Parlamentul European a votat in 26 martie 2019 desfințarea schimbarii de oră in Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Motivele pentru care s-a adoptat acest regim orar, acum au devenit prea puțin relevante și populația a început să se plânga de efectele negative pe care le are schimbarea orară asupra sănătăți.
Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie 2021. Ţările care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) îşi vor schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.
Comisia Europeană a mai anunţat că dacă se sesizează probleme cu implementarea acestei măsuri se poate dispune o întârziere de încă un an, adică decizia să fie luată în 2022.
Urmează ca România să ia o decizie
România nu a luat încă o decizie în acest sens. Însă, dacă se decide ca ţara noastră să rămână la ora de vară, ultima modificare a orei va avea loc în noaptea de 27 spre 28 martie 2021. Atunci, ceasurile se vor da cu o oră înainte, adică ora 3 va deveni ora 4.
Dacă ţara noastră va decide să rămână la ora standard, adică ora de iarnă, ceasurile se vor da în weekendul 30-31 octombrie cu o oră înapoi. Astfel, ora 4 va deveni ora 3.
Oricum s-ar schimba ora, dispozitivele inteligente sunt setate astfel încât să facă automat trecerea la noua oră.
Coordonare la nivel european
Eurodeputații şi-au exprimat dorinţa, de asemenea, ca statele membre să se coordoneze în așa fel încât să nu existe impact negativ asupra pieței unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vară sau de iarnă pe teritoriul UE.
În cazul în care va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcționarea în bune condiții a pieței unice, Comisia Europeană va putea introduce o propunere de amânare a intrării in vigoare a directivei cu maxim 12 luni.
De ce a propus Comisia această schimbare?
Țările europene au introdus dispozițiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război și în timpul crizei petroliere din anii 1970. Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naționale divergente în materie de schimbări ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puțin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetățenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătății.
Pornind de la cererea Parlamentului European, și ca parte a unei evaluări a dispozițiilor în vigoare, Comisia a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri – cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul oricărei consultări publice organizate de Comisia Europeană. 84 % dintre respondenți au fost în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.
În lumina acestor elemente, Comisia Europeană a concluzionat că nu este necesar ca schimbarea sezonieră a orei să fie reglementată în continuare de la Bruxelles și că statele membre ar trebui să aibă libertatea de a decide dacă doresc să utilizeze ora de vară sau de iarnă și de a trata chestiunea la nivel național, în conformitate cu principiul subsidiarității.
Sursă: site-ul oficial al Uniunii Europene și Jurnalul de Afaceri
Citește și: România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană la competențele digitale