O firmă care își are sediul într-o garsonieră, SC Teo Trans, dar este bine înșurubată în afacerile de infrastructură din România va primi peste 1,5 milioane de lei, fără TVA, pentru a face lucrări de întreținere pe drumurile drumurile din Cluj și din administrarea RADP Cluj.
Contractele semnate cu societatea care le aparține lui Valentina și Adrian Teodorescu, cel din urmă fiind și administrator prevăd executarea pentru o perioadă de 4 ani a lucrărilor de întretinere poduri, pasaje, podete, tuneluri. Intretinerea zidurilor de sprijin si prevenirea efectelor inundatiilor – pe o perioada de 4 ani D.R.D.P. CLUJ, Lot 1 Sectia Autostrada A 3, Lot 2 SDN Cluj, Lot 3 SDN Bistrita, Lot 4 SDN Oradea, Lot 5 SDN Baia Mare, Lot 6 SDN Alba Iulia, Lot 7 SDN Satu Mare, Lot 8 SDN Zalau.
Adrian Teodorescu este fratele lui Răzvan Emil Teodorescu, fost șef la Compania de Drumuri și Autostrăzi din România. De altfel, pentru faptul că fostul șef al companiei de stat i-a dat contracte firmei deținute de fratele lui, Teodorescu are și o plângere la DNA, dar procurorii au clasat dosarul și l-au trimis la o secție de poliție.
Firma respectivă nu stă doar în relațiile fostului șef de la Compania de Drumuri, ea fiind conectată și la politicieni, precum Adriean Videanu sau Rovana Plumb.
Până anul trecut, valoarea totală a contractelor obținute de firma Teo Trans se ridica la suma 369,94 milioane de lei, fără TVA, pentru lucrări de întreţinere curentă, pe timp de vară, a drumurilor, potrivit anunţurilor publicate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Spre exemplu, spre finele lui 2018, firma CNAIR trei contracte acord cadru în valoare de aproape 5 milioane de euro pentru”întretinere poduri, pasaje, podețe, tuneluri, ziduri de sprijin” în zonele Miercurea Ciuc, Sfîntu Gheorghe, Secția Autostrăzi Sibiu.
În asociere cu Strabenbau Logistic și Kirilic Group firma a încheiat un contract acord cadru de aproape 12 milioane de euro cu Direcția regională București pentru ”lucrări întreținere curentă pe timp de vară siguranță rutieră”.
”La data de 21 aprilie 2015, s-a dispus clasarea faţă de presupusa faptă ce ar fi atras competența de soluționare a DNA (asimilată infracțiunilor de corupție), în temeiul art. 16 litera a) din CPP, (fapta nu există), iar pentru infracțiunea ce nu atrage competența DNA, cauza a fost declinată la PJ Sector 4”, arată răspunsul DNA.
Plângerea vine din partea ANI care a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, precum şi sâvârşirea de infracţiuni asimilate celor de corupţie de către Theodor Răzvan Emil Teodorescu, director al Direcţiei Achiziţii Finanţare de la Buget din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în perioada 8 aprilie – 21 octombrie 2013. Potrivit ANI, Răzvan Emil Teodorescu a semnat o serie de documente privind acordul-cadru având ca obiect „Lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale din administrare, Lot 1-DRDP Bucureşti”, încheiat între CNADNR, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti, în calitate de promitent-achizitor, şi Asocierea SC Anduna Servimob SRL & Teo Trans Consulting SRL, în condiţiile în care fratele său este administrator şi asociat al firmei Teo Trans Consulting.
„Conform acordului, pentru lucrările executate, plăţile datorate Asocierii SC Anduna Servimob SRL & SC Teo Trans Consulting SRL sunt cele declarate în propunerea financiară a acestuia, respectiv 27.072.864,46 lei (aprox. 6.117.470,22 euro), la care se adaugă TVA reprezentând 6.497.487,47 lei (aprox. 1.468.192,85 euro)”, se arată într-un comunicat de presă al ANI, transmis luni agenţiei MEDIAFAX. Fostul director de la CNADNR ar fi încălcat astfel dispoziţiile articolului 301 din Codul Penal, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. De asemenea, întrucât Teodorescu ar fi folosit în scop personal informaţiile deţinute în virtutea prerogativelor funcţiei, au rezultat şi indicii privind săvârşirea infracţiunilor asimilate celor de corupţie, prevăzute de articolul 12, litera b) din Legea 78/2000, potrivit cărora: „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, arată ANI.