În judetul Cluj, vor fi investite în anii urmatori zece milioane de euro pentru refacerea unor zone poluate anterior.Agentia pentru Protectia Mediului Cluj (APM) va urmari 15 agenti economici care vor trebui sa investesca, dupa închiderea unor activitati, mai multe milioane de euro pentru a reduce poluarea la limite normale.
Directorul APM Cluj, Septimiu Sânmarghitan, a declarat miercuri, într-o conferinta de presa, ca în momentul închiderii unei activitati cu caracter poluator a unei societati comerciale, aceasta are obligatia de a solicita un aviz de mediu de închidere. Se stabilesc obligatiile de mediu în vederea refacerii terenurilor la forma initiala si a curatarii siturilor poluate. “ Sunt unitati la nivelul judetean Cluj care vor investii în anii urmatori milioane de euro pentru refacerea acestor zone poluate anterior, prin desfasurarea activitatilor industriale”, a afirmat Sânmarghitan.
Fara autorizatie de mediu
În judetul Cluj, doi mari poluatori nu au primit în 2007 autorizatie integrata de mediu deoarece nu au îndeplinit procedurile corespunzatoare si nu au avut dovezi ca investesc anumite sume de bani pentru reducerea poluarii. Acestia sunt Casirom Turda si Agroflip Bontida. Printre marii poluatori din Cluj, se afla Terapia si Petrom, care si-au închis o parte din unitati, printre care si un depozit de carburant. Aceste firme si-au stabilit deja programele necesare depoluarii care vor avea loc în Cluj, pe parcursul a trei-patru ani de zile.
Planul PLAM
Planul Local de Actiune pentru Mediu este din ce în ce mai mult utilizat pentru a face fata cerintelor de mediu locale cu standardele existente în Uniunea Europeana. PLAM vizeaza în general diminuarea poluarii, utilizarea eficienta a resurselor naturale regenerabile si neregenerabile si dezvoltarea educatiei ecologice. Se pune accentul pe importanta respectarii cerintelor economice prezente, tinând cont de necesitatea respectarii principiilor de coabitare cu mediul natural.
Planul PLAM trebuie sa atinga urmatoarele obiective: sa identifice, sa evalueze si sa stabileasca problemele si aspectele de mediu în judetul Cluj, sa stabileasca prioritatile de acttiune în scopul îmbunatatirii conditiilor de mediu si nu în ultimul rând sa promoveze constientizarea publica cu privire la drepturile si obligatiile comunitatii fatp de mediul natural. Un alt plan este acela de a intarii capacitatea autoritatilor locale ,agentiilor economici si a comunitatii locale pentru a elabora si implementa programe de protectie si conservare a mediului natural.
11 categorii de probleme
La nivelul judetului Cluj, au fost gasite 11 categorii de probleme, dintre care sase categorii de probleme vizând elemente ale mediului natural. Categoriile sunt urmatoarele:
1. Poluarea apelor de suprafata
2. Poluarea solului si a apelor subterane
3. Calitatea necorespunzatoare si insuficienta a apei potabile
4. Poluarea atmosferei
5. Gestiunea deseurilor
6. Degradarea mediului natural si construit
La nivelul judetului Cluj, se realizeaza anual, de catre Agentia pentru Protectia Mediului Cluj, inventarul emisiilor de poluanti în atmosfera pe baza chestionarelor completate de catre agentii economici, folosind metodologia recomandata de Uniunea Europeana CORINAIR sau AP42.
Beatrice Golondzac