru cerșetorie, pentru prostituție, acestea sunt marea majoritate a dosarelor. Mai avem si amenzi neplătite de la CTP, iar pentru ca nu au putut fi executați silit pentru plata amenzilor sunt trimise dosarele lor la noi”, a afirmat Ovidiu Banga, șeful Serviciului de Poliție Locală a Primăriei Cluj-Napoca.

De asemenea, Ovidiu Banga a mai precizat:
“Mandatul de punere în aplicare a pedepsei ajunge la noi și la cetățean. Acesta are obligația ca într-un anumit termen să se prezinte la primărie. Mulți nu mai au domiciuliul din buletin motiv pentru care am soicitat sprijinul structurior Jandarmeriei si al Poliției Române. I-am rugat, ca în activitățile lor de patrulare, dacă identifică persoane care trebuie sa îndeplinească aceste activități de muncă în folosul comunității, să ne anunțe. Suntem primii pe țară la ducerea în executare a mandatelor de muncă în folosul comunității. După ce sunt luați în evidență, li se face instructajul de protecția muncii, după care sunt repartizați direcțiilor de specialitate care le găsesc de lucru acestor oameni. În princial la Polivalentă, la stadion, la creșe, grădinițe, cinematografe sau în parcurile de pe raza orașului”.

Cele mai bizare cazuri întâlnite în Cluj-Napoca sunt un stundent care a fost condamnat la 8 ani de muncă în folosul comunității și o prostituată care are multe amenzi neachitate, a fost condamnată la 3.000 de ore în folosul comunității.

“Am avut un caz acum cațiva ani, un student, nu mai știu pentru ce a fost condamnat, însa la dosar era trecut că trebuie să muncească timp de 8 ani, câte două ore pe zi. Între timp s-a rejudecat procesul și a muncit doar trei ani. Cel mai actual este cazul unei prostituate, care are obligația de a presta 3.000 de ore, însă de fiecare dată ne semnează că a luat la cunoștință, dar nu se prezintă să muncească în folosul comunității. Judecatoria îi transformă această nerespectare a deciziei în altă sancțiune care rămâne în aer. Legea are unele îndeajunsuri și credem că pe viitor se vor face unele modificări pentru o îmbunătățire”, a mai adăugat Ovidiu Banga.

Sursă: http://www.ziardecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.