De departe, unul dintre cei mai interesanti constructori din oras este Chimu Capusan& Company, o familie care se poate mândri ca este unsa cu toate alifiile pentru a realiza ceva în Cluj. De numele Capusan se leaga o serie de nereguli privitoare la regimul constructiilor pe care acestia le detin, unele fiind rezolvate pe parcursul timpului, bineînteles, cu tot concursul autoritatilor care nu fac rabat atunci când este vorba de a ajuta un cunoscut.</b>

În momentul în care Chimu Capusan a dorit sa construiasca un complex de apartamente pe strada Eremia Grigorescu din cartierul Grigorescu un complex de apartamente în regim de cinci etaje, într-o zona în care maximul era de doua etaje, Consiliul Local Cluj-Napoca a modificat planul urbanistic zonal pentru a putea aviza constructia.

În cartierul Grigorescu, pe strada General Eremia Grigorescu nr. 126, se afla unul dintre proiectele imobiliare care stau sub “egida” familiei Capusan.

Proiectantul general a fost SC Arhimar Serv SRL, iar constructorul CH Transbeton Constructii SRL, unde are interese Capusan. Tranzactiile de vânzare se fac prin agentia imobiliara Nobila Casa, unde sef este Anica Capusan. Toate firmele tin de una si aceeasi persoana, adica Chimu Capusan.

De acest proiect se leaga si un litigiu între afacerile conduse de Capusan si familia Cosoiu care este proprietara a unei parcele de teren pe care Chimu Capusan s-a considerat “proprietar” si a construit fara a face vreun demers pentru ca parcela familiei Cosoiu sa treaca în posesia lui Chimu. Astfel, Cosoiu a obtinut printr-o sentinta a Tribunalului Cluj (sentinta civila nr. 11.173/2003) primirea unor despagubiri din partea lui Capusan. Tribunalul Cluj l-a obligat pe Capusan sa restituie în natura terenul ramas liber de constructii, adica 241 mp si sa plateasca daune în valoare de 476 milioane lei vechi pentru cei 204 mp pe care constructorul si i-a însusit. Astfel, între familia Cosoiu si CH Transbeton Constructii SRL a existat apoi o întelegere verbala prin care Capusan si Hulea, cei doi administratori ai scoietatii de constructii, s-au angajat sa despagubeasca familia Cosoiu în natura si cu suma amintita.

Înaltimea lui Chimu

Zona Buna Ziua a devenit în scurt timp o locatie rezidentiala a Clujului. Aici detine proprietati si investitii majore familia Capusan. Cel mai amplu proiect în care sunt implicati investitorul Chimu Capusan si familia sa este un ansamblu rezidential realizat printr-o asociere între Elite Grup, societate detinuta de trei membri ai familiei Capusan, si italienii de la Mao Imobiliare.

Chiar daca în cartierul Buna Ziua, pentru zona locuibila, în PUG si PUZ este specificat ca se pot construi doar locuinte individuale si colective mici cu un regim de înaltime de maxim doua etaje, eventual mansardate, CL Cluj-Napoca a emis o hotarâre prin care admite ca în mijlocul cartierului sa se poata ridica cladiri cu înaltimi de patru pâna la opt etaje, care se doresc a se intitula generic, “centru de cartier”. Societatea care beneficiaza de centrul de cartier din Buna Ziua, este nimni alta decât Elite Grup SRL si apartine aceluiasi Chimu Capusan, iar administrator este sotia acestuia, Anica. În Cluj-Napoca, sotii Capusan sunt actionari la firmele de constructii Chim&Mar si Elite Grup. Chimu Capusan mai este asociat la SC CH Transbeton Constructii SRL, iar Anica Capusan patroneaza agentia imobiliara Nobila Casa. Aceasta familie “imobiliara” a realizat pe strada Trifoiului din cartierul Andrei Muresanu mai multe blocuri. Tinând cont de faptul ca detin firme de constructii, de materiale de constructii si o agentie imobiliara, numai prin vînzarea apartamentelor de pe strada Trifoiului, în contul familiei Capusan a intrat o suma considerabila.

În cazul centrului de cartier din Buna Ziua, este vorba de un teren de 6 hectare în care s-au bagat în jur de cinci milioane de euro, conform unor surse. Însa, acum valoarea terenului detinut de SC Elite Grup, cu planurile urbanistice zonale si de detaliu aprobate de municipalitatea clujeana, a crescut de aproape de trei ori. Asociatii Mao sunt Gonraya Services Limited (Cipru) – 95% si italianul Oscar Magnani -5%. Valoarea investitiei necesare pentru proiectul rezidential este de 90 de milioane de euro. Ansamblul ce se construieste pe un teren de 6 ha va include peste 1.000 de apartamente, dar si spatii de comert si birouri. Alte proiecte în care sunt implicati membrii familiei Capusan sunt un ansamblu de locuinte în Andrei Muresanu, altul în Grigorescu si sediul Registrului Comertului.

Chimu Capusan este patron, printre altele la SC Chim – Mar SRL si CH Transbeton Constructii SRL, ambele având sediul în Cluj-Napoca. Cele doua firme sunt în relatii de parteneriat cu firma Nobila Casa, agentie imobiliara aflata în subordinea Anicai Capusan, sotia lui Chimu. Dupa cum se stie, afacerile cele mai bune se fac în familie, asa ca neamul Capusan îsi face reclama pe orice cale si prin orice metoda. Deloc surprinzator, potrivit site-ului Nobila Casa, firma este “axata pe piata rezidentiala, dar ofera si terenuri, spatii comerciale, spatii pentru birouri. În acest moment, Nobila Casa ofera si consultanta privind managementul proprietatii în constructia unui imobil prin diferite stadii – “la rosu” sau “la cheie” – prin partenerii nostri SC Chim – Mar SRL, SC Transbeton Constructii SRL”.

Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca a fost aprobat în anul 1999, persoanele responsabile de crearea lui fiind din Bucuresti. Chiar daca cei care au întocmit PUG sunt din Bucuresti si nu au avut nici în clin nici în mâneca cu orasul de pe Somes, PUG-ul din 1999 continua sa reglementeze constructiile clujene. Realitatea demonstreaza faptul ca PUG-ul este deja expirat, acesta netinând cont de dezvoltarea urbanistica alerta a Clujului. Cu toate acestea, el se afla înca în vigoare si trebuie respectat. Potrivit HCL 644/2005 nu se admiteau derogari de la regulamentele de urbanism aflate în vigoare. În zona viitoarelor apartamente ale lui Chimu Capusan, casele vecine nu depasesc regimul de înaltime PUZ, adica de maxim P+2E+M.

Valoarea investitiei pentru proiectul rezidential dezvoltat în asociere de companiile Elite Grup si Mao Imobiliare în cartierul Buna Ziua se va ridica la 90 de milioane de euro. Ansamblul va include peste 1.000 de apartamente, dar si spatii de comert si birouri. Imobilul de birouri din cadrul complexului ar putea fi vândut. Ansamblul pe 6 ha va avea o suprafata construita desfasurata de 150.000 mp. Va contine apartamente cu 1-5 camere, servicii pentru locatari, 17.000 mp spatii de birouri clasa A, 6.000 mp spatii comerciale, scoala primara si gradinita, terenuri de sport, piateta si spatii verzi.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.