Chiar dacă a fost construită fără autorizație de construcție, actualul imobil în care funcționează Piața Mărăști are un aviz de funcționare eliberat de Primăria Cluj Napoca. Acest lucru s-e întâmplă în pofida faptului că la dosarul de avizare trebuie depusă autorizația de construcție a imobilului. Mai mult, spre deosebire de alte locații, cum ar fi cele două mall-uri din Cluj Napoca, avizul este valabil doar pentru firma care administrează piața, și nu pentru toate punctele de lucru din cadrul pieței respective.
În Cluj Napoca, dacă ești un mic întreprinzător și mergi la birourile Primăriei Cluj Napoca pentru a obține un aviz de funcționare, mai curând te dai cu capul de pereți decât îl obții. Însă, dacă ești blindat cu relații, poți să construiești cum vrei că nu-ți dărâmă nimeni hardughia, ba primești și toate avizele de care ai nevoie.
Este cazul Pieței Mărăști, afacerea lui Costică Pocol,unul dintre partenerii de afaceri ai lui Mircea Cherteș, fost consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu şi fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.
Spațiile din Piața Mărăști sunt administrate de SC Market Mărăști, firmă controlată de familia Tripon (Dorina, Mihai și Ionuț) și de Gheorghe Bondane (asociat minoritar și administrator, n.red.), Sabina Todica, mama omului de afaceri Teofil Tripon, SC Eunicia SRL, una dintre afacerile lui Costică Pocol, soții Viorica și Ioan Goia, SC Mărăști Star, afacere controlată de familia Tripon, SC Ilmato Import Export, afacere controlată de Ionuț Goia, SC Administrarea Piețelor și Oboarelor SA, firmă înființată de liberalul Horia Uioreanu (fostul șef al CJ Cluj, condamnat pentru corupție), fostul consilier local liberal Romulus Zamfir, fostul viceprimar PNTCD Mircea Gavrila sau fostul consilier local țărănist Ionel Chicinaș
Acționariatul SC Agromărăști, firma care administrează piața de cartier, este format din Dorina Tripon și firmele ADMINISTRAREA PIETELOR SI OBOARELOR SA, AKAMAI SRL, GEBA ST IMPORT EXPORT SRL, FAMILIA IMPEX SRL, ILMATO IMPORT EXPORT SRL, MARASTISTAR SRL, adică beneficiarii schimbărilor efectuate în cartea funciară.
Extinderea imobilului a fost făcută fără autorizație de construcție, însă administrația locală clujeană a emis fără nicio problemă un aviz de funcționare.
Avize de funcționare date cu ochii închiși
Spre exemplu, pentru societățile din Cluj Napoca care administrează mall-urile Primăria Cluj Napoca a emis un aviz de funcționare cuprins între ora 06.00 – 22.00 și care este valabil pentru toate punctele de lucru ale firmelor care funcționează în cadrul locațiilor respective.
La Agromărăști SA, firmă care administrează Piața Mărăști, administrația Boc a dat un aviz de funcționare care însă nu se aplică și spațiilor comerciale care funcționează în cadrul pieței. Avizul de funcționare a fost dat în pofida faptului că la imobilul respectiv au fost făcute de extindere fără autorizație de construcție.
”Acordul de funcționare nr. 1668/2006 al SC AGROMARASTI SA cu punctul de lucru situat în Cluj-Napoca, str. 21 DECEMBRIE 1989, nr. 131-135, emis pentru activitatea definită prin codul CAEN 7020 – ”Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, orarul
autorizat fiind LUNI-DUMINICA 06.00-22.00, permite societății comerciale să desfășoare această activitate economică în intervalul orar autorizat. Orarul aprobat pentru desfășurarea acestei activități de către SC AGROMARASTI SA la punctul de lucru susmenționat nu reprezintă și orarul celorlalte societăți comerciale ce funcționează în incintă, acesta corespunzând doar pentru activitatea definită prin codul CAEN 7020, desfășurată de către SC AGROMARASTI SA”, arată un răspuns al Primăriei Cluj Napoca.
Pentru a obține un aviz de funcționare, primăria cere un dosar care să cuprindă extrasul CF al clădirii în care se derulează activitatea, autorizația de construcție, autorizația PSI, etc.
Un liberal și un democrat au început afacerea
În 2004, fostul consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Cherteş, a deschis societatea Parking Mărăşti care este beneficiarul parcării din Mărăşti. Cherteş a făcut un împrumut la Banca Italo -Romeno de circa 3,65 milioane de euro, bani pentru construcţia proiectului, însă nu a mai achitat creditul. După nici o lună de zile, firma lui a primit contractul pentru construirea unei parcări în cartierul Mărăști, pe un teren concesionat de colegul său de alianță de atunci, democratul Emil Boc.
Acţionarul principal al societăţii, Mircea Cherteș, fost consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu şi fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, a fost acuzat că ar fi obţinut ilegal contractul pentru realizarea parkingului. De asemenea, în cadrul Parking Mărăşti, administrator este şi Costică Pocol, patron al SC Center Star (firmă în faliment), care a realizat construcţia „lipită” de Parking Mărăşti. Legat de acest imobil, primarul Emil Boc a declarat că va face o plângere penală împotriva lui Pocol pentru nerespectarea regimului construcţiilor, însă nu s-a întâmplat nimic.
Las-o, că merge și așa!
Imobilul din Piaţa Mărăşti nu este singura construcţie dubioasă marca Pocol. Acesta a mai reuşit să ridice şi alte construcţii ilegale, fără a fi sancţionat de către autorităţi. Tot în anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local Cluj-Napoca pentru că a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozităţi urbanistice”, făcând referire la un alt imobil „celebru” realizat de Pocol, hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazu. La vremea respectivă, Boc a anunţat că a dorit să demoleze construcţia cu pricina încă din 2006, dar autorizaţia de construire era valabilă şi, în consecinţă, a fost nevoit să lase lucrurile aşa cum sunt. Vina principală pentru acest lucru aparţine instituţiei conduse, în perioada respectivă, de liderul PRM, Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului.
Licența Parking Mărăști
În 2008, Amelia Cândea, studentă la Sociologie, a scris o lucrare de licență intitulată ”Informalitate și clientelism. Piața Mărăști din Cluj Napoca”. Pentru redactarea textului, ea a discutat cu clienții din piață, cu vânzătorii și cu alte persoane în cunoștință de cauză.
”Primarul Funar a fost cel care a concesionat terenul Pieței Mărăști, (pe 49 de ani), către trei acționari: Pocol o avut 40%, Bondane 19% și APO 30%”. Primii doi – îmi spune cu o totală nonșalanță interlocutorul meu – au lucrat amândoi la CFL Baciu 2, deci au reușit să fure de acolo atâția bani, pentru că numai acolo erau legume și fructe în vremea aceea. Cam ăștia au fost banii pentru concesionare, pentru teren. Iar pentru amenajare, pentru a amenaja piața, au scos un credit de la Bancoop”. Însă din acest împrumut o sumă importantă a fost folosită pentru a deschide o fabrică de bere în Săvădisla, iar o altă parte a fost investită la abatorul lui Costică Pocol, din Dâmbul Rotund. Desigur, aceștia nu au mai putut să returneze ratele la bancă, și așa au fost confiscate de bancă magazinele limitrofe, terenul rămânând însă al acționarilor. Bancoop a vândut către persoane fizice un drept de folosință al magazinelor pe termen de 15 ani, recuperând o parte din sumă.
Citește și: Într-o singură zi DNA a încasat aproape 30 de achitări
asta cu Amelia Candea e cea mai tare…