La jumătatea acestei luni, Ministerul Afacerilor Interne a atribuit licitația ”Sistem informatic central, în cadrul proiectului SIIEASC” către firma S & T ROMANIA, valoarea contractului fiind de 39.177.805,25 lei, fără TVA.
Metoda de atribuire a fost cea a dialogului competitiv, chiar dacă legea prevede că autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de dialog competitiv în cazul în care, în urma unei proceduri de licitație deschisă sau de licitație restrânsă, au fost depuse numai oferte neconforme sau inacceptabile.
În pofida faptului că firma a câștigat până acum contracte de milioane de euro, societatea merge de câțiva ani în pierdere. Din 2016 până în 2018 firma a declarat constant pierderi ajungând până la 3,4 milioane de lei. În același timp, cifra de afaceri nu a scăzut sub 130 de milioane de lei.
Acționarii firmei sunt acum două companii austriece, COMPUTER BETTING COMPANY GMBH și S&T AG. Însă, până de curând, 30% din pachetul de acțiuni era deținut de firma Quality Business Solutions, care aparține soților Adriana-Iuliana și Dumitru-Octavian Nicolau, el fiind și director al S&T Romania până în decembrie 2017.
Iuliana Nicolau a avut acțiuni la firma 2K Telecom pe care i le-a vândut lui Sebastian Ghiță. De asemenea, la una dintre firmele controlate de Iuliana Nicolau, Omnivision Consultanță, a lucrat soția fostului director STS, generalul Marcel Opriș.
De altfel, partenerii proiectului ”“Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”, cod SMIS 2014+ 120025” din care face parte și acest contract sunt Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Valoarea totală a proiectului este de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate (POC) și cofinanțare proprie de la bugetul de stat, în valoare de 28.956.600,42 lei.
Astfel, contractul pentru sistemul informatic din cadrul acestui proiect a ajuns la societatea S&T România. Subcontractanții din acest contract vor fi ARA Software Group – 5%, Tema Energy – 7%, Business Smart & Integrated Projects – 5% și SolvIT Networks – 7%
Unul dintre subcontractori a avut probleme cu DNA, dar a fost achitat
Unul dintre subcontractori, firma SolvIt Networks este patronată de SCEMTOVICI MIHAI. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru ”tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”. Însă, judecătorii l-au achitat de acuzații.
Practic, potrivit DNA, ”între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (în prezent Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), în calitate de autoritate de management pentru Programul Operațional Regional și societatea administrată de inculpatul Scemtovici Mihai, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contract de finanțare privind proiectul „Îmbunătățirea activității de producție cinematografică prin tehnologii noi”.
Conform contractului respectiv, valoarea totală eligibilă a proiectului a fost stabilită la suma de 1.180.834,91 lei, din care 850.000 lei reprezenta finanțarea nerambursabilă.
Obiectivele proiectului le-au constituit achiziția de echipamente tehnologice performante pentru postproducție cinematografică, video și televiziune și angajarea a șase persoane pentru funcționarea optimă a investiției, urmărindu-se în aceste fel creșterea competitivității societății inculpatului.
În acest context, la data de 17 aprilie 2014, inculpatul Scemtovici Mihai a prezentat Agenției pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov (A.D.R.B.I.) documente inexacte (de calificare ofertanți, declarații privind eligibilitatea, împuterniciri ofertanți, documentație de atribuire, contract de vânzare – cumpărare), întocmite cu ocazia simulării unei proceduri de achiziție în care se atesta în mod fraudulos calitatea de câștigător unei alte societăți comerciale, în scopul decontării sumei de 160.340 euro.
Fondurile solicitate nu au mai fost obținute de inculpat ca urmare a inițierii unui control de către Departamentul pentru Lupta Antifraudă”.
Băieții eterni din sistem
În cadrul acestui proiect au mai fost achiziționate servicii pentru digitalizarea registrelor de stare civilă, pentru ca românii să nu mai fie nevoiți să prezinte la orice registratură copii ale certificatelor de nastere, căsătorie, etc. Acest contract, în valoare de 34,6 milioane de lei, fără TVA, a fost atribuit companiei Telekom România. Însă, Telekom s-a prezentat cu următorii subcontractanți fără de care afacerea nu ar mai fi ieșit. Astfel, Primul Meridian va primi 30% din contract, Trencadis Corp – 15%, Complex Systems Development – 15% și Digital Archiving Solutions – 2%.
De asemenea, tot în cadrul acestui proiect, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a atribuit două contracte pentru furnizarea echipamentelor de comunicații și licențelor destinate sistemului IT. Firmele câștigătoare sunt Trencadis Corp – 13,4 milioane de lei, fără TVA, și Nova Tech Integrated Solutions – 2,92 milioane de lei, fără TVA.
După cum se poate observa, firma Trencadis a câștigat o felie destul de consistentă din acest contract. Asociații firmei sunt Alexander N. Capital Management SRL, companie deținută de băimăreanul Radu Negulescu, Mihaela Maria Moldovan și Carlo Robert Burci, fiul lui Cristian Burci. De curând, în acționariatul acestei societăți a fost cooptat și Frank Timiș, care se află în spatele afacerilor de exploatare auriferă din Munții Apuseni.
În urmă cu doi ani, firma Trencadis Corp, la care Carlo Burci este acționar alături de băimăreanul Radu Negulescu, a participat la licitația pentru obținerea unui contract cadru pentru întreținerea bazei de date din programul de plăți a subvențiilor destinate fermierilor. Oferta a fost depusă în asociere cu Telekom Romania Communications, Best Internet Security și Soft Business Union. Telekom este deținută de statul român în asociere cu grupul german cu aceeași denumire, Best Internet Security este legată de Cristian Cucu , fost secretar de stat în Guvernul Ciolos, iar Soft Business Union este o societate prin care ANOFM a ”sifonat” câteva zeci de milioane de lei din fondurile europene.
Gazeta de Cluj a prezentat în numerele anterioare cum societatea Trencadis din Baia Mare a fost angajată în campania pentru alegerile prezidențiale pentru a îl ajuta pe Klaus Iohannis să câștige alegerile.
are fostul sef sts destui preteni si in cluj
da dna tace