Text preluat
Asistăm zilele acestea la un “război” mediatic, intre două facțiuni disproporționate ca dimensiune și forțe, Ziar de Cluj în colțul roșu și mult mai puțin cunoscutul Cluj Manifest, patronate de Liviu Alexa și, respectiv, Ionuț Geană.
Pun între ghilimele cuvântul război pentru că, de fapt, vorbim despre o sinucidere în direct, una dintre părți îndreptându-se cu 200 la oră înspre o stâncă nemișcată din loc niciodată.
De admirat curajul lui Geană de a se război cu cineva care are resurse înzecite, și aici nu mă refer neapărat la resurse materiale, ci mai mult la cele umane, intelectuale, scriitorești. Ziaristice, mai pe scurt. Cu toate acestea, condamnăm modul în care acesta a înțeles să pornească voit un război, lovind în tagma din care susține că face parte.
Prin intermediul unui clip video postat în cursul acestei zile, aproape într-un stil de tip Ioana d’Arc, Geană promite un viitor mai bun pentru copiii clujenilor, promite că vor recita din Arghezi, că va scăpa Clujul de golănii, de presa de șantaj, de coronavirus, de orice rău.
Cu un discurs de politician care își urmărește interesul, Geană îl face troacă de porci pe Liviu Alexa, portretizându-l ca fiind trimisul lui Antichrist în județ, artând că la Cluj nu există loc pentru personaje precum acesta și invitând clujenii să-l disprețuiască și să-l scuipe, pentru simplu motiv că există.
Cu exprimări de genul “cancerul orașului” “șantajist” “golan” “extorcare” “taxă pentru tăcere”, Geană pare mai degrabă un om de afaceri pus pe distrus cariera unui jurnalist de calitate decât un coleg de breaslă, care cunoaște că orice afirmație trebuie probată.
Iar dacă instigarea la ură și violența mocnită din discursul mai sus menționat vi se par cunoscute de undeva, vă scutesc eu de efortul de a vă aduce aminte. Sunt exact vorbele afaceristului Daniel Metz, care după ce a intrat în coliziune de interese cu Alexa în urmă cu ceva timp, îi aducea aceleași acuzații extrem de grave, care n-au fost niciodată probate și care i-au pătat acestuia imaginea într-un mod ireversibil.
Ca să fie și mai perfidă și perversă faza, discursul omului de afaceri Ionuț Geană seamă izbitor de mult și cu remarca incredibilă a fiului unui fost candidat la primăria Cluj-Napoca, din vara anului 2016.
În 2016, după o campanie electorală pierdută, fiului lui Octavian Buzoianu îi numea atât pe Liviu Alexa cât și pe Ionuț Geană sau pe semnatarul prezentului articol șantajiști și celule cancerigene ale orașului.
“Una din cele mai triste note, dacă există domeniu mai slab calitativ decât politica, acesta este presa. Exceptând cei câţiva încă loiali deontologiei, trăim în pericolul dezinformării totale. Spre exemplu, la Cluj se observă formarea unui grup de şantaj/defăimare format din oameni precum Liviu Alexa, Ionuţ Geană, Alin Golban, Sabin Ripan şi alte alte de celule cancerigene ale oraşului. Să le fie ruşine oamenilor de afaceri care îi încurajează” , arăta Vlad Buzoianu prin 2016.
După cum se poate observa cu ușurință, dacă în 2016 îl deranjau nespus cuvintele “șantajist” și “cancer” pe ziaristul Ionuț Geană, în 2020 același Geană, devenit între timp om de afaceri, face abstracție de trecut și le folosește din belșug pentru a-l ataca pe Liviu Alexa, jurnalist care i-a dedicate în ultima perioadă mai multe articole.
Condamnăm pe această cale demersul lui Ionuț Geană care, prin cuvintele intenționat alese, lovește în integritatea presei din Cluj-Napoca și a presei naționale, în general, într-un moment de cotitură pentru libertatea și imaginea profesiei de jurnalist.
Considerâm că Ionuț Geană are la îndemână aceleași “arme” care nu sunt în proprietetea exclusivă a lui Alexa, Lungu sau Ziar de Cluj și anume arta cuvântelor, a epitetelor, a creației jurnalistice care te ține cu ochii-n ecran de la început până la sfârșitul unui editorial sau pamflet.
Stimați clujeni, mulți, puțini, câți veți citi acest articol. Nu este posibil ca un pretins jurnalist să își porcească propria profesie, pentru a da bine sau pentru a intra în grațiile unui grup de interese.
Dacă citeați aceleași “atacuri la persoană” în Charlie Hebdo ați fi aplaudat și cu picioarele, salutând libertatea de exprimare și penița ascuțită a scriitorului. Dacă același articole apar în Ziar de Cluj, Bună Ziua Cluj, Gazeta de Cluj sau alte publicații cu tupeu, în Clujul lui 2020 se numesc “șantaje” sau “taxe de protecție”. Așa ceva nu este permis.
Gras, tatuat, bătăuș, etc, Liviu Alexa rămâne prototipul câinelui de pază de rasa ziarist de presă, din acela care vă apără, în primul rând, unul dintre drepturile fundamentale, și anume dreptul de a fi informat.
Din aceste motive nu putem decât să ne solidarizăm cauzei jurnalistului Liviu Alexa, acuzat total pe nedret, cu riscul de a părea “aliatul Satanei”. Libertatea de exprimare a presei înainte de toate, restul sunt prostii.
Sabin Ripan – BZC.RO
Pt.ca boc cand ii vorba de răspundere se ascunde în dulap