Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, critică dur Guvernul și autorităţile pentru pasivitatea de care, spune el, au dat dovadă. Cherecheş anunţă vremuri grele şi spune că valul 4 de COVID-19 va fi mai mare decât celelalte.

Profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, clujeanul Răzvan Cherecheş s-a dezlănţuit împotriva autorităţilor pe care le acuză de incompetenţă şi delăsare pentru eşecul campaniei de vaccinare şi pentru situaţia din prezent. El analizează, într-un interviu pentru „Adevărul”, situaţia situaţia cauzată de epidemia Covid-19 şi spune că vârful valului 4 este încă departe, aşa că urmează o perioadă delicată.   

Adevărul: În ultimele săptămâni de confruntăm cu o situaţie delicată, iar numărul infecţiilor cu SARS-CoV-2 pare să crească de la o zi la alta. Cât de aproape suntem de vârful valului şi cât timp credeţi că va dura?  

Răzvan Cherecheş: Ca şi număr de cazuri de COVID-19 încă nu suntem la vârf. Dar vom fi. Probabil că în luna octombrie se umplu secţiile ATI, cred că valul 4 va fi mai mare decât celelalte. Limita maximă este să ai toată populaţia din ţară infectată. Dacă noi nu facem nimic nu scade. Este ca incendiul. Ţi-a luat foc în două camere şi tu zici: „Când se stinge focul?” Păi, nu se stinge, că mai are material de ars în jur! Se stinge atunci când vin pompierii sau atunci când intervenim noi şi începem să aruncăm apă pe focul din jur. Ori noi în momentul de faţă nu facem absolut nimic. În continuare sunt întruniri publice, se discută despre acces diferenţiat, dar pentru stimularea vaccinării nu se face nimic. Deci noi nu facem nimic în momentul ăsta. Stăm şi ne uităm cum arde o cameră. Nu există niciun motiv să considerăm că e aproape vârful valului 4.

 – Totuşi, când am putea avea o aplatizare şi începutul declinului acestui val?  

Deci noi suntem acum la începutul valului. Dar în momentul în care începem să luăm măsuri, în momentul în care începem să numărăm, cam în două – trei săptămâni ar trebui să începem aplatizarea. Să vedem vârful. Vârful acela e creat de noi. Noi creăm vârful acela şi reîntoarcerea în jos prin măsurile pe care le luăm şi apoi fiind consecvenţi şi aplicând măsurile alea în următoarele două-trei săptămâni. Cum în momentul de faţă nu facem nimic, nu are de ce să se întoarcă în jos.  

„Politicienii sunt de vină”  

– Am avut o vara relativ liniştită, am avut şi meciuri de fotbal şi festivaluri, iar acum unii au găsit deja „vinovaţii” pentru creşterea numărului de cazuri, deşi nu există niciun studiu pe carte să-şi bazeze acuzaţiile.  

Aşa este, creşterea numărului de infecţii e greu de atribuit Untold, aş spune că nu se poate face asta. Pentru că evenimentul a fost chiar înainte de începerea şcolii şi şcoala e un catalizator de transmitere. Acum orice ai zice că ceva s-a întâmplat din cauza a altceva trebuie să fii foarte prudent. Probabil că au contribuit puţin pe undeva şi festivalurile, dar nu doar ele. Atenţie mare, însă! Nu Untold e cauza pentru care suntem aici. Dacă noi, atunci când am avut acest Untold şi alte festivaluri, aveam 50% din populaţie vaccinată era ok. Problema e că nu avem populaţie vaccinată pentru că Guvernul, autorităţile, nu îşi fac treaba. E foarte simplu. Deci nu e de vină Untold sau mai ştiu eu ce festival, de vină sunt cei care au eşuat cu campania de vaccinare!    

– Şi cum s-a ajuns în această situaţie?

La noi vedeţi că discursul a fost monopolizat de politicieni, dar în funcţie de interesele lor politice, nu în funcţie de interesul populaţiei. De aceea încrederea în guvern a scăzut la noi, de asta avem şi rata de vaccinare mică. Progresul de vaccinare a fost foarte lent. Putem spune că per ansamblu campania de informare şi educare privind vaccinarea a fost un mare eşec. Asta cu „vaccinul conţine fericire” e bună de studiat la şcolile de comunicare ca şi campanie eşuată. Nu se aplică deloc legislaţia, nu are cine să verifice, cine să dea amenzi. Nu se anunţă câte amenzi s-au luat pentru organizarea de evenimente fără verificarea actelor medicale.    

– Unde şi cine greşeşte?   

Dacă analizăm, în România, Institutul Naţional de Sănătate Publică, organizaţie care e absentă, fantomatică, care nu contribuie la lupta împotriva pandemiei decât cu câte o statistică din când în când. Cu excepţia doamnei Adriana Pistol, care iese din când în când la televizor, nu mai vezi niciun specialist. Ca şi cum n-ar exista. În INSP sunt peste 460 de oameni angajaţi. În mod normal, Institutul face analize, face training, oferă suport, face campanii. La noi nu face nimic instituţia asta. Şi, pe bune, dacă tu ai o instituţie din asta care îţi ocupa slotul de sănătate publică în România, tu ca politician faci referire şi întrebi INSP. Care nu generează nimic, nu îţi răspunde la întrebări. Şi atunci cui să te adresezi? Pentru că fiecare ministru pe care l-am avut până acum a eşuat să reformeze INSP. Avem o instituţie paradită, care nu produce şi unde nivelul de competenţă este scăzut. Sunt câţiva oameni acolo care ştiu ce vorbesc, însă ei sunt îngropaţi în instituţia aia de o mulţime de numiri politice care s-au făcut pe parcursul timpului.  

„E incompetenţă şi impostură”  

– Vorbiţi despre lucruri foarte grave. E incompetenţă sau sunt anumite interese?   În ceea ce priveşte Institutul Naţional de Sănătate Publică, acolo e incompetenţă şi impostură. Mai puţin decât interese.     

– Şi ce ar fi trebuit să facă politicienii, miniştrii Sănătăţii care s-au succedat în ultima vreme?  

Eu să fi fost politician, mă adresam institutului şi ziceam: „De acum, la fiecare conferinţă de presă vine specialistul de la voi care stă lângă mine.” Pentru că atunci oamenii ar fi zis: „Păi, stai aşa, specialistul ăla vorbeşte lemne, nu ne răspunde la întrebări, ce se întâmplă aici?” Dacă persoana respectivă vorbea pe lângă subiect şi dădea soluţii eronate, eu ca politician aveam o acoperire şi puteam spune „Bun, eu am făcut ce mi-au zis specialiştii.”     

– De ce au eşuat chiar toţi în privinţa asta?  

A fost prea mare tentaţia pentru politicieni pentru că toată criza asta Covid e o atenţie implicită. Şi atunci, a fost delicios să sară ei în ring cu chestia asta. La fel cum tentaţia a fost prea mare pentru medici din alte specialităţi: oftalmologi, gastroenterologi, medici legişti, deci oameni care ştiu mult prea puţine despre microbiologie, parazitologie, boli infecţioase, sănătate publică, epidemiologie, dar care au sărit pentru că aveau un pic de notorietate anterioară să îşi crească notorietatea lansându-se în tot felul de teorii mai mult sau mai puţin adevărate, multe dintre ele false, probabil ca să primească atenţie.    

– Mai devreme spuneaţi că nici acum, în ceasul al 12-lea, nu se face nimic. Ce ar trebui, de fapt, să se facă pentru a readuce lucrurile sub control?  

Ar trebui vaccinarea obligatorie pentru categoriile profesionale care sunt expuse la mulţi oameni. E o chestie relativ uşor de făcut pornind de la fişa de medicina muncii. Care spune că trebuie să fii apt fizic şi mental ca să poţi să îţi faci meseria. Tu, în meserie, de exemplu, să zicem că trebuie să îţi faci control psihiatric să vadă dacă îţi poţi face meseria respectivă. Se poate pune controlul vaccinării şi se poate trece în legislaţie. Drepturile noastre sunt stabilite prin legile care au fost trecute prin Parlamentul României. La fel cum am avut referendum în care am discutat dacă să restrângem drepturile unor grupuri de cetăţeni şi era decizia noastră, a populaţiei, în felul acesta putem să cerem să se restrângă sau se lărgească drepturile altor oameni.

Sursa: adevarul.ro

Citește și: Organizatorii TIFF au ”uitat” de plata unei taxe de 17.000 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.