Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a condamnat cu fermitate discursul urii pe criterii etnice, după ce pe un post de televiziune cu frecvență națională vicepreședintele Partidului Libertății și Dreptății (SSP), Marinika Tepić, a fost numită „românca dușman al Serbiei și sârbilor”.
„Condamn cu fermitate pe cei care jignesc pe cineva doar pentru că sunt de altă etnie, dar Marinika Tepić este o mincinoasă și a făcut totul împotriva statului nostru, la fel ca și Dragan Djlas (președintele SSP, partid de opoziție în Serbia; n.r.). Eu respect românii, ucrainenii, bosniacii și ungurii și nu permit nimănui să-i jignească pentru că au altă etnie ” – a declarat Vučić, adăugând că „toți cetățenii Serbiei trebuie să aibă aceleași drepturi și în calitate de președinte va lupta pentru respectarea acestui principiu”.
După atacul la Marinika Tepić, Secretariatul pentru educație, reglementări, administrație și minorități naționale al Provinciei Voivodina a făcut apel la organele competente să adopte măsurile necesare, astfel încât limbajul urii și intoleranța interetnică să nu devină standard. Secretariatul a condamnat discursul urii pe baze etnice adresate membrilor comunității minorității românești din Serbia și jignirile la adresa vicepreședintelui SSP, Marinika Tepić.
„Facem apel la toți actorii din viața publică să renunțe la declarațiile inadecvate, care pot avea consecințe negative asupra relațiilor interetnice. De asemenea, subliniem importanța respectului reciproc și respectării diversității etnice, profund înrădăcinată în Provincia Voivodina” – se menționează în comunicatul Secretariatului provincial.
Ambasada României la Belgrad a condamnat declarația regizorului Dragoslav Bokan, în care acesta jignea vicepreședintele SSP, Marinika Tepić, numind-o „dușman național”. Ambasada României la Belgrad condamnă cu fermitate „limbajul urii față de minoritatea română din Serbia, manipularea mediatică a apartenenței etnice în scopuri politice și răspândirea de știri false despre românii din Serbia, catalogându-i drept dușmani naționali”. În comunicat se adaugă că astfel de declarații „încalcă principiile bunei conviețuiri și contribuția minorității românești la bogăția culturală și dezvoltarea socio-economice a statului sârb”. În comunicat se amintește că în Europa secolului 21, România și Serbia sunt state vecine în care contribuția fiecărui cetățean la progres și integrare socială nu mai trebuie evaluată în funcție de etnie. În același timp, Ambasada României la Belgrad își exprimă regretul că o televiziune cu acoperire națională a transmis o astfel de declarație și nu a sancționat atacurile la etnia unei persoane.
Un grup de 10 organizații nonguvernamentale ale minorității naționale române și 8 membrii ai Consiliului Național al Minorității Naționale Române au cerut de la președintele și premierul Serbiei să condamne public declarația regizorului Dragoslav Bokan la Televiziunea Pink că reprezentanții acestui popor sunt dușmanii statului și au cerut ca împotriva lui să se intenteze un proces penal.
Într-o declarație comună la o conferință de presă la Belgrad pe care a citit-o Daniel Petrovici, membru al Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia, se menționează că sunt șocați deoarece Marinika Tepić, a fost declarată de Bokan inamic național, care urăște Serbia și poporul sârb, precum și intoleranța sa față de minoritatea națională română.
După toate acestea, oare ar trebui să mai creadă românii că Serbia este statul tuturor cetățenilor care trăiesc aici? Garantează acel stat protecție minorităților naționale pentru a obține egalitatea deplină și pentru a le păstra identitatea, pentru că ceea ce transmite Televiziunea Pink este un apel la linșarea și satanizarea românilor, se avertizează în comunicat.
Petrovici a spus că așteaptă de la oamenii liberi din Serbia să reacționeze, pentru că „azi românii, mâine poate fi oricine, chiar și membri ai poporului majoritar”.
El le-a cerut „mentorilor” lui Bokan să nu abuzeze de ajutorul fratern pe care România l-a dat Serbiei nerecunoscând Kosovo și a subliniat că așteaptă ca instituțiile statului să reacționeze nu numai retoric, ci și să aplice legile.
Vicepreședintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române, Ion Magda, a subliniat că astfel de situații se întâmplă nu doar acum, ci de ani de zile, deși românii sunt cetățeni loiali ai Serbiei și prieteni ai poporului sârb.
Avem de multă vreme probleme cu instituțiile acestei țări. Nu am venit aici să sprijinim niciun partid politic, am venit să ne apărăm drepturile, a explicat Magda.
Sursa: flux24.ro
Citește și: Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după ce s-a făcut de râs la defilarea de 1 decembrie VIDEO