Norocul se ține scai de clujeni. După ce clujeanul Gheorghe Benea, fostul șef al Loteriei Române, este judecat într-un dosar penal, la conducerea Loteriei a fost înșurubat tot un clujean, liberalul Sebastian Moga. El lucrează în cadrul Loteriei Române de aproximativ 10 ani, are câteva afaceri însă care din cauză că nu mergeau bine au fost închise și a fost beneficiarul câtorva contracte publice cu dedicație. În business-ul clujean numele de Moga apare cu recurență: fostul prim-secretar al județului se numea Moga, fostul director al fabricii Iris și al Galeriilor Ferdinand din centrul Clujului, tot Moga, acum șeful Loteriei Române este tot Moga.

 

În cadrul Double M International, firma cu activitatea întreruptă, Sebastian Moga este asociat și administrator împreună cu Dan Mălăescu. Compania nu o ducea pre bine până ca administratorii să îi întrerupă activitatea, ultimii doi ani de funcționare însemnând pierderi.

Firma MSM Roinvest se ocupă cu ”activități de consultanță pentru afaceri și management. Compania nu figurează cu declarații despre datele financiare și este deținută și administrată de Sebastian Moga împreună cu Mircea Moga, care în 2009 au decis suspendarea activității.

În cadrul ANGRY MANAGEMENT, firmă dizolvată anul acesta, Moga a fost asociat cu JURA RAMONA VERONICA și cu MICLAUS LOREDANA DOLORES.

Singura afacere funcțională a lui Sebastian Moga este firma INTREPRINDEREA DE MOBILA FLORENTA SRL care face mobilă. Compania a declarat pe anul 2015 o cifră de afaceri de 798.046 de lei și un profit de doar 592 de lei. Această firmă a deținut un procent din afacerea unui coleg liberal din Cluj Napoca, Rareș Ferdean, care face parte din consiliul de administrație al Cluj Arena.

Potrivit declarației de avere, el are un teren intravilan în Cluj-Napoca cu o suprafață de 1950 mp pe care l-a cumpărat în 2006. În 2011 a primit prin donație un apartament de 100 mp. La capitolul autovehicule, Moga are o motocicletă Honda Shadow și o Dacia Solenza. Șeful Loteriei Române are un depozit la Banca Transilvania de peste 100.000 lei și la OTP Bank unul de peste 9.000 euro. În 2006, Moga a făcut un credit din care trebuie să mai plătească 56.500 franci elvețieni, are patru carduri de credit (10.300 de lei, 13.100 de lei, 14.000 de lei și 21.900 de lei).Anul trecut, Sebastian Moga a încasat 32.000 lei de la sucursala clujeană a Loteriei Române, 7.620 de lei de la Univers T, o donație de 30.000 de la mama lui și 7.434 lei de la fabrica de mobilă Întreprindere de Mobilă Florența SRL.

 

Prejudiciu de peste 18 milioane de euro

Directorul anterior al Loteriei Române a venit tot din Cluj, mai exact din Dej. este vorba de Gheorghe Benea care anul trecut a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție într-un dosar în care valoarea prejudiciului a fost stabilită la peste 5,66 milioane de euro. Însă, potrivit unui raport al Curții de Conturi, pe vremea când Loteria Română era condusă de Gheorghe Benea prejudiciul stabilit a fost de peste 18 milioane de euro!

Potrivit rechizitoriului DNA în baza căruia dejeanul Gheorghe Benea a fost trimis în judecată pentru corupție, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi Ovidiu Rîpanu, şef al Serviciului de achiziţii din cadrul CN Loteria Română SA, la data faptelor şi Ionuţ Marius Marinescu, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi spălare a banilor. Pentru aceleaşi infracţiuni a fost trimis în judecată şi omul de afaceri Maricel Păcuraru, administrator al SC Global Network System SRL, în stare de detenţie în altă cauză, dar şi pentru complicitate la spălare a banilor. Emil Bertlan, administrator în fapt al SC Global Network System SRL, a fost acuzat de două infracţiuni de complicitate la spălare a banilor, iar firma pe care o reprezenta de complicitate la spălare de bani şi spălare a banilor. De asemenea, procurorii DNA au trimis în judecată şi firmele TGV Holding SRL, Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL, Pronova SRL şi Invest Imobiliare SRL pentru spălare a banilor. Potrivit rechizitoriului, în 5 decembrie 2008, SC Form Trade SRL (în prezent radiată), administrată în fapt de Ionuţ Marius Marinescu, în calitate de beneficiar, a încheiat cu Compania Naţională Loteria Română SA (CNLR) un contract de comision, în baza căruia putea să-şi vândă, prin intermediul agenţiilor loto, printre altele, şi cartele telefonice. Conform contractului, compania naţională îşi reţinea un comision din sumele încasate ca urmare a vânzării cartelelor telefonice, nu angaja resurse financiare proprii şi nu risca nimic în cazul în care bunurile puse pe piaţă nu se vindeau.

 

Prejudiciul a fost stabilit încă din 2012

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că Loteria Română a încheiat mai multe contracte cu diverse societăți comerciale prin care instituția publică a fost prejudiciată. Spre exemplu, în cadrul contractului încheiat între SC Compania de Pază Shelter Security SRL și Loteria Română s-a constatat că în documentaţia de atribuire au fost stabilite criterii tehnice restrictive, nu au fost identificate documente din care să rezulte modul de calcul al necesarului de autoturisme şi personal pentru prestarea serviciilor. Cu toate că oferta prezentată de SC Compania de pază Shelter Security SRL nu a fost conformă cu documentaţia de atribuire,firma a fost declarată în mod incorect câştigător al licitaţiei. ”Ca urmare: au fost supraevaluate produsele, serviciile şi software-ul de monitorizare; au fost procurate produse software care nu răspund funcţionalităţilor pentru care au fost achiziţionate; au fost neimplementate produsele software, în condiţiile în care salariaţii cărora le erau destinate nu au cunoştinţă despre aplicaţiile informatică”-precizează inspectorii CC. În aceste condiţii, CNLR a fost prejudiciată cu suma totală de 44.143.657,12 lei. De asemenea, prin încălcarea documentaţiei de atribuire, s-a prevăzut şi s-a plătit în contractul încheiat cu SC Compania de pază Shelter Security SRL, un avans de 30% din valoarea lucrărilor, suma plătită în acest fel în mod necuvenit fiind de 23.779.160,13 lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

 

Nume grele băgate în dosar

Potrivit unei anchete făcute de evz.ro, în rechizitoriul DNA apar şi realizatorul TV Silviu Mănăstire şi Cozmin Guşă, acţionar Realitatea TV. Primul este acuzat că i-ar fi sugerat lui Rîpanu, pe care îl cunoştea, să apeleze la Păcuraru, pentru ca, prin intermediul lui Guşă, să împiedice emisiunile care urmau să fie difuzate la OTV vizavi de “combinaţiile” cu 120.000 de cartele telefonice prepay şi 600.000 cartele telefonice scratch marca “Pelegrin”, de valori diferite pe care Rîpanu urma să le vândă, suportând şi costurile de transport către agenţiile loto. Pe 15 noiembrie 2011, Ovidiu Rîpanu l-ar fi sunat pe Mănăstire să-i amintească că el ar fi intervenit pentru numirea soţiei acestuia într-o anumită funcţie în Loteria Română, iar acesta i-ar fi spus că nu ştie despre ce vorbeşte şi că ar fi mai bine să se vadă la o cafea şi să discute despre laptopuri, despre calculatoare.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.