Ministrul Cristian Ghinea dorește să atragă bani europeni pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu prin PNRR, Pilonul V . Dacă UE acceptă această variantă a PNRR, și finanțează acest proiect de înființare a direcției, atunci România va fi clar obligată să creeze această instituție pentru cercetarea/investigarea infracțiunilor de mediu. Țara noastră riscă să intre în infrigement dacă nu reușește să dea curs proiectului de înființare a direcției pentru mediu.

Odiseea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu începe în 2020 când USR și PSD au trecut prin cele două camere ale Parlamentului, însă Guvernul ”Orban” a contestat la Curtea Constituțională proiectul de lege. În iulie 2020, liberalii au invocat in contestația lor lipsa sursei de finanțare a acestei direcții. Proiectul de lege pentru acest ”DNA al pădurilor” este clar că a fost scris în mod improvizat în preajma alegerilor din anul 2020, deoarece acesta a fost respins ulterior de Curtea Constituțională prin decizia nr. 681 din 30 septembrie 2020 a admis obiecția de neconstituționalitate a proiectului de Lege pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Astfel, momentan proiectul a ceea ce se dorea a fi un DNA al pădurilor este blocat.

Curtea Constituțională în motivația sa și-a justificat decizia pe baza faptului că în proiectul de lege nu era menționată sursa de finanțare. Direcția de Investigare a Infracțiunilor pentru a fi funcționabilă are nevoie de o fișă financiară. În proiectul de lege din 2020 nu era menționată această fișă. Acum, dacă este menționată înființarea direcției în PNRR, atunci înseamnă că sursa banilor ar fi tot PNRR. Astfel, Parlamentul, în calitatea sa de for legislativ, va scrie un nou proiect de lege. Acest nou proiect de lege va menționa și o fișă de finanțare. Însă, să fie doar aceasta problema? Se dorește cu adevărat înființarea acestui ”DNA” al pădurilor sau este doar un slogan politic? În motivația sa, Curtea Constituțională a menționat și faptul că în proiectul de lege al ”Direcției” se ivește un conflict de competență cu alte structuri locale ale parchetelor precum și cu cele ale poliției judiciare.

Este evident faptul că USR își dorește această direcție, însă încă nu este clar cu ce scop, deoarece i se caută finanțare europeană după ce Guvernul ”Orban” l-a contestat pentru lipsa de finanțare.

Dorim să reamintim că și DNA a fost la fel de promovat, de fostul președinte, însă ulterior s-a dovedit a fi tocmai un instrument în mâinile acestuia. ”Scopul scuză mijloacele…” Niccolo Machiavelli

Toate aceste aspecte merită mai multă atenție și le vom trata cum se cuvine.

Citește și: Ministrul Mediului aruncă problema gunoaielor in curtea primarilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.