După şapte ani de la interzicerea totală a substanţelor etnobotanice, în municipiul ClujNapoca au dispărut toate magazinele ce se ocupau cu comercializarea acestui tip de droguri. Unele magazine de vise au fost sancţionate de nenumărate ori, altele au fost închise instant, iar altele şi-au schimbat pur şi simplu activitatea.
Afacerea cu etnobotanice a explodat în anul 2005 după ce Guvernul a elaborat o lege care reglementa, regimul juridic al plantelor, substanţelorşi preparatelor halucinogene şi permitea comercianţilor să îşi deschidă puncte de vânzare a acestor substanţe în toată ţara.
Perioada 2005-2011 a fost reprezentată de o creştere a interesului populaţieifaţă de consumul de droguri şi de apariţiaaşa-numitelor „magazine de vise” ce vindeau substanţepsihoactive sub numele de droguri legale sau plante etnobotanice. Tot în această perioadă, un raport oficial al ONU pentru Combaterea Drogurilor şiInfracţionalităţii a arătat că România a intrat pe lista neagră a ţărilor considerate principalele rute de tranzit folosite de traficanţii de heroină ce transportau acest drog din Afganistan spre Europa .
După ce consumul de droguri a făcut ravagii în România, iar spitalele au început să raporteze un număr din ce în ce mai mare de pacienţiintoxicaţi cu aceste substanţe, printre care şi minori, Ministerul Sănătăţii a stabilit o listă cu plantele şisubstanţelepsihoactive interzise, după ce s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătate. Astfel, Guvernul a decis în anul 2005 ca magazinele de etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către Ministerul Sănătăţii, urmând ca autorităţile să efectueze controale şi să dispună închiderea magazinelor care nu respectă această obligaţie.
După adoptarea deciziei Guvernului, Consiliul Local Cluj-Napoca a emis o hotărâre cu privire la interzicerea desfăşurăriicomerţului cu substanţe etnobotanice la o distanţă mai mică de 2.000 de metri faţă de unităţile de învăţământ.
Cu toate acestea, nu toţi vânzătorii s-au supus acestui ordin, iar prin acţiunile întreprinse de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj s-a dispus sancţionarea acestor magazine. De asemenea, poliţiştii au depistat nu de puţine ori substanţe de pe tabelul interzis puse spre vânzare.
Interzicerea totală a comercializării cu etnobotanice
După tentativele de monitorizare eşuate ale autorităţilor asupra acestui tip de magazine, Guvernul a hotărât interzicerea totală a comercializării cu acest tip de substanţe. Astfel, în luna noiembrie 2010, a fost promulgată legea care a interzis oricare formă de import-export a acestor substanţe, precum şi vânzarea, deţinerea sau consumul acestora. Astfel, administratorii „magazinelor de vise” au fost nevoiţi să îşidesfiinţeze firmele, iar cei ce şi-au continuat activitatea au fost sancţionaţi sau arestaţi, după caz.
Mulţi dintre administratorii societăţilor ce au fost sancţionate pentru încălcarea acestei legi şi-au închis punctele de lucru sau şi-au modificat activitatea orientându-se spre altceva.
Dacă în prima parte a anului 2010 în Cluj-Napoca funcţionau nouă magazine care comercializau substanţe etnobotanice, în urma verificărilor şi a sancţiunilorrepetate ale Serviciului Inspecţie Comercială din cadrul Poliţiei Comunitare a Primăriei, cinci dintre acestea care au încălcat păstrarea distanţei de 2.000 de metri faţă de unităţile de învăţământ, au fost închise. O dată cu adoptarea hotărârii Guvernului de a interzice cu totul comercializarea cu aceste produse, la sfârşitul anului au dispărut şi ultimele magazine cu acest tip de activitate.
Magazinele din Cluj ce şi-au reorientat activitatea
SC Stefmandcas SRL, este una din societăţile ce a găzduit patru magazine în România ce vindeau produse etnobotanice, respectiv în Cluj, Baia Mare, Oradea şi Sibiu, sediul principal fiind în municipiul Cluj-Napoca. După ce Andrei Kallo, administratorul societăţii a fost sancţionat pentru nerespectarea normelor de comercializare a acestor substanţe, societatea s-a reorientat spre activităţi cum ar fi restaurante şi baruri, dar afacerea a rezistat doar până în anul 2015, firma intrând în faliment.
În momentul de faţă Andrei Kallodeţine societatea CIA HOME, asociat fiind fosta lui soţie Florina Cristina Kallo. SC CIA HOME SRL cu sediul în Cluj, are ca tip de activitate lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţialeşinerezidenţiale.
O altă societate care a vândut „droguri legale” în Cluj, este S.C Planto Calm S.R.L, originară din judeţul Bacău, ce a avut în România patru astfel de magazine. Zlati Aurelian Ionel, administratorul acestei societăţi a ajuns în instanţă cu Primăria Cluj-Napoca pe motiv că autorităţile locale au cerut suspendarea activităţii acestei societăţi până la obţinereaautorizaţiilor de funcţionare. În luna februarie a anului 2010, cererea primăriei a fost respinsă de Tribunalul Comercial Cluj, însă în urma efectuării unor controale din luna mai ce au arătat că societatea a continuat comercializarea cu substanţele interzise de Ministerul Sănătăţii, s-a dispus închiderea definitivă a acesteia.
SC Legal Shop SRL, este a treia societate ce se ocupa cu comercializarea etnobotanicelor. În anul 2009, administratorul acestei firme, Conea Florin împreună cu asociaţii acestuia, Alexandru Dumitru şi Cătălin Olah, se puteau lăuda că sunt proprietarii primului magazin virtual de etnobotanice din România. Pe numele acestei societăţi au fost întocmite trei dosare penale după ce proprietarul şi-a deschis noi puncte de lucru în alte oraşe din ţară cu toate că i-a fost suspendată activitatea. În acest moment asociatul lui Conea, Cătălin Olah administrează o afacere în Bucureşti „Olah Consulting Services” ce se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.
Ultima societate ce nu a fost închisă, ci doar şi-a schimbat tipul de activitate este SC Belvedere Ergoplant SRL a cărui administrator este Gabriel Sorin Rus. Aceasta încă mai funcţionează în Cluj şi se ocupă cu comerţul de trabucuri, ţigareteşi tutun.
Alte societăţi ce au găzduit magazine de substanţe „legale” din Cluj sunt: SC Kalibru 7 SRL, cu punct de lucru în municipiul Turda şi sediul în Târgu Mureş, SC. Highway Shop SRL, SC. Flavour Shop SRL, SC. Planto Calm SRL şi SC Legal Shop SRL. Aceste firme nu şi-au mai continuat în nici un fel activitatea.
Bai fratilor legalizati iarba (cannabis) si interziceti etnobotanicele.Iarba s-a dovedit stiintific ca are efecte benefice pentru sanatate.