Ministerul Economiei dorește să redeschidă extracția de grafit din țară, o  resursă unică, neexploatată de România, din anii 2000, care s-ar putea s-ar vinde acum cu 200.000 de euro. Din grafit se extrage grafenul, esenţial în energia verde, iar o tonă se vinde şi cu 200.000 de euro.  

În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Catalinul, și în cariera Ungurelașu. 40.000 de tone din acest mineral erau produse în fiecare an.

Din grafit se obține grafenul, folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii. O tonă se vinde și cu 200.000 de euro. Uzina de procesare a mineralului a fost închisă în anii 2000. O nouă licitaţie de către Salrom pentru achiziţionarea studiului de fezabilitate privind „exploatarea şi valorificarea superioară a şisturilor grafitoase de la carieră Ungurelaşu şi Cătălinu – Baia de Fier” a fost lansată, potrivit Economica.

Nicolae Popescu, fost muncitor în mină, spune că ”zăcământul mai era încă pentru 100 de ani, așa se preconiza.”

Conf. dr. Nicolae Har, Facultatea de Geologie, UBB Cluj a declarat, potrivit Stirile ProTv:

“Grafitul este un material foarte special care se utilizează în industria electronică. Este foarte bun conducător de căldură și electricitate.”

Numai că, la noi, singură mină de grafit are un lacăt ruginit la poartă. Din ce era odată uzina de procesare a mineralului au rămas doar zidurile.

Mitică Flondor, fost muncitor în mină: “Se extrăgea de la mină, se aducea aici cu camioanele, de aici să băga într-un concasor mare, într-o moară cu ciocane. Acolo se usca, se chimiza și ajungea la un procent de 99 la sută carbon.”

Lipsa tehnologiei, managementul defectuos, concurența acerbă, au făcut că mina să fie închisă în 2005.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei: “Cei de la Ford ne-au spus că în 2024, de exemplu, vor să facă deja prima mașină full electric în România, de asemenea, în jurul Timișoarei avem un investitor care a venit și la fel, va produce baterii, adică există o economie întreagă care se va putea naște în jurul acestei exploatări.”

Alina Prahoveanu, director general interimar Societatea Națiojală a Sării: “Exploatarea, așa cum o anticipăm noiâ, va putea începe în minim 3 ani de zile. Între 3 și 5, în funcție de tipul de tehnologie și ce trebuie să pregătim.”

Corneliu Răducan Morega, prefectul județului Gorj: “Este în lucru un studiu de fezabilitate. În urmă acestui studiu de fezabilitate se va stabili în mod clar cantitatea de grafit care este exploatabil, se va stabili calitatea acestuia și modalitățile de exploatare.”

China este cel mai mare producător de grafit și ocupă al doilea loc în lume ca număr de zăcăminte. Turcia – în schimb – cu zăcăminte de 90 de milioane de tone, a exploatat în 2020 numai 1500 de tone.

Sursa: gandul.ro

Citește și: Chirurgul acuzat de malpraxis arată cu degetul spre Claudia Gherman, șeful Spitalului Județean de Urgență Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.