Consiliul Judeţean Cluj, Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, în colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Centrul Cultural BUCOVINA şi Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească Cernăuţi (Ucraina) îi invită pe clujenii iubitori de folclor joi, 24 noiembrie, ora 17.00 la Spectacolul Excepţional TREI INIMI ROMÂNEŞTI, dedicat Zilei Naţionale a României.

La evenimentul care va avea loc în Sala „Şantier” a Şcolii de Arte Cluj-Napoca, de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, participă Şcolile de Arte din Cernăuţi, Suceava, Timişoara şi Cluj. Încă din 2015, bazându-se pe experienţa anilor de parteneriat cu instituţiile similare din ţară, Şcoala de Arte din Cluj-Napocaa conceput un nou format de spectacol, dedicat Zilei Naţionale a României de la 1 Decembrie, pentru a celebra şi reconstitui, simbolic, în cadrul unui eveniment artistic, Unirea Ţărilor Române.

1

Prin evenimentul care va avea loc peste câteva zile, instituţia de cultură clujeană continuă iniţiativa de a avea invitate cel puţin două şcoli de arte din diferite regiuni istorice ale României, acum fiind vorba chiar de trei: cea din Cernăuţi, Suceava şi Timişoara.

În program vor evolua următoarele orchestre şi ansambluri folclorice: Orchestra „Mugurelul” Cernăuţi – dirijor prof. Nicolae Hacman; Orchestra „Bucovina” a Şcolii de Arte “Ion Irimescu” Suceava – dirijor Petru Oloieru; Orchestra Şcolii de Arte Timişoara – dirijor prof. Kalmar Iosif; Orchestra „Vatră de Dor” a Şcolii de Arte Cluj – dirijior expert Iancu Pop; Formaţia folclorică „Perla” Cernăuţi – prof. Iurie Levcic; Ansamblul folcloric „Bucovina” – prof. coregraf Alina Leonte; Ansamblul folcloric al Şcolii de Arte Timişoara – instructor coregraf Victor Jicheran; Ansamblul folcloric „Vatră de Dor” al Şcolii de Arte Cluj – instructor coregraf Viorel Dragomir. În spectacol vor mai participa şi cursanţi-solişti de muzică populară de la Şcolile de Arte din Cernăuţi, Suceava, Timişoara şi Cluj-Napoca.

2

Totodată, în Galeria „Chipurile Clujului” spectatorii şi oaspeţii Şcolii de Arte Cluj-Napoca vor avea ocazia să admire o expoziţie de artă tradiţională şi o prezentare a costumelor populare specifice Banatului, Bucovinei şi Transilvaniei.

Evenimentul va fi prezentat de actorul Petre Băcioiu, expert la clasele de actorie şi retorică  ale Şcolii de Arte Cluj.

“Invitatele noastre sunt trei instituţii provenind din puncte cruciale ale simţirii şi culturii româneşti:

Cernăuţiul – deşi aflat înUcraina, e o parte însemnată a Bucovinei istorice;

Suceava –  oraşul cetăţii de scaun a lui Ştefancel Mare şi zona din care au răsărit atâtea valori naţionale: de la compozitorul CiprianPorumbescu sau poetul Nicolae Labiş, până la artistul plastic Ion Irimescu;

Timişoara – oraşul de unde a pornitrevoluţia de la 1989 şi viitoarea Capitală Culturală Europeană 2021 cu care instituţia noastră se află într-un prolific parteneriat cultural. Iată de ce sărbătorirea Marii Uniri pe care o facem împreună cu experţii şi cursanţii celor trei şcoli de arte reprezintă de fapt o Unire simbolică a unor importante provincii româneşti şi totodată omagiul nostru adus sărbătorii tuturor românilor”, a declarat Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte Cluj-Napoca.

Intrarea la evenimentul de joi, 24 noiembrie, ceva avea loc în Sala “Şantier” a Şcolii de Arte Cluj este liberă!

afis-spectacol-trei-inimi-romanesti

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.