Reprezentanții mai multor firme din domeniul pompelor funebre trag un semnal de alarmă privitor la faptul că administrația locală clujeană, prin intermediul Serviciului Administrare cimitire domeniu public, condus de Camelia Fărcaș, protejează interesele unei anumite firme din această branșă. Este vorba de societatea Rotcons, implicată într-un dosar penal. Dan Ionescu, este implicat într-un dosar penal de corupție pentru dare de mită. Practic procurorii au descoperit că Ionescu dădea mită medicilor ambulanțieri pentru ca cei din urmă să îi convingă pe aparținătorii persoanelor decedate să apeleze la serviciile funerare ale firmei Rotcons.

Unul dintre proprietarii unei afaceri concurente reclamă modul în care șefa Serviciului Administrare cimitire din cadrul Primăriei Cluj Napoca a încercat să îl scoată din afaceri. 

”Toate abuzurile au început în momentul în care a fost numită ca șef de serviciu cimitire doamna Camelia Fărcaș, care a încercat de câte ori a avut ocazia prin orice mijloace și pe orice cale să îmi denigreze firma la care eu sunt administrator. Încă din prima clipă, a încercat să mă scoată din spațiu, atunci nu a reușit să mă scoată pe mine, în schimb a scos un alt chiriaș care era în spațiul apropiat de cel pe care îl ocupa domnul Ionescu (Dan Ionescu, proprietarul afacerii Rotcons, n.red.). Spațiul pe care îl ocupa domnul. Ionescu la momentul respectiv era un spațiu atribuit de către primărie R.A.D.P-ului și pe care doamna Fărcaș i l-a dat spre folosință acestui domn fără contract. Doamna Fărcaș a scos atunci chiriașul respectiv din spațiu pe motiv că are nevoie de spații pentru birouri, deși în acel moment în clădirea respectivă existau birouri. Scopul dânsei a fost de a elimina orice fel de concurență în favoarea lui Ionescu și astfel el rămânând singur în clădire, își puteau face treaba liniștiți fiind feriți de alți ochi. Pe mine personal doamna Fărcaș m-a chemat la dânsa ca să îmi interzică să mai vorbesc cu vreo persoană care vine la Cimitirul Mănăștur, deoarece dânsa îi trimitea oamenii direct cu dedicație la Ionescu, lucru pe care mi l-au spus persoanele când veneau la cimitir și spuneau că doamna Fărcaș i-a trimis la Ionescu să le rezolve cu loc de veci și cu tot ce ține de înmormântare”, explică patronul firmei ”faultate”.

Firma și patronul implicați într-un dosar de corupție

Firma Rotcons și Dan Ionescu, care este administrator și unic acționar, sunt implicați într-un dosar penal în care un medic ambulanțier este acuzat că primea bani de la Ionescu pentru a îi convinge pe aparținătorii persoanelor decedate să apele la serviciile de înhumare oferite de cei de la Rotcons.

Pe ultimul an declarat fiscal, societatea are o cifră de afaceri de peste 400.000 lei, un profit de 163.000 lei și… niciun angajat!

Anul trecut, Dan Ionescu a deschis și firma Dan Funerar Construct. Sunt mari șansele ca, la un moment dat, crucial pentru afacerea lui Ionescu, activele de la Rotcons să fie pasate firmei nou înființate.

Ionescu a fost trimis în judecată pentru dare de mită, acuzațiile fiind de complicitate în formă continuată la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (12 acte materiale).

”La data de 13 ianuarie 2015, ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate în formă continuată la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, de angajaţi cu funcţii de conducere şi alţi funcţionari din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj, respectiv angajaţi ai unei societăţi comerciale, având ca principal obiect de activitate servicii funerare. S-a reţinut că pe baza înţelegerii voluntare, având ca obiect obţinerea unor câştiguri facile, un voluntar din cadrul Serviciului de Ambulanţă Cluj obţinea de la angajaţii din cadrul dispeceratului date privind persoane cu privire la care au fost efectuate apeluri de solicitare a intervenţiei de urgenţă şi care au decedat, informaţii pe care le furniza inculpatului, administrator al societăţii comerciale, pe baza cărora angajaţii societăţii prestau servicii de această natură, cu prioritate faţă de alte societăţi care activează în acelaşi domeniu. În schimbul datelor furnizate, voluntarul din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj ar fi primit de la administratorul societăţii sume de bani cuprinse între 600 şi 800 de lei pentru un caz, sume din care, la rândul său, remitea aproximativ 100 – 200 de lei dispecerului şi, după caz, câte 125 – 250 lei membrilor echipajului de pe ambulanţă.”, se arată în comunicatul DGA.

În cadrul acestui dosar, chiar dacă există mai multe persoane inculpate, Ionescu a fost singurul trimis în judecată pentru că ceilalți au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Bețe în roțile dricului

În pofida faptului că ceilalți proprietari de afaceri de pompe funebre din Cluj au încercat să amenajeze o serie de spații sau să își prelungească contractele de închiriere cu municipalitatea clujeană, oamenii s-au lovit de refuzul administrației locale.

”Începând cu anul 2015 și până în 2017, am tot depus cereri pentru extinderea spațiului cu încă două camere care erau în continuarea spațiului meu și care erau libere, menționez că și în momentul de față, totul este gol, cu excepția spațiului pe care îl ocup eu. Cererea am facut-o către Direcția Tehnică, pentru că acolo era acum contractul meu. Însă am primit un răspuns semnat de către doamna Camelia Fărcaș, domnul Gheorghe Șurubaru și domnul Virgil Poruțiu pentru a mă adresa Direcției de Patrimoniu, lucru pe care l-am făcut, dar am fost foarte surprinsă când am văzut că și de la Direcția de Patrimoniu au trimis un răspuns pe care figurau tot aceleași trei semnături! Bineînțeles că cererea de extindere a fost refuzată pe motiv că clădirea va intra într-un amplu proces de renovare, lucru care nu a avut loc nici până azi!

În anul 2018, contractul meu a expirat, am depus cerere de prelungire, dar am primit un răspuns tot din partea aceleiași doamne că contractul a încetat și nu se va prelungi. Toate cererile de până acum pe care le depuneam pentru prelungirea contractului, intrau în Comisia Mixtă. Această cerere din 2018, nu a mai intrat în Comisia Mixtă. Am mers mai departe în Instanță, unde nu s-a rezolvat nimic și dându-mi-se răspunsuri niște răspunsuri evazive și mi s-a făcut proces de evacuare. Am înțeles că sunt doar chiriaș și că proprietarul poate face oricând ceea ce dorește cu spațiile lui, dar așa cum nici eu nu sunt proprietar, nici doamna Camelia Fărcaș nu este proprietara vreunui bun care aparține Primăriei sau Cimitirelor din Cluj, ci le are doar în administrare și ar trebui să le administreze așa cum se cuvine, astfel încât să aducă beneficii Primăriei. În tot acest timp, din 2018 și până în prezent, plătesc o suprataxă lunară care mi-a fost stabilită de către Primărie, lucru care mi se pare absolut normal atâta timp cât eu ocup spațiul.

În 2018, Curtea de Conturi a cerut revizuirea clauzelor contractuale cu firmele care au în chirie spații de la administrația locală, în vederea eficienței  și eficacității economice. Acest lucru nu s-a întâmplat, nu am fost chemată niciodată pentru o eventuală renegociere a clauzelor contractuale”, explică patronul firmei de pompe funebre care reclamă abuzurile din administrația locală.

Sicriele din birourile administrației

”Doamna șefă de la Serviciul Cimitire are strânse legături cu altă firmă din același domeniu ca și al meu, S.C. Rotcons, care îl are ca administrator pe Dan Ionescu, care are pe rol un proces de corupție și dare de mită. Cu toate acestea, Camelia Fărcaș și Dan Ionescu fac legea în cimitirele din Cluj. Această firmă a câștigat și licitația cazurilor sociale, licitație de care noi celelalte firme nici nu am știut. Mai mult, această firmă, cu acordul doamnei, a primit un spațiu în Capela Mănăștur (fostul birou de administrație, n.red.), unde își ține sicrie fără niciun contract. De asemenea, acest domn face și deshumări și reînhumări fără a plăti taxe la R.A.D.P. ”, arată plângerea trimisă reporterilor Gazeta de Cluj

Am încercat să obținem o reacție și din partea administrației locale vizavi de practicile din cimitirele clujene.

”Firmele de Pompe funebre au ca obiect de activitate serviciile legate de moartea unei persoane și pregătirea celor necesare pentru înmormântare sau, după caz, pentru incinerare. Cimitirul, așa cum este definit în Legea nr.102/2014, art.3  este “spațiul situat în intravilanul sau extravilanul localității, care a fost, este sau va fi destinat înhumării”. În ceea ce privește circulația auto pe aleile din cimitire, va informăm că acestea au fost  amenajate în primul rând, pentru a permite accesul pietonal și al mașinii mortuare spre locurile de mormânt. Drept urmare, constructorii avizați pentru anul în curs pot intra în cimitire pentru a transporta materialele necesare executării lucrărilor, dar nu pot staționa pe aleile acestora.

Regulamentul de organizare şi funcţionare al cimitirelor aparţinând domeniului public al municipiului Cluj–Napoca şi aflate în administrarea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, aprobat prin HCL 300/2014, capitolul VI, Răspunderi și sancțiuni, punctul (4), lit. (i) prevede că „circularea cu mijloace auto și staționarea acestora în incinta cimitirelor” se sancționează cu amendă cuprinsă între 800-1600 lei. În Planul de pază al cimitirului Mănăștur, avizat de Poliția municipiului Cluj-Napoca, Secția IV Poliție, a fost stabilită ca și cale de acces pentru constructori, drumul situat în exteriorul cimitirului (pe latura dinspre str. Frunzișului, de la str. Govora până la str. Gh. Dima) care este destinat circulației publice. Ținând cont de prevederile Regulamentului mai sus amintit, precum și de Planurile de pază avizate de poliție, vă comunicăm faptul că Serviciul Administrare cimitire a solicitat doar respectarea acestora”, arată un răspuns oficial al Primăriei Cluj Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.