Uniunea Europeană va impune o taxă firmelor private pentru constituirea unui fond de 750 mld de euro destinat țărilor afectate de criză. Taxa va fi plătită de companiile private care depăsesc o cifră de afaceri cumulată de 750 milioane de euro. În Cluj există o singură societate comercială privată care îndeplinește acest riteriu, iar la nivel național sunt peste 40 de companii care s-ar putea înscrie ca plătitori ai acestei taxe.

Mol Romania Petroleum Products S.R.L. este singura firmă din Cluj care o cifră de afaceri de 6.721.687.637 lei!

În acest moment, Comisia Europeană nu a dat detalii despre cum va fi calculată și colectată taxa propusă săptămâna trecută. Comisarul Hahn a spus pentru Financial Times că circa 70.000 de companii care activează în UE ar urma să plătească, dar nu a spus care e cuantumul. Ca să fie aprobată noua taxă, întreg pachetul denumit Next Generation EU trebuie aprobat atât de Parlamentul European (care a indicat susținerea), cât și de Consiliului UE (care reunește statele membre), dar Austria a indicat deja că nu este de acord cu inițiativa Comisiei, arată g4media.ro.

Clasamentul firmelor din România în funcție de cifra de afaceri din 2018 (pentru 2019 nu sunt disponibile toate datele) e condus de Automobile Dacia (24,7 miliarde de lei), OMV Petrom Marketing (17,8 miliarde lei), OMV Petrom SA (14,1 miliarde lei), Rompetrol Rafinare SA (14,1 miliarde lei) și Rompetrol Downstream (10,9 miliarde lei).

În total, potrivit calculelor la cursul mediu al euro din 2018, 43 de companii au avut o cifră de afaceri mai mare sau egală cu 750 milioane de euro. Clasamentul este dominat de companii multinaționale, dar în top sunt și antreprenori autohtoni (Dedeman, RCS) sau firme de stat (Hidroelectrica, Romgaz, Electrica). Nu e clar dacă taxa dorită de Comisia Europeană, odată acceptată de toate statele membre, va fi plătită doar de firmele – mamă sau și de subsidiarele din fiecare stat membru în care cifra de afaceri a respectivei firme trece de pragul de 750 milioane de euro.

Nu e clar care va fi anul de referință la care se va raporta Comisia Europeană dacă această nouă taxă va fi aprobată, dat fiind că performanțele din 2020 ale multor companii vor suferi modificări substanțiale din cauza crizei în desfășurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.