Datele publicate de Garda Forestieră Cluj evidențiază cifre dezastruoase pentru Maramureș, considerat a fi pe primul loc în țară la capitolul defrişări ilegale. Anul trecut, nu a fost recuperat nici măcar 1% din lemnul furat fizic de la nivelul județului.
Cu fiecare an ce trece, statisticile privind exploatarea forestieră cresc alarmant. Anul trecut, din volumul de arbori tăiați ilegal de 101.296 metri cubi a fost recuperat fizic doar 0,47% din lemn. În 2019, din cantitatea de lemn exploatat ilegal, un procent de doar 2,37% din 10.830 metri cubi de material lemnos a fost recuperat.
Dacă facem niște calcule, un camion de încărcat material lemnos poate transporta, să spunem, în cazul în care nu are vreo remorcă atașată, aproximativ 13-15 metri cubi de lemn. Cum au putut să treacă, nesesizate de nimeni, peste 7.000 de camioane încărcate cu material lemnos?
Ce face Garda Forestieră? A devenit nefuncțională, proprietarii ocoalelor silvice se îmbogățesc, Romsilva, care ar trebui să se ocupe cu protejarea, conservarea și dezvoltarea fondului forestier, pare imună.
În 2020, la nivelul Maramureșului au fost realizate 226 de controale regim silvic și pentru materiale lemnoase, care s-au finalizat cu 9 sesizări penale. Curios lucru – Maramureș nu figurează în topul dosarelor penale întocmite în acest sens, potrivit raportului de control.
La Cluj situația s-a îmbunătățit față de anul precedent
Nici la Cluj statisticile nu au fost mai frumoase – în anul 2019, doar 0,07% din materialul lemnos tăiat ilegal a fost recuperat. Pentru anul trecut, însă, procentul de lemn recuperat a crescut la 22,4%, raportându-ne la o cantitate de 1.613 metri cubi de arbori tăiați ilegal.
Garda Forestieră Cluj a mai furnizat date și despre județul Bistrița-Năsăud, unde dintr-un volum de 255 metri cubi, a fost recuperat un procent de 57% material lemnos, anul trecut. În 2019, situația era mult mai proastă: doar 2,1% din 3,933 metri cubi de lemn fusese recuperat.