Orasul de sub Feleac capata un aspect antitetic, chiar în centrul cartierului Marasti, unde se învecineaza cladiri mari, moderne si adevarate cocioabe. Aici, într-o zona relativ centrala a orasului, mai precis pe strada Coastei, în spatele strazii Dorobantilor, oamenii traiesc în conditii mizere fara apa potabila sau canalizare. Iar aceasta strada se afla la doar 100 de metri departare de Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” – cladire care adaposteste centrul public de informare NATO – si alaturi de un centru de afaceri ultramodern – una dintre putinele cladiri de birouri clasa A din oras.
Lipsa apei potabile, a canalizarii, toaletele plasate pe maginea drumului si cantitatea mare de gunoi fac din acea zona o adevarata bomba ecologica care îi ameninta atât pe locatarii caselor din chirpici cât si pe locuitorii din blocurile de pe strada Dorobantilor, continuu deranjati de galagia si mizeria provocata de chiriasii “Coastei”.
Din fericire, Primaria a gasit o solutie pentru rezolvarea problemei. În urma cu doi ani s-a organizat o licitatie prin care autoritatile locale concesionau terenul pe care momentan sunt amplasate cocioabele, în vederea realizarii de locuinte sociale pentru tineri. La licitatia din 20 iulie 2005 s-au prezentat doua firme, SC Napoca SRL si SC Tomsa SRL. Aceasta din urma, cunoscuta si sub numele de TOM HAUS Constructii a avut castig de cauza, urmând ca in viitorul apropiat sa constuiasca in acea zona trei module de locuinte, care vor contine in total 90 de apartamente. 20 dintre acestea vor reveni cu titlu gratuit Consiliului local. Conform Primariei Cluj – Napoca prin HCL 619-2007, Consiliul Local a aprobat semnarea unui act aditional la contractul de concesiune încheiat cu firma SC TOMSA SRL, în vederea realizarii unor blocuri de locuinte, în sensul prelungirii cu un an a termenului de începere a executarii lucrarilor autorizate, respectiv pâna la data de 25 septembrie 2008. In ceea ce-i priveste pe locuitorii ‘Coastei’, Primaria analizeaza identificarea unor solutii frezabile de locuit pentru aceste persoane, în situatia în care proiectul va afecta locuintele provizorii ale acestora. Fortat denumita ‘Coasta’, strada nu are retea de apa si canalizare decât pentru patru dintre cele aproape 30 de familii care locuiesc acolo. De la primele familii cu contract, în scurt timp s-a ajuns ca pe strada sa locuiasca peste 20 , chemate de cele care deja locuiau aici.Astfel s-au ridicat zeci de baraci de doi-trei metri patrati.”Eu am fost prima care a avut contract de închiriere aici. Pe atunci nu era nici o baraca ridicata pe strada asta. Cu timpul chiriasii cu contract au început sa-si cheme pe rând neamurile si copiii. Acum nici nu mai stiu câte familii sunt in total.”, marturiseste Susana Kovacs. Toate acestea în centrul unuia dintre cele mai mari orase din tara, sub ferestrele de la birourile Nokia din Olimpia Business Center.
Adina Fartusnic