Propunerile Comisiei Europene pentru bugetul UE vor adânci falia dintre statele vestice și cele din estul Europei, sugerează publicațiile Euobserver și Financial Times, care arată că noul buget va văduvi țările mai sărace din Est de o parte din fondurile de coeziune. Acestea din urma erau alocate în funcție de PIB-ul și numărul de locuitori al fiecărui stat membru, neexistând vreo condiționare de natură politică sau legată de valorile fundamentale ale statului de drept.

Acum, Comisia Europeană propune reducerea fondurilor pentru statele în care care este afectată independența justiției. Executivul UE mai propune și introducerea unor indicatori legați de acceptarea imigranților și alți factori sociali. Principalele state vizate, scrie presa europeană, sunt Polonia și Ungaria, unde guvernele s-au opus migrației și au recurs la reforme ale justiției criticate în cancelariile vestice. Ungaria este statul a cărui economie se bazează cel mai mult pe fondurile UE, în timp ce Polonia primește cele mai multe asemenea fonduri.

Un diplomat est-european citat de Euobserver arată că, „simțim că își bat joc de noi“ prin aceste propuneri. Un alt diplomat susține că proiectul de buget al UE pare să fie o „răzbunare“ pentru încălcările repetate ale legilor UE. Reducerea fondurilor de coeziune este alternativa la pedepsirea statelor estice prin prin suspendarea dreptului de vot, prevăzută în articolul 7 al UE. Reducerea fondurilor pe criterii politice nu este prevăzută în Tratatul UE, însă birocrații de la Bruxelles vor folosi Articolul 322 privitor la managementul financiar. S-a apelat la această variantă întrucât măsura prevăzută de articolul 7 nu putea fi adoptată decât prin votul unanim al statelor membre, spre deosebire de reducerea fondurilor de coeziune. Fondurile astfel „economisite“ în estul UE for lua calea statelor sudice care au fost lovite de valul migrator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.