Sediul unde funcționează până în august 2021 Poliția Municipiului Cluj-Napoca.

Radu Taica, despre care jurnaliștii au scris că ar fi fost un om de bază al primarului Emil Boc, primește de la Poliția Municipiului peste jumătate de milion de euro, după ce instituția și-a mutat provizoriu sediul în clădirea pe care Taica o deține.  

Din 28 noiembrie 2019, sediul Poliției Municipiului Cluj-Napoca a fost mutat temporar pe strada Corneliu Coposu nr. 167 ca urmare a renovării clădirii în care funcționează instituția.

Pentru chirie, Poliția Municipiului plătește lunar suma de 143.677 lei plus TVA, adică aproximativ 30.000 de euro (fără TVA). Contractul expiră la sfârșitul lunii august 2021, ceea ce înseamnă o chirie totală de aproximativ, 3.000.000 lei (628.500 euro) la care se adaugă TVA.

”Pentru închirierea imobilului a fost publicat anunţul de intenţie la data de 15.07.2019, în urma căruia au fost depuse 2 oferte. 

În urma negocierilor a fost declarată câştigătoare oferta depusă de SC Fimaro Invest S.A, proprietar al clădirii, pentru suma de 143.677 lei/luna la care se adaugă TVA. 

Valabilitatea contractul expiră la data de 31.08.2021”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Firma câștigătoare, Fimaro Invest SA, este deținută de dezvoltatorul imobiliar Vector Capital SRL, controlat de omul de afaceri Taica Radu Horațiu.

Vector Capital, companie profilată pe dezvoltarea imobiliară, se află 100% în posesia lui Țaica, om de afaceri cu dețineri în societățile Altius Capital, Citius Capital sau Arena Statistics.

De-a lungul timpului a mai avut dețineri în firmele Avantgarde Finance, Capital Imobiliare, Decorint SRL, Target Imobiliare, Arcada Houses, Target Administrarea Activelor, Observator SA. Țaica este implicat și în proiectul inițiat pe fosta platformă industrială Fimaro.

La sfârșitul lunii trecute, s-a aprobat un PUZ pentru restructurarea incintei Fimaro. Beneficiarii viitorului ansamblu de locuințe sunt Fimaro Invest SA, Fimaro Development, Carmen și Florin Uță, Mona și Cătălin Dumitru. Pe parcela de 31.011 metri pătrați, se dorește dezvoltarea unui ansamblu mixt pe strada Corneliu Coposu nr. 167, 167A.

Bilanțul financiar al Fimaro Invest arată că, în 2018 compania a avut o cifră de afaceri de 50.000 de lei, iar anul trecut a fost de 4,7 milioane de lei! Societatea a declarat un singur angajat și o pierdere de peste 270.000 de lei.

Trioul Sugar-Pinte-Taica

Până în 2016, în Consiliul de Administrație al Fimaro Invest a făcut parte și Claudiu Liviu Sugar și Pinte Mircea Gheorghe, însă aceștia au fost revocați din funcție, rămânând doar Radu Taica cu un mandat de patru ani.

Cei trei au dezvoltat mai multe proiecte imobiliare în Cluj, iar în 2018. Claudiu Sugar este și unul dintre fondatorii proiectului Crama La Salina din Turda, celălalt acționar al cramei fiind Simion Mureșan, care împreună cu fratele său deține holdingul Electrogrup. Sugar a făcut în trecut afaceri și cu Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al serviciului secret cunoscut și sub numele ”Doi și-un sfert”.

Sponsorul lui Boc

Claudiu Sugar a fost unul dintre sponsorii campaniei electorale al lui Emil Boc din anul 2008. De asemenea, potrivit presei naționale, și Radu Taica ar fi fost un om de bază al primarului.

Încă din acea vreme, trioul Sugar-Pinte-Taica erau cunoscuți pentru faptul că prin firmele ce le dețineau câștigau multe contracte cu statul. Spre exemplu, spre finalul anului 2010 firma Decorint SA a cărei acționari erau, printre alții, și cei trei a câștigat un contract de 1,5 milioane de euro de la Ministerul Educației. Contractul consta în furnizarea de jucării pentru mai multe grădinițe de stat, în condițiile în care obiectul principal de activitate al firmei îl reprezenta construcțiile

National.ro scria că Decorint-ului i-a priit de minune de când Emil Boc s-a mutat la Palatul Victoria. Asta a demonstrat-o și cifra de afaceri care a plecat de la 8.711 de lei în 2007 și a ajuns la 15.962.621 în 2010.

Totodată, după ce Emil Boc a preluat funcţia de prim-ministru, Decorint SA a pus mâna pe două contracte grase cu municipalitatea. Primul a fost semnat la data de 19 august 2009, a costat 129.981, 21 lei fără TVA şi a constat în lucrări de construcţie aferente realizării Seminarului Teologic Liceal Ortodox. Al doilea contract a fost parafat la data de 9 septembrie 2009, a costat municipalitatea suma de 11.353.754,79 lei. Firma s-a ocupat şi de reabilitarea termică a blocurilor din Cluj-Napoca.

Patronii Fimaro Invest şi-au girat propria societate pentru împrumuturi

Gazeta de Cluj dezvăluia faptul că în anul 2013 Fimaro Invest încerca să construiască un imobil în cartierul Zorilor, însă nu avea resurse financiare pentru investiție, motiv pentru care administratorii societăţii au decis să contracteze împrumuturi de maxim 700.000 de euro pentru edificarea proiectului. O parte din aceşti bani au început să vină chiar de la administratorii firmei care s-au împrumutat pe ei înşişi, pentru început, cu aproape 500.000 de lei.

Astfel, SC Fimaro Invest a luat un împrumut de 170.000 de lei de la SC Alvis Imobiliare firmă ce era deținută de Pinte Mircea Gheorghe şi Lung Cristina Otilia (firma este acum radiată). De la SC Citius Capital, Fimaro a luat un împrumut tot de 170.000 de euro. Această societate este deţinută de Taica Radu Horaţiu împreună cu Lung Cristina Otilia. Iar de la Sugar Liviu Claudiu, SC Fimaro a luat un împrumut de 90.000 de lei. Persoana care este asociată cu Taica şi Pinte în cele două societăţi comerciale, Lung Cristina Otilia lucra în cadrul Target Capital SA, un fond de investiţii deţinut de Taica împreună cu doi asociaţi. Firma și-a schimbat apoi denumirea în Avantgarde Finance SRL, iar în prezent este radiată

În momentul în care primăria a aprobat documentația pentru ansamblul de locuințe al Fimaro Invest (2013), riverani de pe străzile din zonă s-au opus amenajării acestuia. Printre motivele invocate a fost și cel privind modul de conectare a viitoarelor rețele edilitare ale ansamblului la cele deja existente în zonă și care deservesc zonele cu vile deja edificate.

Proiectanții care au susținut documentația, Planwerk, au semnalat în faza de consultare publică că, de fapt, întreaga dezvoltare a rețelelor din zonă s-a făcut heiruprist.

Legături cu Dacia Felix

Pinte şi Taica au fost în umbra unui fond de investiţii care a administrat FNI şi a avut legături cu Dacia Felix, iar Sugar şi Taica au întreţinut legături cu oamenii de afaceri cu opţiuni “liberale” în cadrul proiectului imobiliar Arcada, care s-a realizat în zona Borhanci. Pintea şi Taica s-au lansat în afaceri când printr-o firmă au administrat o parte din FRI, adică banii rulaţi de la “devalizata” Dacia Felix. Firma respectivă se numea CIRO, iar cu această societate a avut legături şi milionarul Sorin Dan, un apropiat la primarului Emil Boc. Între timp, CIRO s-a transformat şi în momentul de faţă funcţionează sub denumirea de SAI Target Asset Management, o societate de brokeraj care funcţionează pe piaţa acţiunilor şi a tranzacţiilor imobiliare. SAI este condusă de Pinte şi Taica. Firma și-a schimbat denumirea, iar în prezent se numește TARGET ADMINISTRAREA ACTIVELOR SRL.

De menționat că Taica şi Pinte fac parte din Clubul Rotary Cetăţuie de unde mai fac parte fostul procuror DIICOT Mircea Hrudei, afaceristul liberal, Dan Nistor, Viorel Bunea, fratele miliţianului Gheorghe Bunea sau Jaradat Mohamed Hadi, patronul Universităţii Bogdan-Vodă, fost puşcăriaş.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.