Începând de anul viitor, România ar putea în infringement din cauza stării neconforme în care se află gropile de gunoi. În ultimii ani, Uniunea europeană a alocat milioane de euro României pentru a rezolva problema gropilor de gunoi neconforme, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza modului în care au fost atribuite licitaţiile. La Cluj, situaţia este extrem de dezastroasă, în acordările de contracte implicându-se şi procurorii DNA. Majoritatea societăţilor care au încheiat contracte pentru sistemele de management integrat al deşeurilor (SMID) sunt patronate de baroni locali conectaţi politic. Gazeta de Cluj vă oferă o radiografie amplă al firmelor care sunt beneficiarele acestor contracte atribuite cu cântec.

 

În 2009, consorţiul SC KVB Economic Filiala Cluj Napoca SRL în asociere cu SC KPMG România SRL, SC Vizual SRL şi SC GPA Business Consulting SRL a semnat contractul pentru proiectul ”Asistenţă tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea şi implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud” cu o valoare de 1.980.962,20 de lei, fără TVA.

Între timp, KVB Economic filiala Cluj a fost radiată, iar compania ”mamă” este deţinută de STAN ALINA ROXANA (acţionar majoritar) şi MATEI ILEANA MADALINA

În cadrul SC KPMG România a lucrat Dragoş Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu şi nepotul lui Traian Băsescu, care anul trecut a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. Firmele Vizual şi GPA sunt conectate, prin interpuşi, de Iulia Bărbat care a fost trimisă în judecată de DNA în cadrul dosarului Tahal, legat tot de afaceri cu deşeuri. Potrivit procurorilor, ”În perioada noiembrie 2011- aprilie 2013, inculpatul Mîndroiu Adrian, în calitate de director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AM POSM) şi la Direcţia Fonduri Structurale (DFS) din AM POSM, în mod repetat, a pretins şi primit bani, alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, cu complicitatea inculpatelor Cimpoca Daniela şi Bărbat Iulia, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menţionat, între care şi firma TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL. În perioada iulie 2012-prezent (aprilie 2013), Mîndroiu Adrian a primit folosinţa gratuită a unui autoturism nou marca BMW X1, XDRIVE, de la Goga Vlad Cristian, colaborator al TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL, în echivalent de 18.027 euro, cu sprijinul inculpatei Bărbat Iulia. În data de 6 februarie 2013, Mîndroiu Adrian a cerut o excursie de două săptămâni în insulele Mauritius pentru două persoane (el şi soţia sa) pentru luna octombrie 2013 de la Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, în echivalent de 5.324 euro; În cursul lunii octombrie 2012, Mîndroiu Adrian a pretins 30.000 lei şi a primit 13.000 lei de la Goga Vlad Cristian, cu complicitatea inculpatei Bărbat Iulia. Primirea banilor a fost disimulată în contractul de prestări-servicii încheiat între Mîndroiu Adrian, ca persoană fizică autorizată, în calitate de prestator şi o societate comercială, în care Bărbat Iulia era administrator, în calitate de beneficiar. În perioada 16-21 februarie 2013, Mîndroiu Adrian a acceptat direct şi indirect cu titlu de dar suma de 500 lei, de la Goga Vlad Cristian, suma fiind remisă de inculpata Bărbat Iulia”, arată rechizitoriul DNA.

 

Blom-ul pesedeului

În 2011, Asocierea BLOM şi KVB Economic Filiala Cluj Napoca a semnat contractul ”Asistenţă tehnică pentru Managementul Proiectului şi Supervizarea Lucrărilor de construcţii în sprijinul CJ Sibiu: “Sistem Integrat de gestionarea deşeurilor în judeţul Sibiu”. Valoarea lui a fost de 8.412.037 de lei, fără TVA.

Blom România este o firmă înfiinţată de deputatul PSD Ionuţ Săvoiu şi a primit cea mai mare parte din contractul de 43 de milioane de euro de cadastrare a teritoriului României. În cadrul acestui contract, firma a câştigat licitaţia în asociere cu mai multe companii printre care şi cea a lui Sebastian Ghiţă, Teamnet. În trecut, Blom România a fost acuzată că şi-ar fi asigurat singură o licitaţie în comuna bistriţeană Măgura Ilvei, Conform Hotnews, obiectul licitaţiei era “Realizarea Cadastrului General” al comunei, un proiect în valoare de 1,69 milioane de lei, adică 400.000 euro. Însă cerinţele licitaţiei erau exagerate pentru un asemenea proiect. Se cereau echipamente şi personal care nu ar fi fost neapărat necesare realizării acestei lucrări, iar condiţiile acestea nu puteau fi îndeplinite decât de o firmă, SC Blom România.

Caietul de sarcini a fost realizat de Blom România, iar la licitaţia deschisă de primăria comunei Măgura Ilvei singura companie înscrisă a fost Blom România.

 

Sponsorizări pe mai multe linii de partid

Asocierea dintre Medinstal Proiectare Instalaţii Protecţia Mediului SRL şi PFA Pisculidis Gheorghe, fostul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj, a semnat un contract de 42.000 de lei, fără TVA, pentru verificarea proiectului, S.C. GRĂDINARIU IMPORT EXPORT S.R.L. BUCUREŞTI a câştigat două contracte pentru echipamentele pentru transportul deşeurilor, unul în valoare de 8.949.998,07 de lei, fără TVA, şi altul în valoare de 4.604.780 de lei, fără TVA. Societatea aparţine familiei Grădinariu, Maria, Radu şi Andrei. Firma a sponsorizat partidele şi politicienii fără nici o discriminare. În 2008, Grădinariu Import Export SRL s-a aflat cu 10 mii de lei pe lista sponsorilor de partid ai PSD Constanţa. În 2013, Grădinariu Import Export s-a asociat cu firma Mira Telecom, pentru a câştiga un contract cu Consiliul Judeţean Constanţa pentru achiziţia de echipamente speciale de intervenţie pe timp de iarnă în valoare de aproape 1,3 milioane de euro. Anul acesta, firma Grădinariu a câştigat de la municipalitatea clujeană un contract de jumătate de milion de lei.

dragos-basescu

Foşti angajaţi la mediu învârt milioane prin gunoaie

Contractul ”Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din municipiile CLUJ, Gherla, Turda şi Oraşul Huedin” a fost câştigat de Asocierea SC NORDCONFOREST SA- SC FINARA CONSULT SRL- SC INTERDEVELOPMENT SRL pentru suma de 27.267.933,79 de lei, fără TVA. Contractul ”Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din municipiile Câmpia Turzii şi Dej”, în valoare de 7.492.419,84 de lei, fără TVA, a fost câştigat de Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL WILHELM GEIGER Gmbh&Co.KG-COPLAN CONSULTANTI ARHITECTI INGINERI SRL. Contractul ”Construire 3 staţii de transfer” a fost câştigat de SC Confort SA Subantreprenori aprobaţi: SC EUROPROCONSULT SRL pentru suma de 14.436.478,45 de lei, fără TVA.

Nordconforest SA este o societate cu sediul în Gilău controlată de Dorin şi Emil Aşchilean, alături de Dumitru Iorga. Dorin Aşchilean este acţionar şi la ACI Cluj, împreună cu fratele său Ioan Aşchilean şi fondatorul Băncii Transilvania Horia Ciorcilă şi oamenii de afaceri Agenor Gânscă şi Dorel Goia.

Interdevelopment SRL este deţinută de Radu Dan Păunescu şi Mihai Mircea Cozariuc, doi foşti angajaţi ai Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor. Cozariuc s-a ocupat, la un moment dat, de implementarea unor proiecte în valoare de 250 de milioane de euro, în domeniul mediului şi al transportului, componente ale Programului ISPA (Instrumentul Structural pentru Preaderare), înainte de aderarea României la Uniunea Europeană.

societăţile controlate de societatea germană Geiger, alături de consultanţii de la Coplan. Coplan Arhitecţi Ingineri este tot o firmă administrată de germani, Martin Theodor Steger şi Stephan Andreas Weber.

Societatea Geiger Transilvania SRL, cu sediul în Cristeşti, Mureş, a luat fiinţă în anul 1996, având ca obiect de activitate lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor. Societatea are doi administratori, Lorand Pal Fabian şi cetăţeanul german Georg Thomas Willy Geiger şi un asociat persoană juridică, Geiger Group România SRL. În 2013 firma a asigurat 221 locuri de muncă, a avut o cifră de afaceri de 87,2 milioane lei şi a înregistrat un profit de 4,3 milioane lei.

Lorand Pal a fost anchetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani, la o sesizare a Primăriei Paşcani privind un caz de fals în acte apărut în timpul analizei ofertelor depuse la licitaţie. Anul trecut, procurorii din Paşcani au transmis Primăriei un răspuns în care precizează că „s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţelor în vederea efectuării de cercetări faţă de numitul Fabian Lorand Pal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 18 ind.1, alin. I din legea 78/2000/R, de către Direcţia Naţională Anticorupţie”.  Astfel, administratorul Geiger Transilvania este cercetat de DNA pentru folosirea de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

ionut-savoiu-psd

Triada Besciu, Bittner şi Cocoş s-a asociat cu Călugăr de la Turda

Firma SC Eurotop Consulting SRL Cluj Napoca a semnat contractul ”Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi sprijin pentru Unitatea de Implementare a Proiectului” din cadrul proiectului REABILITAREA SITULUI POLUAT ISTORIC – DEPOZIT DEŞEURI PERICULOASE U.C.T. – Poşta Rât (Municipiul Turda) BENEFICIAR: Municipiul Turda pentru suma de 700.000 de lei, fără TVA.

În 2009, contractul ”Eliberarea amplasamentului de materiale periculoase (HCH) DN1, de pe secţiunea 2B, km 10+500, Autostrada Braşov – Cluj – Borş” a fost câştigat de Asocierea SC Euroconstruct Trading 98 SRL & SC UNI-Recycling SRL & SC SETCAR SA & I&C Transilvania Constructii SRL & SC MINESA & ICPM SA pentru suma de 102.167.092 de lei, fără TVA.

Printre reprezentanţii firmelor care au câştigat această licitaţie se numără Constantin Călugăr, un afacerist turdean, dar care a fost nevoit să intre în asociere cu o cunoscută firmă din Bucureşti pentru că afacerile mari se fac doar cu asociaţi mari. Firma SC Euroconstruct este o “abonată” a lucrărilor de anvergură pentru construcţia şi reparaţia de drumuri.  SC Euroconstruct este deţinută de Dan Besciu şi Sorin Vulpescu. Potrivit Grupului de Investigaţii Politice, în 2005, în primul an de guvernare al Alianţei DA, Euroconstruct Trading 98 SRL a primit de la Ministerul Transporturilor nouă contracte în valoare totală de peste 510 miliarde lei vechi (14 milioane euro).

Ariile de influenţă însă nu se sfârşesc aici. Dan Besciu este asociat cu Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea) şi cu Ion Petre, ultimul, un intermediar al lui Alexandru Bittner, în firma “West Tour 98”. De asemenea, Besciu, Cocos şi Bittner au fost asociaţi la societatea “Casa de Pensii Private Concordia Română” şi la “Grupul Român de Investiţii” SA. Pe lângă contractele cu municipalitatea, de zeci de milioane de euro, după preluarea Ministerului Transporturilor de către reprezentanţii PD, “Euroconstruct” a devenit una dintre principalele beneficiare ale contractelor cu bani de la buget. Reabilitarea Autostrăzii Bucureşti-Piteşti, construirea Autostrăzii

gheorghe-boeru

Infringement pentru deşeuri

Potrivit pressone.ro, la nivel naţional niciunul dintre cele 32 de sisteme de management integrat al deşeurilor (SMID) pe care România le-a contractat în exerciţiul bugetar 2007-2013 al Uniunii Europene nu este complet operaţional. În funcţie de evaluarea acestor SMID-uri, România trebuie să alcătuiască, până la finalul lunii decembrie 2016, Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. Fără acest document, fondurile europene care ne sunt alocate în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) ar putea fi sistate.

Ministerul Fondurilor Europene a semnat însă contractul pentru realizarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor abia la finalul lunii aprilie 2016, cu câteva zile înainte de numirea lui Cristian Ghinea în funcţia de ministru. 14 din totalul de 32 de SMID-uri care au beneficiat de finanţare au fost finalizate – dar se află în diverse faze ale licitaţiei pentru desemnarea unui operator. Celelalte 18 au fost fazate, fiind transferate către Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). ”Pe de-o parte, UE ne-a dat bani, dar, pe de alta, în 2018 suntem obligaţi să asigurăm apă şi colectarea ecologică a deşeurilor în localităţi. Şi intervine infringement-ul. În ritmul în care ne mişcăm, şansele de a-l evita sunt mici”, declară Ghinea într-un interviu dat publicaţiei online citate.

 

Auditorul SMID Cluj este Boer, un baron local

La Cluj, valoarea totală a proiectului SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL CLUJ BENEFICIAR: CJ Cluj a fost de 175.653.175,68 de lei, fără TVA. SC EPMC Consulting SRL in asociere cu SC BLOM Romania SRL a luat 1.335.449 de lei, fără TVA, pentru Asistenţă Tehnică pentru sprijin managerial în implementarea proiectului ”SMID din Judeţul Cluj”. SC Vitrina Felix Media SA a semnat un contract de 697.773,55 de lei, fără TVA, pentru ”Servicii de conştientizare publică”, SC Expert Cont SRL a semnat un contract de 80.000 de lei, fără TVA, pentru auditul proiectului, Asocierea SC Romair Consulting SRL – Enviroplan SA – EPEM a semnat un contract în valoare de 403.680 de lei, fără TVA, pentru Asistenţă tehnică din partea proiectantului.

Directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru, este cercetat în dosarul „Herţanu”, pentru că ar fi dat mită şi pentru obţinerea unor contracte de consultanţă cu Primăria Sectorului 1 Bucureşti. Andrei Chiliman. Potrivit mediului de afaceri, Boeru era perceput ca „trimisul special” al lui Călin Popescu Tăriceanu în Prahova. „Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian. Semcu Adrian a afirmat că Boeru Gheorghe are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanţare europeană ce urma să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului”, arată o declaraţie consemnată în rechizitoriu.

 

Amendă de 200.000 de euro/zi

200.000 de euro pe zi este amenda pe care ţara noastră ar putea să o primească de la Uniunea Europeană. Motivul este nerespectarea directivelor de mediu privind închiderea celor peste 140 de depozite de deşeuri neconforme existente în ţară.

 

La Suceava clujenii fac asistenţă tehnică la SMID

În 2012, contractul ”Asistenţă tehnică în gestionarea şi implementarea Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava şi în derularea campaniilor de conştientizare şi informare aferente proiectului” a fost câştigat de EPMC Consulting SRL Cluj pentru suma de 2.098.093,47 de lei, fără TVA. Firma este deţinută de Iuliana Cristina Corpodean.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.