Liviu Man

La aproape trei luni de la izbucnirea în mod oficial a pandemiei de coronavirus în România suntem datori cu un mic bilanț.

Romania se află pe locul 47 în lume din 215 țări analizate de aplicația worldometers cu un total de 27.745 cazuri în data de 2 iulie. Bilanțul nu este rău dacă ne comparăm cu țările Europei Occidentale de unde am și importat virusul datorită gestionării catastrofale de către guvernul Orban al debutului pandemiei. Să ne aducem aminte cum președintele Iohannis ne asigura că infectarea cu SARS-COV 2 e doar o banală gripă, iar premierul Ludovic Orban ne sfătuia să nu ne aplecăm urechea la ”zvonurile apocaliptice” privind existența acestui virus de doi bani. Normal. Era în plină desfășurare a acțiunii alegerilor anticipate, când PNL era creditat la un incredibil scor de 40-45% din preferințele electoratului. Klaus Iohannis trebuia să posede pe lângă justiția lui, șefii lui de servicii secrete, guvernul său și Parlamentul său!

Dar coronavirusul a pus punct ambițiilor iohaniste și nu numai că n-am avut alegeri anticipate parlamentare, ci s-au amânat și alegerile locale din iunie la sfârșitul lunii septembrie.

Dar cum a gestionat criza guvernul penelist? Slab, foarte slab. În toată Europa Centrală și de Est înregistrăm cele mai grave rezultate fiind întrecuți la capitolul numărului de îmbolnăviri și de de morți la milionul de locuitori doar de Republica Moldova, care știm cu toții că este un stat eșuat condus de o mafie transpartinică rusofonă și de către însăși Federația Rusă.

Polonia înregistrează 929 de bolnavi  și doar 39 de morți tot la un milion de locuitori. Ucraina care are un sistem medical praf și un PIB per capita mai mic de peste două ori decât al României a înregistrat doar 1049 bolnavi și 27 de morți la un milion de locuitori.

Bulgarii de care tot râdem, 765 de bolnavi și doar 33 de morți la un milion de locuitori ca să nu mai vorbim de Ungaria cu 431 de bolnavi și 61 de morți la un milion de locuitori.

România mult lăudată de cascadorii râsului Iohannis-Orban înregistrează 1441 de bolnavi și 88 de morți la un milion de locuitori.

Necăjiții de basarabeni ne dau ”clasă” cu 4251 de bolnavi și 139 de morți la un milion de locuitori. Repet, acestea  sunt datele oficiale din 2 iulie – sursa worldofmeters.info.

Toate țările mai sus menționate cu excepția Poloniei sunt mai sărace ca România , în ceea ce privește PIB ul pe cap de locuitor și de asemenea, în valoarea absolută le depășim pe toate, cu excepția Poloniei la PIB-ul global .

Statistica nu iartă guvernul Orban. Am deschis frontiera fără să-i testăm pe românii din diaspora care nu trebuiau admiși fără testare că doar ei au adus molima în țară, după care am încărcat fragilul sistem de sănătate românesc cu îngrijirea a sute de mii, dacă nu, milioane de români care nu au contribuit cu niciun leu la susținerea sistemului românesc de sănătate. Dacă înainte le putea multora nasul de țara de ”căcat” România cum o numeau mulți imbecili dintre ei, au venit acum să se trateze pe banii românilor din țară și să-i și îmbolnăvească cu un drum.

Mă mir că a rezistat sistemul sanitar românesc și asta s-a întâmplat doar profesionalismului personalului medical din țară și în primul rând a medicilor și asistentelor. Să nu uităm că rata de infectare a personalului medical din România cu blestematul virus a fost una dintre cele mai mici din Europa ceea ce atestă încă odată seriozitatea castei noastre medicale.

A mai apărut o problemă vis a vis de specializările non-COVID. Luni de zile, spitalele de oncologie, de gastroenterologie sau de boli cardiovasculare au stat închise, spitalele nenorociților de bolnavi cronici care ca să supraviețuiască trebuiau să plătească firmelor private. Și cine n-a avut bani ce-a făcut? A murit!

Nici astăzi de pildă nu poți să te internezi la Clinica Medicală 3 din Cluj – specializată pe boli ale aparatului digestiv decât dacă vii cu salvarea prin UPU. Nu vii cu salvarea, mori acasă! Cum e posibil așa ceva?

Un prieten de familie al cărui tată a făcut un puseu de tensiune care-i punea viața în pericol nu a fost admis în niciun spital de stat din Cluj. L-a internat amicul meu la o clinică privată unde a plătit 1000 de euro spitalizarea pe trei zile. El a putut că are bani. Dar pensionarii români fără copii bogați, să nu uităm pensia medie netă în România anului 2020 este de 1350 de lei, ce fac dacă nu-i primește spitalul de stat? Mor! E incredibil ce se întâmplă în această țară. Să nu uităm că potrivit statisticii, mor în medie în România șapte sute de oameni zilnic.

După aproape trei luni de pandemie oficială avem 1400 de morți de COVID, adică numărul de morți din două zile obișnuite. Deci COVID-ul e responsabil pentru decesul în această perioadă a 3% dintre cei ce au murit, 97% au murit de alte patologii. Și oare câți din vina proastei organizări a sistemului sanitar ? 

Sper ca acești morți să-i bântuie pe cei responsabili de decesul lor!

Liviu Man

1 COMENTARIU

  1. De fapt, nici măcar epidemie nu a fost declarată de către MS, această gripă de sezon.
    Ministerul Sănătății a confirmat oficial că nu a declarat epidemie de COVID-19 pe teritoriul României pentru că nu se întruneau condițiile, deoarece numărul de cazuri de îmbolnăviri înregistrate în țara noastră nu a depășit nivelul endemic, se arată într-un răspuns redactat de Direcția Relații cu Presa a Ministerului Sănătății, către jurnalistul Eugen Chiracu (OCHR), citat de avocatul Gheorghe Piperea.

    „Ministerul Sănătății a confirmat oficial că NU a declarat niciodată epidemie pe teritoriul național. Motivația : nu se întruneau condițiile epidemiologice pentru asta, adică nu s-a întrunit numărul de îmbolvnăviri/decese care să justifice declararea epidemiei. Din punct de vedete epidemiologic, în România nu exista un pericol real.

    Culmea sarcasmului este că se susține oficial că starea de urgență s-a instaurat pentru că OMS a declarat pandemie în 11 martie 2020. Dacă ne reamintim bine, România încă se pregătea de anticipate atunci, iar autoritățile încă bagatelizau boala (la fel și experții vieții). Johannis desemnase în batjocură un premier, care a fugit rușinos din Parlament atunci când a auzit că s-ar putea să fie votat.

    În plus, dacă ne luăm după recomandările OMS și le punem în practică inclusiv în cazul în care nu sunt necesare, de ce mai avem nevoie de guvern? Și care recomandări ale OMS sunt „obligatorii”? Toate, inclusiv cele care se contrazic și cele care sunt deosebit de incoerente și ambigui? Sau numai alea care ne convin, ca să stăm la putere un secol și să facem cât mai mulți îmbigățiți de război?

    PS Precizez că am acordul celor care au primit acest răspuns să îl fac public și să îl utilizez în procesul de azi”, a scris avocatul Gheorghe Piperea, vineri, pe Facebook.

    Procesul la care făcea referire d-l Piperea este ședința de judecată de la Curtea de Apel, unde se judecă acțiunea depusă de el în anularea hotărârii de declarare a stării de alertă din 18 mai 2020.

    În răspunsul înaintat pe 23 iunie de responsabilii cu presa ai Ministerului Sănătății către jurnalistul Eugen Chiracu de la Organised Crime Harm Reduction (OCHR) se arată că, deși în România s-a instituit pe 16 martie starea de urgență motivată de pandemia de COVID-19, totuși Ministerul Sănătății nu a emis nici un act normativ prin care să declare epidemia pe plan local, din cauză că numărul îmbolnăvirilor nu a depășit nivelul endemic.

    „Pandemia a fost declarată la data de 11.03.2020 de către Organizația Mondială a Sănătății, ca urmare a răspândirii Coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul mai multor țări, inclusiv pe teritoriul României.

    Având în vedere creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate cu Coronavirus COVID-19 la nivel mondial și a decesului unui număr mare de persoane, pe teritoriul României s-a instituit situația excepțională în data de 16.03.2020, când a intrat în vigoare Decretul nr. 195 din 16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, prin care au fost restrânse anumite drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor.

    Pentru solicitarea formulată la punctul 2, Ministerul Sănătății nu deține datele solicitate.

    Ministerul Sănătății nu a emis nici un act normativ prin care să declare epidemia de SARS-CoV-2 pe teritoriul României.

    Declararea unei epidemii se realizează atunci când numărul de cazuri de îmbolnăvire înregistrate la un moment dat într-o regiune crește peste nivelul așteptat (endemic).

    La data de 19.06.2020 numărul deceselor raportate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile este de 1484 persoane”, se arată în documentul nr. REG. 2/5481/23.06.2020 emis de Direcția Relații cu Presa a Ministerului Sănătății către Eugen Chiracu, jurnalist al platformei OCHR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.